Monday, March 10, 2008

Perla zilei

Semnata Sorin Ionita in Evenimentul Zilei.

"Nu-mi fac, de asemenea, iluzia că publicul majoritar ar putea înţelege principiul economic elementar, dar contraintuitiv, că preţul final pe piaţa concurenţială nu e decis de producători şi costurile lor, ci de puterea de cumpărare a consumatorilor. Dacă noi am fi dispuşi să plătim mai mult, de mâine preţurile ar sălta instantaneu, în ciuda lacrimilor de crocodil vărsate în conferinţe de presă."
Sorin Ionita nu vede decât jumătate din realitate, cea in care deplasarea curbei cererii in sensul in care consumatorii ar fi dispuşi sa plătească mai mult pentru aceeaşi cantitate, preturile ar creste. Dar nu doar preturile ar creste ci atât producţia cat si cantitatea vândută, ceea creează beneficiu atât producătorilor cat si consumatorilor. Rămâne de văzut daca o astfel de schimbare ar fi punctuala sau de lunga durata, de ce ar fi ea determinata si la ce produse se aplica. In schimb cealaltă jumătate ignorata de Sorin Ionita s-ar putea exprima astfel : daca condiţiile de producţie ar evolua in sensul in care producătorii ar fi dispuşi sa producă mai mult la acelaşi preţ atunci cantitatea vândută ar creste si preţul ar scădea, chiar daca unii producători ar ieşi din business, activitatea devenindu-le nerentabila. Deci cererea si oferta stabilesc împreuna preţul pieţei maximizând surplusul total, cel al producătorilor si consumatorilor luat împreuna. Daca cineva s-ar obosi sa explice corect si pedagogic publicului majoritar mecanismul cererii si ofertei atunci fenomenul nu ar mai parea atât de contraintuitiv.

Următoarea oprire, dezbaterea despre preţul alimentelor care ii are in centru pe producători, procesatori si vânzători. Cred ca un rol important îl are starea precara a agriculturii româneşti care face ca multi dintre producători sa nu poate produce suficient de mult astfel încât sa fie rentabili la preţul actual al pieţei. Scăderea protecţionismului odată cu intrarea in Uniunea Europeana are si partea sa de influenta, deşi probabil tocmai agricultorii ar trebui sa fie primii beneficiari de pe urma aderării si implicit a Politicii Agricole Comune.