Saturday, October 27, 2007

Un Inominal

Discutiile pe marginea introducerii votului uninominal s-au reintors, dar continutul este la fel de subtire ca si pana acum. Se explica diferitele variante, mixt (uninominal - proportional), majoritar cu un singur tur de scrutin si majoritar cu doua tururi de scrutin (dealtfel nici nu stiu daca aceasta varianta se afla pe lista cuiva, update : de fapt gresesc, este varianta sustinuta de presedintele Basescu). Tematicile invariabile sunt votarea persoanelor in loc de votarea listelor de partid si reforma clasei politice. Despre prima se poate spune intr-adevar ca va deveni realitate o data cu introducerea votului uninominal, pe cand despre cea de-a doua e greu de afirmat ceva, orice. Ceea ce in schimb nu am vazut pana acum este o discutie asupra modului in care se vor organiza circumscriptiile electorale - sau colegiile electorale - cele care vor da deputatii ce vor fi alesi in Parlament. Cred ca ele vor decide compozitia Parlamentului cam in aceeasi masura ca si sistemul de vot, totul depinde de criteriile dupa care vor fi organizate. In organizarea circumscriptiilor, va fi densitatea de populatie singurul criteriu, se va tine cont de compozitia etnica a regiunii sau nu etc.? Un alt punct pe care nu-l vad abordat este definirea exacta a rolului unui deputat, reprezentant al unei circumscriptii, si a felului in care locuitorii unei circumscriptii ii vor putea evalua activitatea la sfarsitul unei legislaturi cand el le va cere votul pentru un nou mandat. Deocamdata, la primele alegeri uninominale, singurul criteriu de apreciere va fi popularitatea regionala si apartenenta la un partid, dar nici una nici alta nu pot reprezenta o masura a competentei sale ca deputat. Ce unelete vor avea alegatorii la dispozitie pentru o evaluare cat de cat corecta a activitatii sale de deputat? Si altele.

IT Project Planning

Very good article by Jeff Atwood on software estimation and the importance of historical data. I sort of had the same input during a two days course of project management I took this year and frankly I don't see a better technique of project planning than this. At least not for now. And I totally agree on this one, get developers to make estimations.

Springboks Not Black Enough

A good article in this week's issue of The Economist magazine about South Africa's national rugby team not being representative enough of the racial composition of the country. The bottom line is really simple. Provide better conditions for black children to practice rugby in schools and the national team will become more and more colored. But as long as they are world champions, one shouldn't worry about the team's racial composition because "the national teams' success, more than their racial make-up, is the real unifier".

Who Said Metalcore Sucks

From the words of Alex Webster from Cannibal Corpse :

"A lot of the metalcore bands are pretty good. I think they have enough of an element of death metal to them that they've helped attract fans to the death metal scene."
If the guy is right, then metalcore might be one of the best things that happened to Death Metal in a while. I never saw things this way, at least not for all subgenres of Death Metal, even if at a closer look it might be possible, even obvious. So go out there, listen to some good metalcore - like Lamb of God, As I Lay Dying or Sonic Syndicate to name just a few bands - and give the guys some credit, some of them are excellent musicians.

Wednesday, October 24, 2007

Moment de jurnalism romanesc

De la Victor Ciutacu puteti afla ca daca l-ati votat cumva pe Traian Basescu - sau daca il sprijiniti politic - sunteti niste retarzi, iar daca nu va incadrati in aceasta categorie atunci sunteti cu siguranta niste mitocani sau marlani pentru ca faceti parte din popor. Cu astfel de lucruri sunteti gratulati cand ajungeti sa cititi productia de ieri a redactorului sef adjunct al Jurnalului National si nici macar nu e din vina dumneavoastra, ci din vina presedintelui Basescu, a carui decizie de a organiza totusi referendumul pentru votul uninominal l-a infuriat atat de tare pe dl. Ciutacu incat, inainte sa se descarce pe Jucator - cum il numeste pe presedinte - s-a descarcat pe cititorii sai. Partea amuzanta incepe de-abia in postul imediat urmator al dlui. Ciutacu din care extrag un citat revelator :

"Titlul acestui post inspaimantator de simplu si de adevarat ("Oamenii fara argumente sunt imbatabili", N.A.), nu-mi apartine ca licenta; este descoperit, in vremuri ceva mai dulci ale Internetului, pe un forum candva extrem de popular. Exista o subspecie umana care adora sa arunce cu rahat in ventilator. Desi riscul de a fi primele stropite se subintelege, iar probabilitatea de a-si face singure masti faciale ecologice este imensa, respectivele creaturi umanoide continua s-o faca repetat cu o pasiune ce frizeaza dementa. Asa e cand dai briciu' la maimuta..."
Dupa articolul despre presedintele Basescu realitatea devine mai confuza, te intrebi cine are rahatul, cine arunca cu el si in ce directie e indreptat ventilatorul.

Infioratoare este lipsa completa a reactiilor din partea publicului care sa denunte astfel de devieri jignitoare si aberante din partea unei persoane publice, a unui formator de opinie. Spus altfel, condamni mahalagismul lui George Becali dar treci cu vederea invectivele lui Victor Ciutacu, ca privitor din afara ajungi sa te intrebi ce socheaza la George Becali mai mult, vulgaritatea si stilul de mahala sau aberatiile de pseudo-ideologie politica si grandomania. Cu siguranta cele din urma, pentru ca pentru a le respinge pe primele ai nevoie de instinctul de separare si repulsia igienica ce nu par sa functioneze mai deloc.

Tuesday, October 23, 2007

I-am rupt pe americani

... la capitolul libertatea presei, sa se poata bucura si Sorin Ionita. Atata tot ca in topul Reporters sans frontières Romania figureaza pe locul 42 la coada cozii printre statele membre ale Uniunii Europene. In urma noastra mai figureaza doar Cipru (locul 45), Bulgaria (locul 51) si Polonia (locul 56).

PS : Articolul din EVZ are un cu totul alt subiect decat Press Freedom Index-ul publicat de Reporters pe16 octombrie, subiect asupra caruia probabil voi reveni mai incolo.

Monday, October 22, 2007

Sorry Dio

Looks like someone else is responsible for inventing the Devil Horns and it happened long before Dio:)

(via Metal Hammer Blog)

Sunday, October 21, 2007

Fundamental questions

- Is there life after death?
- Hmmm... I'll let you know.

By Bruce Dickinson.