Friday, October 12, 2007

Intelectualul roman, mode d'emploi

Intelectualul roman e clar de dreapta :

"O fi asa, dar la liberali nu m-am asteptat. Ei insemnasera pentru mine singurul nucleu progresist din Romania ultrastangista si reactionara."
Dar cand intelectualul roman e dezamagit, el face apel tot la ultrastangisme :
"O tara in care oamenii cinstiti mai pot fi aflati doar intre cei fara conturi si casoaie, cei care abia se descurca de la o luna la alta."
Toate acestea si un coup de gueule in articolul din EVZ de astazi, semnat Mircea Cartarescu.

Stat laic (II)

A prendre avec des pincettes, dar daca afirmatiile din scrisoarea lui Emil Moise si Remus Cernea (via Costi Rogozanu) au vreo farama de adevar, atunci doar crucea mai lipseste de la capataiul Ministerului Invatamantului - si ingroparea de rigoare bineinteles. Dar atentie, lucrurile trebuiesc verificate.

Tuesday, October 09, 2007

Curatenia de toamna

Tancul de gandire numit Societatea Academica Romana - impreuna cu alte 12 ONG-uri - lanseaza cu pompa o noua coalitie, Coalitia pentru Universitati Curate (CUC). Vestea a fost relayata in presa de Sorin Ionita in EVZ si Alina Mungiu-Pippidi in Romania Libera, fiecare cu o pilda de rigoare. Scuzat fie-mi sarcasmul, dar probabil stocul de detergent este destul de important din moment ce pululeaza coalitiile pentru un ceva curat in Romania.

Lasand gluma la o parte, e ok ca cineva are initiativa sa introduca "practici curate" in universitati, dar pentru mine acel cineva ar trebui sa fie in primul rand legiuitorul si in al doilea rand justitia, nu niste ONG-uri - a propos de asta, DNA-ul studentilor mi-a provocat o repulsie viscerala din primul moment cand am auzit de el. Un ONG in situatia de fata ar avea mult mai multa utilitate daca ar actiona ca un grup de lobby cu solutii pertinente de modificare a legii invatamantului pentru a reforma sistemul de invatamant superior in scopul eliminarii incentives-urilor care conduc la aceste practici ne-curate. Exemplul legat de camine e excelent, se da spaga pentru a obtine o camera pentru ca locuri sunt departe de a fi destule. Buna dimineata Romania, cred ca aceasta problema o au absolut toate orasele centre universitare din lume! Dar daca ii dai peste degete administratorului de camin sau celor care se baga pe usa din dos sa-i strecoare 100 de euro in jeb, nu rezolvi problema cererii, ea ramane in continuare foarte mare iar urmatorul administrator va fi mai destept decat cel de dinainte in colectarea fondurilor. Atunci incerci sa facilitezi cazarea studentilor in oras, unde chiriile sunt mari pentru ca cererea este mare. Un student este o persoana cu venituri mici sau chiar deloc, ii poti facilita cazarea in chirie printr-un ajutor financiar, facilitarea unui imprumut pentru finantarea studiilor pe care il ramburseaza dupa ce intra in viata activa sau o alocatie. Pentru evitarea abuzurilor poti cere justificative de venit, eventual chiar si din partea parintilor. Solutii se gasesc, oameni care sa le gandeasca mai putini. Un ONG trebuie sa functioneze ca orice grup de interese, targetat pe un singur domeniu, cu oameni competenti si lobby-sti buni. Din pacate SAR este din acest punct de vedere un contraexemplu excelent, ei au oameni competenti in absolut toate domeniile.

Din nou, Mesdames et Messieurs intelectuali si militanti ONG, uitati-va inca o data la acest exemplu de manifestare din partea societatii civile in problema invatamantului, Alain Finkielkraut.

Stat laic

De pe blogul lui Adrian Nastase :

"O zi trista la Parlament, astazi. Mai intai, ceremonia religioasa la Senat, acolo unde era depus corpul lui Antonie Iorgovan. Slujba, discursuri.[...]"

Spectacular

I received by email this picture of XV de France facing the All Blacks during the Haka. Some rather well shaved looking like 14 years old teenagers, some not shaved at all and hunted down by Gilette.

Sunday, October 07, 2007

Some More Rugby

As I was predicting yesterday, France won against the mighty All Blacks by 20 to 18. I kind of feel sorry for the New Zealand team because it would have been beautiful to see them more in the competition and yesterday's game was a top quality one, worthy more of a world cup final rather than a quarter final.

What next

It is very likely that France will make it through to the final to face South Africa and eventually win, but it will be interesting to see how the Springboks morale was affected after both Australia and New Zealand quit the competition yesterday. It might be Argentina instead of South Africa, which will make things a lot easier for France, it will be crush, kill and destroy plus a revenge after its lousy world cup debut.