Saturday, July 28, 2007

Din nou despre Patapievici

Citeam cu ceva timp in urma post-ul lui Ninel Ganea de pe Liberalism.ro intitulat Despartirea de Patapievici. Evident, titlul ma atragea, dar in final ma asteptam la cu totul altceva. Dezamagirea autorului atinge punctul culminant in momentul in care dl. Patapievici, perceput drept un liberal autentic, se declara onorat de invitatia presedintelui Basescu la Neptun, "preşedinte care nu s-a distins prin absolut nicio măsură sau iniţiativă liberală". Astfel, Ninel Ganea apeleaza la un paralelism deja mult folosit in ultima perioada intre sustinerea lui Traian Basescu de catre intelectualii de astazi (de dreapta) si onoarea care o simteau in trecut intelectualii "de stanga" "atunci când primeau recompense de la preşedintele României, fie că acesta era Ion Iliescu sau Nicolae Ceauşescu". Concluzia : incentive-ul onoarei este interesul partizan.

Bun, nu dispun de suficiente elemente care sa-mi permita sa cuantific doza de liberlalism a dlui. Patapievici si nici nu cred ca in cazul dansului sustinerea pe care o acorda presedintelui Basescu ar fi motivata de recompense materiale directe. Cred mai degraba ca e vorba de naivitate si o serie de beneficii conexe (acces la media etc.) dar care in final tot reflecta un spirit partizan. Dar nu acestea sunt lucrurile la care vreau sa reactionez.

Intrebarea pe care mi-o pun citind postul lui Ninel Ganea este masura in care ar trebui sa existe o coerenta intre liberalismul dlui. Patapievici si orientarea politica a presedintelui Romaniei pentru ca invitatia lui Traian Basescu sa il onoreze cu adevarat. Intrebarea e valabila pentru orice persoana pana la urma, chiar daca e publica sau nu. Raspunsul care imi vine imediat in minte este ca aceasta presupusa corelatie este foarte slaba, adica gasesc foarte natural ca un intelectual liberal sa fie onorat de invitatia unui presedinte socialist, dar in acelasi timp daca un intelectual se simte onorat de o invitatie similara din partea ex-presedintelui Nicolae Ceausescu atunci am serioase indoieli asupra capacitatilor sale rationale si chiar asupra celor intelectuale.

Pentru a pune corect problema in situatia de fata, cred ca dl. Patapievici ar trebui sa fie intrebat doua lucruri. Primo : "Sunteti onorat de invitatia presedintelui Basescu pentru ca ati fost invitat de catre institutia prezidentiala sau de omul politic Traian Basescu?" Secundo : "In situatia in care l-ati sprijinit pe presedintele Basescu cu ocazia referendumului din 19 mai, care sunt elementele concrete prin care justificati credibilitatea demersului dvs. de a-i onora invitatia ca raspuns criticii conform careia urmariti satisfacerea unor interese partizane?" A doua intrebare e poate putin prost formulata, dar totusi, sunt doua chestiuni esentiale in lansarea unei discutii despre ce inseamna faptul ca dl. Patapievici s-a simtit onorat de invitatia presedintelui.

Revenind la "despartirea de Patapievici", eu credeam ca se bazeaza pe lucruri mai flagrante, de genul celor despre care am vorbit de mai multe ori, ultima oara aici, de exemplu abandonarea logicii elementare in discursul public. In finalul postului Ninel Ganea da totusi semne ca nu e vorba doar despre justificarea vizitei la Neptun - care il contrariaza profund in convingerile sale liberale - ci e un proces de mai lunga durata : "Pentru mine, tot ceea ce rămâne este o dezamăgire, în urma unei suite de gesturi cel puţin îndoielnice, făcute de unul din intelectualii cei mai interesanţi din România."

Friday, July 27, 2007

Am ajuns s-o fac si pe asta

Cu scuzele de rigoare cititorilor acestui blog, incepand de astazi comentariile vor fi moderate pentru ca nu mai vreau sa ma obosesc cu manifestarile elegant spus necivilizate ale unora.

Thursday, July 26, 2007

The French Know

Today's article in Le Mode about the incredible wave of heat which has hit Romania during the last weeks reminded me about the similar summer the French (and not only them) have lived in 2003. And I was comparing two unfortunate figures, the number of deaths. While in 2003 in France there were over 14.000 deaths caused by the heat between the 1st and the 20th of August according to Wikipedia, until now in Romania the official figures show - I daresay "only" - more than 30 deaths. It may be that the French figures are excessively high and the Romanian ones artificially low or that the methods used to calculate them are radically different between the two countries, but nevertheless the difference still remains and is strikingly huge. So I guess that the Romanian authorities and all those involved in dealing with health related effects of the heat have done a damn good job.

Insurgenta vesela si intoleranta

Dragos Bucurenci despre concertul tehno de la Sziget :

"Era atât de multă bucurie în atmosfera aceea de revoluţie relaxată, de subversiune zâmbitoare, încât mi s-a părut că merită promovată oricând împotriva poeticii violente descătuşată, cu rânjete şi urlete, de muzica rock."
Nu am absolut nimic cu indivizi pentru care muzica rock - adica tot ce inseamna o chitara distorsionata, basi o leaca mai indecenti si o voce mai urlatoare - inseamna urlete si violenta sau zgomot sau orice forma de agresiune sonora.

Dar de ce nu poti sa stai sa-ti asculti muzica tehno in cortul tau la festival fara sa simti nevoia sa-i dai peste bot vecinului zbenguitor care face headbanging in cortul alaturat? Si asta oricat de poetic iti formulezi frazele.

Wednesday, July 25, 2007

Phoenix Transylvania

Astazi scriu pe Phoenix Transylvania "Despre UDMR si reprezentarea politica a maghiarilor".

Lectura placuta!

Blogging politic si viziune de partid

Ca sa exemplific ceea ce spuneam in postul anterior despre varsta frageda a blogging-ului oamenilor politici din Romania, iata ultimul post al lui Cristian Diaconescu, in care autorul incepe sa vorbeasca despre proiectul sau politic. Un fragment :

"Dacă mă întrebaţi, însă, în ce tip de societate doresc să trăiesc şi care cred eu că este principalul instrument ce poate construi o asemenea societate, atunci vă pot răspunde. Îmi doresc o societate în care niciunul dintre noi să nu mai fie umilit în spitale, îmi doresc o societate în care gunoiul să-şi găsească şi alt loc, în afară de cel de pe stradă, îmi doresc o societate unde oameni să mai zâmbească şi să se plimbe cu fruntea descreţită, îmi doresc o societate în care părinţi noştri să primească respectul pe care îl merită, îmi doresc o societate în care un film românesc să fie premiat doar pentru că prezintă frumuseţile acestei ţări, îmi doresc o ţară în care mita să fie privită cu ruşine, îmi doresc o ţară în care oamenii să ceară mai puţin şi să ofere mai mult... Fiecare dintre noi ar trebui să contribuie la un asemenea proiect, voinţa noastră de a reuşi a fost cu siguranţă cel mai puternic catalizator al României din ultimi ani... Partidele au obligaţia de a potenţa energia emanată de populaţiei, de a transpune voinţa cetăţenilor într-un proiect politic."
Deziteratele dansului sunt cele ale oricarui om politic "de bine" din Romania, cred ca nimeni nu ar putea sa-l contrazica, nici macar presedintele Traian Basescu. Doar ca discursul dlui. Diaconescu nu poarta stampila "social democrat", cea a partidului al carui vicepresedinte este. In primul paragraf al postului explica destul de bine ca "doar prin intermediul unui partid poţi promova un set de valori politice, pe care ulterior să le implementezi instituţional când eşti la putere", extrem de just, doar ca din start isi promoveaza proiectul politic ca si pe unul strict personal, rupt de orice partid sau orientare politica. Daca ne aflam in fata unei simple greseli de comunicare, atunci ea va fi probabil rectifcata ulterior, in cazul contrar "aceasta mica neatentie" tradeaza viziunea dlui. Diaconescu despre partid ca si organizatie politica. Partidul este vazut ca un simplu instrument organizational de care, ca si om politic si membru al sau, trebuie sa dispui la un moment dat pentru a acapara puterea si a-ti impune viziunea politica. Nu e total gresit ci doar simplist si extrem de periculos in jocul politic, pentru ca o astfel de concepere a partidului te poate sapa cel mai repede cand ai ajuns in final la varful lui. Pe scurt, coeziunea partidului, atunci cand se realizeaza - din pacate nu tocmai acum pentru PSD - se realizeaza pur si simplu contextual, doar pe baza de interes si/sau afinitati personale si e construita exclusiv de individualitati care se impune ca si lideri la un moment dat. Din toata aceasta conceptie a partidului lipseste exact esentialul, componenta ideologica, care ar trebuie sa fie ea cea care sa asigure nivelul zero de coeziune - as adauga - pe termen lung.

Tuesday, July 24, 2007

Intrebarea inteligenta a momentului

Prin mai multe locuri pe Internet am citit despre proaspetele temeri ale unora (printre care si eternul Florian Bichir) ca PSD-ul ar fi invadat - daca nu doar roblosfera - atunci cel putin tot Internetul. Motivul sunt relativ proaspetele bloguri ale lui Adrian Nastase si Cristian Diaconescu. De ma veche data, cu mai putin trafic si mai putine posturi ar fi si blogul lui Mircea Geoana, sau mai recentul si inca vidul bog al lui Vasile Dancu, dar primele doua amintite sunt cele care starnesc valva si trafic din cate am observat.

Cine se ingrijoreaza, sau are temeri, sau se burzuluieste pe tema acestei prezente PSD pe net vede problema complet invers. Intrebare nu ar fi trebuie sa fie De ce PSD? ci mai degraba De ce doar PSD, de ce nu si PNL si PD? de exemplu. Ii las la o parte pe politicienii UDMR care au bloguri de ceva vreme buna incoace, Eckstein Kovacs Peter, Kelemen Hunor sau Nagy Zsolt, dintre care doar ultimul blogheaza si in romaneste, ceilalti doi adresandu-se exclusiv publicului vorbitor de limba maghiara. E vizibil ca politicienii PSD sunt deocamdata mai bine reprezentati pe Internet decat orice alt partid din Romania, probabil cu exceptia UDMR-ului, si cel putin la nivelul zero al manifestarii pe net dau semne ca inteleg la ce foloseste. Este de mirare ca alte partide de calibru nu sunt prezente in aceeasi masura. Daca ma uit la site-urile celor trei mari formatiuni politice, PD, PNL si PSD, imi dau seama dintr-o privire pe care dintre ele mi-as petrece mai mult timp (PSD) si care nu merita doi bani (PNL si PD).

Ca si manifestare politica pe Internet, blogurile membrilor PSD mai sus amintite sunt si ele inca la varsta copilariei, nu sunt nimic mai mult decat PR strict personal fara o strategie de comunicare consistenta si fara o viziune politica social-democrata (sau legata de partidul din care fac parte) care sa provoace publicul sa se angajeze politic (sau in dezbateri politice), dar au macar meritul ca deocamdata fac trafic. Se va vedea la termen lung daca vor ramane la stadiul de locuri de exprimare personala si nimic mai mult, sau daca se vor transforma in adevarate mijloace de comunicare politica.

Sunday, July 22, 2007

Electronic Music dans la Roumanie profonde

The Brits from Simian Mobile Disco with a video shot in rural Romania, or at least that's how it looks like. I guess it's hard to find a more cliché perspective of the "dark side" of rural Romania than this one, but I think the video as a whole came out rather good, both music and images.

Simian Mobile Disco - I Believe