Saturday, September 15, 2007

Verdictul de astazi(II)

Daca joi scriam ca vine apocalipsa si ca vom muri cu totii, atunci astazi am confirmarea ca ea a inceput si ca deja am inceput sa murim pe capete. Traian Basescu o fi mason au ba? Acum sa-l vedem pe Abaddon muscand jos capete si rupand oase. Ma intreb doar care e diferenta fundamentala dintre un Traian Basescu mason si un Traian Basescu facandu-si cruci pana la pamant. Cert una de profesie, intre marinar si zidar e totusi cale lunga, si dupa aceea una de sustinere electorala, desi, cum presedintele Romaniei e capabil sa legitimeze cam orice pe lumea asta printr-un zambet ghidus cam din topor si un pahar de sampanie, bilantul s-ar putea sa fie unul pozitiv pana la urma, scotand opinia publica majoritar ortodoxa din obscurantismul in care se afla vis-à-vis de Francmasonerie.

Voilà

Un articol foarte foarte interesant din Romania Libera de care am dat prin Tihi, Patriarhul Daniel, managerul in sutana. Stire veche, biserica face business si pare sa-i mearga bine, mai ales Mitropoliei Moldovei de unde vine noul Patriarh. Bun, inseamna ca exista toate premisele ca BOR-ul sa se sustina financiar prin mijloace proprii - desi ceea ce lipseste cu desavarsire in articol, dar ar fi fost extrem de interesant de stiut, este felului in care Mitropolia Moldovei foloseste castigurile din afacerile pe care le face. Daca este asa atunci finantarea din bugetul public a cultului ortodox nu mai are nici o justificare economica - in paranteza fie spus, deja e o aberatie cand e pusa in balanta cu neutralitatea statului fata de religie. Se poate extrapola si la celelalte culte, religia poate fi un business lucrativ daca ai un manager bun si statul ar trebui sa inceteze sa finanteze vreun cult religios. O scuza buna de tot care ar putea fi scoasa drept contraargument ar fi ca, in lipsa finantarii statului, cultele mari ar supravietui prin finantare proprie, pe cand cele mici - cu mai putini adepti, finantarea depinzand de numarul de credinciosi - ar muri. E fals, ajunge sa te uiti in restul de alte tari secularizate si evidenta vorbeste de la sine, cum am spus, religia poate fi un business lucrativ.

E foarte bine ca se vorbeste despre performantele de businessman ale Patriarhului, sunt elemente non neglijabile in discutia despre adevarata separare dintre stat si religie si in acelasi timp sunt mai concrete decat pseudo-virtualele argumente despre reformarea bisericii. Reformarea bisericii trece mai intai prin separarea ei completa de stat.

Friday, September 14, 2007

IT Gymnastics

I got into a Visual Basic pain in the dorsal side recently. A painful bug at first sight of which I was gracefully relieved after a quick search on Google. The fix was to run a third party .exe file which applied a patch to the Windows registry. Nothing unconventional about this, except the rather unusual procedure I had to follow which made me laugh my ass off for about 20 minutes. I discovered that double clicking on the .exe file was not enough, I actually had to schedule a Windows shell (cmd.exe) to be executed a few moments later to have it run under the "System" user and not the "Administrator" one. For the geeks, the command line is this :

AT time /INTERACTIVE cmd.exe
The fantastic explanation is the following : "The 'AT' command is required to run the registry patch since it runs the patch using the System account rather than the Administrator account. The System account is sometimes needed to make changes to the registry that cannot be done using the Administrator account".

It's not about bashing Windows, but other operating systems (their name often ends with the letter X) provide a simple and synchronous command which basically does the same thing, you just need to know the superuser password :
su - root
Therefore I bravely scheduled my "cmd.exe" to launch five minutes later in order to do some basic IT tasks like taking a piss an grabbing a coffee.

In sfarsit

Din Le Monde, "Un amendement au projet de loi sur l'immigration autorise la statistique ethnique" pentru ca deocamdata, in Franta este ilegal sa culegi date personale in care sa figureze, direct sau indirect, originile rasiale sau etnice, ceea ce in sine este aberant. Acum sa vedem bastoane, zgomot si enormitati, deja unii s-au si trezit. Remarca mea dintai este ca statisticile etnice n-ar trebui sa fie strict legate de imigratie.

Thursday, September 13, 2007

Seful TVR la TVR

Alexandru Sassu intr-un interviu TVR. Din pacate slab, foarte slab. Cateva scremeri financiare, nici un element concret despre rolul televiziunii publice si nici o viziune asupra felului in care TVR-ul isi va indeplini acest criptic rol. In rest numai de bine.

Verdictul de astazi

A venit apocalipsa si maine sigur murim. De la televizor bineinteles. O concluzie luminoasa prezenta in doua articole din EVZ de astazi, O Romanie decapitata de Adrian Georgescu si Somnul ratiunii de Mircea Cartarescu (ceva mai subsidiar). In mijlocul acestei psihoze televizuale contemporane Costi Rogozanu constata ca TVR isi permite luxul de a avea un canal intreg dedicat exclusiv culturii, in aceeasi categorie de canale de televiziune de nisa putand fi adaugate Realitatea TV, Antena 3 sau The Money Channel (botezat foarte amuzant "The Mon(k)ey Channel" la un moment dat de Cristian Banu daca nu gresesc). Tinand cont de diversitatea ofertei, unde e peisajul televizual romanesc in acest moment? Citindu-i pe unii am crede ca suntem la marginea prapastiei, daca nu chiar picati inautru cu capul inainte, citindu-i pe altii de-abia acum scoatem capul la suprafata apei si incepem sa respiram un aer ceva mai curat. Aici pot avea o parere deformata de faptul ca nu urmaresc cu asiduitate televiziunea din Romania. Dar diversificarea posturilor de televiziune este o evidenta, nu e un garant de calitate in sine, in schimb denota o diversificare a publicului si a asteptarilor sale, ceea ce este un lucru pozitiv in final. Bineinteles, poti dezvolta o obsesie fata de emisiunile de proasta calitate si te poti revolta impotriva lor la nesfarsit, dar s-ar putea ca in momentul de fata o astfel de atitudine sa tina mai mult de masochism decat de o revolta constructiva. Daca pretindem din partea publicului ca este capabil de discernamant atunci cred ca s-a terminat vremea condamnarii stirilor de la ora 5, nu pentru ca n-ar fi demne de maturat cu farasul ci pentru ca 1) cred ca stirile de la ora 5 si-au gasit deja publicul lor fidel si stabil, acel public de neclintit din fata televizorului care va fi greu de influentat, dar in acelasi timp suficient de restrans si 2) sunt alte emisiuni de televiziune care ar merita mai multa atentie prin calitatea lor, cum ar fi "Intre bine si rau" (TVR) despre care inca nu stiu daca va continua si sezonul acesta.

Encore Sébastien Chabal

Un excelent articol despre diferitele niveluri de a intelege un sport colectiv (cel de rugby in particular) si nivelul la care media se plaseaza, adica inspre cel mai de jos, cel emotional. Capul rautatilor e din nou Sébastien Chabal, iar articolul se intituleaza "Chabal, ou le rugby pour les Nuls (ma régression conative)". Secventa emotionala de nivel 1, sau zero, dupa preferinte :

"Et puis, la lumière est venue. Un démon surgi de je ne sais quelle caverne, joueur en bleu paré d’une toison à faire frémir les Jackson Five et à la barbe plus épaisse que celle des ZZ-top, sorte d’hybride entre Achille, Jésus et Schwartzenegger, déchire le rideau défensif anglais, se débarrasse des défenseurs comme d’autant de moustiques collés à son short, et s’en va planter le ballon dans l’embut adverse."
Si acum explicatia :
  • Nivelul 1 in care telespectatorul nu cunoaste mare lucru din regulile jocului si percepe doar dimensiunea emotionala si fizica.
  • Nivelul 2 este o etapa "functionala" in care spectatorul cunoaste suficient regulile incat sa inteleaga o anumita decizie a unui jucator pe teren.
  • Nivelul 3, etapa "tehnica" in care spectatorul poate aprecia gesturile tehnice ale jucatorului pe teren.
  • Nivelul 4 este unul de intelegere "strategica" in care se constientizeaza miscarea colectiva a echipei care se soldeaza cu o actiune individuala reusita.
  • Nivelul 5 este unul de "expertiza" in care telespectatorul intelege miscarile strategice ale antrenorului, cum ar fi alegerea momentului de a inlocui un jucator cu altul.
Asta ma face sa ma gandesc la ce nivel sunt eu cand ma uit la un meci de fotbal, pentru ca la rugby sunt atat de afon incat mi-e suficienta contemplarea lui Chabal sau privelistea echipei Noii Zeelande:) Dar totusi cred ca motivationala cu Sébastien Chabal inaintea unui campionat mondial ar fi fost mult mai potrivita decat citirea scrisorii lui Guy Môquet. Nevertheless I'm a Chabal fan, imi asum nivelul zero la rugby:)

Wednesday, September 12, 2007

Secu Larizare

Auzita de la Laurentiu Tanase (CNSAS) in emisiunea Vorbe Grele din aceasta seara de pe Antena 2, citat aproximativ : "acestea demonstreaza ca societatea romana nu este una secularizata". Macar cineva a spus cash evidenta cea mai flagranta, desi pleznea de multumire pronuntand-si fraza.

Si as continua, nici nu este vreun pericol sa devina prea curand, fapt care in sine nu constituie o problema majora. Inainte sa ajunga Romania o societate secularizata, euforia credinte religioase manifestata astazi zgomotos trebuie sa se consume si sa se interiorizeze. Problema e alta, si anume lipsa de liberalism a promotorilor religiei ortodoxe din fruntea statului : neutralitatea statului fata de religie prin finantarea diferitelor culte in functie de numarul de credinciosi (adica mentinerea asimetriei concurentei pe piata religiei prin finantarea masiva a cultului ortodox), inscrierea religiei in corpul materiilor obligatorii in invatamantul preuniversitar (desi semnand o hartie poti fi scutit, dar daca nu te obosesti sa faci demersul intri by default la invatarea dogmei), declararea BOR-ului "biserica nationala", idee care pana la un punct ar avea cat de cat o noima, doar ca in discursul public se confunda "biserica nationala a natiunii romane" cu "biserica nationala a tarii intregi", biserica oficiala a Romaniei intr-un fel. Si altele. Sunt foarte curios de mersul lucrurilor daca cel putin la nivel legislativ lucrurile s-ar limpezi pentru a realiza intr-adevar o separare clara intre stat si religie. In acelasi timp se vede clar ca aceasta separare nu se vrea - si nu ma mira ca nu se vrea in momentul in care institutia bisericii este extrem de puternica si in politica religia in sine ramane un instrument electoral foarte eficient - si ca poporul deocamdata nu se supara foarte tare, as zice ba dimpotriva:)

De toate

O coincidenta stranie pe care am remarcat-o zi eu in dimineata asta o regasesc la Cristian Parvulescu : "astazi vor fi votati si patriarhul, si presedintele TVR, si reprezentantii presedintelui Romaniei si ai PD in consiliile de administratie ale televiziunii si radioului public, ba chiar [...] si presedintele CNA". Articolul afirma doua tendinte pe care le considera ingrijoratoare in Romania, depolitizarii societatii si conservatorismul religios, dar o face intr-un mod mult prea partizan pro-Basescu si anti-PSD.

Am dat peste un exemplu de tentativa de liberalizare a islamului in Olanda, propunerea ca musulmanii sa poata renunta la religie venita din partea Comitetului Olandez al Fostilor Musulmani.

La inceputul lunii August, Sorin Ionita avea doar cuvinte de lauda despre Mircea Cartarescu cu ocazia cooptarii sale ca autor EVZ : "Sorin Ionita, directorul SAR, crede ca „acuitatea perceptiei sociale a scriitorului este mai inalta decat a multor ziaristi cu norma intreaga”. „Stacheta se ridica ingrijorator de mult pentru ceilalti colaboratori din pagina „Opinii”„, a mai spus Ionita". De atunci am avut timp sa vedem nivelul scriiturii acestuia in EVZ.

Aurora scrie in Phoenix Transylvania despre A fi sau a nu fi... discriminat.

Monday, September 10, 2007

La intamplare

La TVR International am acces prin furnizorul de Internet. Fain baiat, pacat ca in ultima vreme abunda muzica populara la ore de maxima audienta si nu numai. Am constatat in schimb ca acelasi fain baiat are o obsesie cu cifrele 5 si 2. La inceput TVRi era pe canalul 252, dupa vreo 2 ani s-a mutat pe 250 iar din weekend la 552. Totusi schimbarile acestea au o logica intrinseca legata de cifrele 2 si 5 care ma ajuta sa ma regasesc de fiecare data cand degetul mare se simte derutat pe telecomanda.

Vorbind despre detasarea fata de oligarhul cu trust de media in spate, observ ca nici Victor Ciutacu nu e atat de detasat pe cat pretinde. Intr-adevar, demisionand din Senat, Dan Voiculescu renunta la imunitatea parlamentara. In acelasi timp mi se pare ridicola acceptarea senina a explicatiei demisiei, "neadoptarea proiectelor legislative susţinute de PC". Ridicola pentru ca am mai auzit-o tot din gura unui politician PC, George Copos, tot in preajma unui proces penal - eventual in cazul lui Dan Voiculescu - dar care la capitolul credibilitate starnea hohote de ras. Pana n-am stat sa vad - pentru prima si ultima data - Zig Zag-ul lui Ion Cristoiu weekend-ul asta, in care tatucul Dan Voiculescu vine sa vorbeasca natiunii in fata unui jurnalist lipsit de orice urma de simt critic, am indraznit 2 secunde sa cred in explicatia oficiala a demisiei. Dar sa fim rezonabili, vin alegeri si pozitionarea anti-establishment a politicienilor este de traditie in astfel de situatii pentru a castiga mai multe voturi. Iar in ceea ce priveste imunitatea parlamentara, daca poti iesi cu fata curata dintr-un proces si fara ea, de ce sa nu beneficiezei de capitalul de imagine pe care ti-l confera renuntarea la aceasta.

Cristian Banu are o constatare interesanta : "Nu are preşedintele chef de o moţiune de cenzură cu şanse reale de succes, apare un sondaj în care “românii nu vor moţiune de cenzură”". Just. In acelasi timp, oricat de traficate ar fi sondajele, mi se pare aberanta propunerea ca in timpul campaniei electorale sa nu mai fie difuzate sondaje de opinie incepand cu 30 de zile inaintea alegerilor. Influenta sondajelor de opinie asupra rezultatelor alegerilor este o dezbatere indelunga si complicata cu concluzii insuficient de clare, dar nu un motiv suficient pentru a-i priva de sondaje pe cei care gandesc cu capul si vad in ele exact ceea ce trebuie sa vada sau pe electorii care le folosesc pentru a-si stabilit optiunea de vot. Daca nu ar fi fost sondajele de opinie cotidiene, François Bayrou n-ar fi ajuns la 18% in alegerile prezidentiale din Franta de anul acesta si per ansamblu aceasta crestere este un lucru bun, mai ales pentru stanga franceza. Sau un argument si mai simplu. Sondajele vor avea loc chiar daca nu vor putea fi facute publice, iar oamenii politici vor avea acces la ele, la fel ca si mass-media romaneasca si cea din alta tari, deci 1) strategia oamenilor poltici se va plia tot pe sondaje, 2) mass-media din tara va scrie in cunostiinta de cauza (partizan sau nu) iar 3) electorii vor continua sa aiba acces la ele, chiar daca cu un efort suplimentar. Deci care e utilitatea masurii?

Sunday, September 09, 2007

Cui foloseste?

Sunt situatii in care aceasta intrebare ma lasa perplex. Intr-un post recent, Dan Andronic se intreba : "Credeţi că mai contează dacă vreunul din înalţii prelaţi a colaborat cu Securitatea, sau trebuie judecaţi potrivit vieţii monahale şi a faptelor făcute în calitate de conducători ai Bisericii Ortodoxe" - deja exista o mica mare contradictie in felul in care e pusa intrebarea, colaborarea cu Securitatea fiind cu atat mai importanta cu cat se incadreaza intre faptele facute in calitate de conducatori ai Bisericii Ortodoxe. Intr-un alt post recent, Adrian Nastase raspundea la fel de nonsalant la intrebarea lui Darius "cum e cu Iliescu si mineriada", invocand necesitatea unei viziuni de viitor. In cazul dlui. Nastase e simplu, apartenenta dansului la PSD provoaca un astfel de raspuns, o atitudine pe care am remarcat-o si la Mircea Geoana.

Dar din capul locului imi pare aberanta punerea problemei. La ce foloseste sa stim cum s-au petrecut anumite lucruri neclare sau obscure din istoria recenta? Pai in primul rand pentru ca este vorba despre personaje publice de prim rang, fata de care la un moment X sau Y trebuie sa te pozitionezi intr-un fel sau altul. Pentru ca sa stii cine e personajul care iti vorbeste la televizor, sa ai suficiente elemente pentru a judeca ce spune. E chiar simplu. Plus ca o astfel de atitudine demonstreaza o moralitate selectiva daunatoare.

De pe alte bloguri

Merlin se intreaba de ce da toata lumea in Bucurenci. Probabil sunt multi cei care "dau in Bucurenci", in schimb sunt putini cei care il critica la obiect. Dupa cantitatea de post-uri pe care i le-am dedicat cred ca intru si eu la "datatori":) Rezumand, problema cu Dragos Bucurenci nu este faptul ca se declara intelectual de stanga si nici macar ca reproduce in Romania curentul de coolness al comunismului din Europa de Vest (enfin, asta deja incepe sa fie o problema), e treaba lui cum se promoveaza. Condamnabile sunt devierile la care a ajuns cu discursul sau, ultimul exemplu fiind aici.

Vorbeam dimineata despre cultura la TVR. Sunt pe aceeasi lungime de unda cu Costi Rogozanu in ceea ce priveste calitatea emisiunilor de cultura:

"Au protestat aseara cititorii pentru ca au fost eliminate emisiuni culturale de la TVR1. Eu as fi pledat pentru altceva: ai ditamai postul dedicat culturii, un lux pe care nu-l prea intilnesti prin Europa, şi ai producţie internă o varză fără seamăn, cu foarte foarte mici excepţii. Deci unii urlă că e prea puţină cultură la TV, eu aş ţipa că e multă şi proastă."

Motivationala cu Sébastien Chabal

Un placaj tout en douceur contra All Blacks, un eseu impotriva Angliei si o vizita la Guignols impreuna cu Bernard Laporte:)

Off topic. Dimineata la Télérugby, background-ul sonor al victoriei Australiei asupra Japoniei, 91 - 3 la Lyon, a fost Seek & Destroy, Metallica. Ma intreb daca au facut-o pe bune:)