Monday, September 17, 2007

Rosia Montana Reloaded

Cum faci cand nu poti obtine business-ul prin lobby? Inveti cum functioneaza mintea romanului - cel putin mintea unora dintre ei - si iesi la inaintare cu teoria conspiratiei iredentismului maghiar care vrea sa puna mana pe aurul de la Rosia Montana. Nu discut ipotezele expuse pentru ca nu ma intereseaza astfel de afirmatii care nu se sprijina pe elemente concrete si care se adreseaza mai degraba irationalului si emotiilor decat inteligentei, ceea ce ma distreaza in schimb este remarca din final a lui Alan Hill de la Rosia Montana Gold Corporation care afirma ca site-ul Alburnus Maior, ONG ce se opune exploatarii miniere cu cianura a zonei, este inregistrat la Budapesta. Este, intr-adevar, in schimb presedintele ONG-ului, dupa cum l-am vazut intr-o editie a emisiunii Intre Bine si Rau pe TVRi, arata si se comporta ca un pur motz dintr-o bucata, dar daca ne luam dupa teoria conspiratiei si asta poate fi doar o miscare de camuflare:) Ramane ca strategia din spatele declaratiei RMGC este de o evidenta clara, nefiind nici pe departe prima data cand pericolul iredentismului maghiar e fluturat inaintea publicului, poate chiar ajunge sa atinga niste romani mai verzi. Acum strategia a ajuns si in business-ul romano-canadian.

Cu aceeazi ocazie semnalez un articol din The Economist din 2006, No gold please, we're Romanian, care descrie destul de bine starea de fapt a dezbaterii in jurul mineritului la Rosia Montana, situatie care nu a evoluat deloc intre timp. Interesante sunt concluziile unui raport al Comisiei Europene din 2004 :

A report in 2004 for the Council of Europe by Eddie O'Hara, a British MP, described the opposition to the project as “in part exaggerated” and “very much fuelled by outside bodies, presumably well-meaning, but possibly counter-productively”. The environmental objections “do not take account of modern mining techniques...in fact the project will help to clear up existing pollution.”
Remarc acum ca in emisiunea "Intre Bine si Rau" de care vorbeam, din discursul opozantilor lipseste orice referinta la nivelul de poluare actual din zona. De obicei Rosia Montana e infatisata ca o zona virgina pe care multinationalele hraparete abia asteapta sa puna mana. De unde o intrebare naturala, interzicem exploatarea aurului la Rosia Montana in conditii tehnologice avansate si reglementate cu pretul perpetuarii nivelului de poluare in zona?

Quote of the Day

Got it by email this morning :

“ what is amazing about Chabal is not that he is brilliant on the park but that he gets in and out of his Smart Car with ease!.”
I don't know who said it (looks like Graham Vickers from printerland.co.uk) but it's damn well said:)

Ca repart du bon pied

France 87 - 10 Namibia. Dupa meciul cu Irlanda de vineri vom vedea daca Franta are ceva sanse sa ajunga in sferturi.

Sunday, September 16, 2007

Intelectuali. Demonstatie.

Saptamana trecuta am avut ocazia sa urmaresc un excelent interviu cu Alain Fienkielkraut pe France 5 despre problemele sistemului de invatamant public francez, care nici el nu o duce foarte bine. Factorul major care ar scade nivelul calitativ al predarii ar fi inscrierea scolii intr-o logica egalitara in care nu mai exista selectie si concurenta, nu mai exista posibilitatea de a repeta anul, exigentele fata de elevi se dilueaza si asimetriile esentiale dispar (elev - adult, elev - profesor).

Conform tuturor indiciilor - filosof, scriitor, animator radio la France Culture - Alain Finkielkraut este un intelectual si, as adauga eu, unul care isi merita titulatura pe deplin. Inevitabil subiectul invatamantului public francez ma duce cu gandul la invatamantul de stat roman si permanenta reforma in care se chinuie de 17 ani incoace. Inevitabil, auzindu-l pe Finkielkraut ma gandesc la intelectualii romani si luarile lor de pozitie fata de reforma invatamantului si fata de subiecte de actualitate in general. Diferenta este socanta si te ia cu friguri. Iar de data asta argumentul "noi nu avem intelectuali pentru ca intelectualitatea noastra a fost dusa la Canal" - pe care l-am auzit anul trecut intr-un pub francez de la un medic roman - nu tine. Intelectualii ii avem, semneaza petitii pentru al sprijini pe Traian Basescu, dar sunt au mari deficienta la felul in care isi concep rolul pe care joaca in societate, astfel incat conteaza mai mult accesul la resurse, expunerea mediatica si influenta pe care o dobandesc decat calitatea ideilor si a discursului.