Saturday, January 19, 2008

Fraza zilei

Via Hotnews cu ocazia disputei provocata de delocalizarea Nokia din Germania in Romania.

"lucrul cel mai important intr-o intreprindere nu este castigul, ci oamenii, angajatii" (premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Ruttgers)
Atentie totusi, afirmatia e scoasa din context. Cu toate astea ma gandesc ce altceva ar putea sa mai contina discursul pe langa pentru ca afirmatia sa nu fie ceea ce pare a fi:) Pentru ca si din perspectiva politicianului preocupat de somaj sau de bunastarea populatiei, tot suna idiot sa declasezi castigul in ordinea prioritatilor unei intreprinderi private. Asta nu inseamna scoaterea de pe lista a preocuparii fata de capitalul uman, dar Nokia nu e institutie de binefacere.

Pentru a va face o parere de ansamblu va invit sa il vizitati pe prietenul Sebi care face referinta la un articol din New York Times despre subiectul pietei libere (marturisesc ca eu inca nu am avut timp sa citesc articolul cu atentie, dar am incredere in parerea celui care il recomanda:)). Protectionismul politicienilor in chestiunea delocalizarilor e calea cea mai usoara si mai directa catre sensibilitatile alegatorilor, dar contraproductiva pe termen mediu si lung. Calea mai lunga si mai dificila ar fi sa puna in practica politici care sa-i stimuleze sa se reorienteze profesional pe salariatii care isi pierd locul de munca datorita delocalizarii, de unde si intrebarea perversa, de ce un politician ar imprumuta a doua cale daca luand-o pe prima stie ca isi maximizeaza sprijinul electoral cu un efort minim.