Saturday, July 21, 2007

Eluveitie

And if you ever wondered what it sounds like mixing Celtic folk music with Göteborg metal, then here's your answer:)

Eluveitie - Of Fire, Wind & Wisdom

Summer Breeze Open Air

This year I'll be going to the Summer Breeze Open Air festival, a nice little three days Metal mayhem warm up for Wacken or Hellfest next year, or both:) The band list is of great quality :

But the main reason we're taking a ride in the profound Germany is definitely In Extremo who will be closing the Friday evening on the main stage.

Summer Breeze 2007 Trailer

Wednesday, July 18, 2007

Del.icio.us

Cititi articolul de astazi al lui Horia Roman Patapievici din EVZ si corelati-l cu postul lui Sebi despre cartea lui Adrian Gavrilescu. Eu ma distrez de minune:) Cheia interpretarii articolului lui H. R. Patapievici cred ca se gaseste in special in acest paragraf din carte :

Totusi, in ciuda perpetuarii definitiei vetuste a "intelectualului", multe personaje publice indeplinesc conditia esentiala pentru a fi catalogate ca "intelectuali publici": se exprima consecvent pe o serie de teme de interes general intr-un limbaj accesibil multor categorii sociale. Comentarea unor asemenea teme nu-i mai cere intelectualului public sa functioneze exclusiv in schema "traditionala"- aceea care il obliga sa "opereze un transfer de competenta si notorietate de la opera sa (literara, filosofica, artistica) in domeniul politic". Azi, intelectualul public s-a "profesionalizat" devenind celebru nu prin opera sa, ci prin sansa de-a i se fi acordat accesul la mediatizare"
Luand-o dupa schema traditionala, discursul dlui. Patapievici se sustine, doar ca schema traditionala nu se aplica in cazul de fata. Nu, dl. Patapievici nu este un "intelectual al lui Basescu", dar a mers intr-o directie - pe care eu o consider regretabila - in care a ajuns in anumite momente sa sacrifice logica si instrumentele sale - care pun un intelectual in alta categorie de forta decat omul de rand - in schimbul sustinerii neconditionate a persoanei presedintelui si e departe de a fi singurul in aceasta situatie. Dar pozitivez totusi, intelectualii sunt capabili sa isi revada pozitiile de-a lungul timpului.

End of the story

Cum era de asteptat, presedintele Basescu a promulgat legea de majorare a pensiilor, dar a tinut sa insiste pe faptul ca a aprobat o lege a carei finantari i-a fost prezentata de catre niste incompetenti. Lasand la o parte continutul scrisorii adresata presedintelui de catre cei doi ministri, Traian Basescu a facut astazi o miscare destul de ciudata calificandu-se indirect pe sine drept incompetent din moment ce a fost de acord cu masurile unor alti doi incompetenti. Din moment ce presedintele Basescu a fost pus in fata unei situatii care nu se putea sfarsi altfel decat cu promulgarea legii, el a ales alternativa cea mai proasta dintre toate. A aprobat legea incercand sa-i delegitimeze pe cei care au propus-o, partida din care doar Guvernul consecvent de la A la Z a iesit castigator, presedintele fiind cel care da semne vadite ca este fortat sa accepte o masura populara, situatie deloc confortabila pentru el din moment ce masurile si discursurile populare sunt taramul lui de predilectie in jocul politic. Ramane de vazut cat de bine functioneaza logica elementara a electoratului.

Reiterez ridicarea de spranceana din postul precedent: intr-o democratie ne-originala un astfel de duel are loc intre Guvern si Parlament (sau opozitia parlamentara).

Tuesday, July 17, 2007

Ce mai citesc

Am reluat in ultimul timp lectura de carti relativ constant. Constanta se masoara in 3-4 pagini pe drum inspre sau dinspre job, ceea ce e mult avand in vedere rapiditatea cu care mi se lipeste capul de geam intr-un somn leganat de mersul trenului.

De cateva saptamani incoace ma delectez cu Multicultural Citizenship: A Liberal Theory of Minority Rights in care Will Kymlicka discuta despre drepturile minoritatilor in statele multinationale si in cele polietnice, dupa categorisirea pe care o face el insusi. Dupa ce voi termina cartea voi vorbi cu siguranta despre ea pentru ca este food for the thought pentru politica oricarui stat vis-a-vis de minoritatile nationale care il compun, desi se rezuma la a discuta situatia din America de Nord, Australia si Noua Zeelanda. Sunt referinte la Europa, dar nu acesta este terenul principal al studiului sau. In orice caz ofera suficiente baze teoretice pentru a porni o discutie despre Europa si diferitele ei zone. Pentru inceput - inca nu am ajuns la jumatatea cartii - analiza despre ceea ce inseamna drepturile minoritatilor nationale este extrem de lucida si autorul nu se fereste sa abordeze diferitele perspectivele din care pot fi intelese acestea, "protectie fata de exterior" sau "constrangeri interne", fiecare cu plusurile si minusurile sale.

E o carte pe care o recomand tuturor celor care se intereseaza asupra subiectului, in primul rand celor ca si mine care cauta o abordare sistemica (sau sistematica, in orice caz coerenta) a chestiunii drepturilor minoritatilor nationale si in al doilea rand puristilor deschisi spre dialog care abordeaza subiectul exclusiv din perspectiva individualismului si a drepturilor omului sau care, din diverse si varii motive, se grabesc sa considere orice perspectiva etnica asupra fiintei umane ca plasand nationalitatea inaintea individului. Food for the thought dupa cum am spus.

Pensii

Continui despre pensii in urma postului precedent. Guvernul a scris presedintelui Basescu ca raspuns a cereri acestuia de a justifica resursele masurii majorarii pensiilor (scrisoarea semnata de Varujan Vosganian si Paul Pacuraru publicata de Hotnews). Dupa cum anticipam ieri, scrisoarea vorbeste despre o crestere a bugetului asigurarilor sociale de 40% in perioada 2005 - 2007 (BBC) si pe langa aceasta este de un optimism debordant in privinta cresterii economice sau a cresterii numarului locurilor de munca. In concluzie se rezuma la "este de unde". Ar fi interesant de vazut pe ce buget din ce an e calculat procentul de 30% din bugetul asigurarilor sociale necesar masurii conform raportului SAR. Senzatia mea este cea din postul precedent, ne invartim intr-un flou total (cel putin pentru publicul neavizat) in care atat sustinatorii masurii cat si detractorii ei prefera sa se mentina cu cea mai mare indarjire. Paradoxal mi se pare faptul ca "explicatia" guvernului cu privire la finantarea masurii se adreseaza presedintelui, sau vine ca si reactie la cererea presedintelui, justificandu-i intr-un fel pozitia de lider absolut care e singurul reprezentant indreptatit al poporului. Ma asteptam exact invers, ca guvernul sa-si justifice finantarea in fata Parlamentului si implicit in fata populatiei, dar mecanismul democratic e complet rasturnat intr-o Romanie cu o politica originala si unica.

Le non droit de propriété

David Abiker a une réflection intéressante sur la mise en place à Paris du nouveau système de location de vélo, Vélib, système qui existe dans ma chère ville de Lyon depuis déja 2 ans et qui s'appelle Velo'v. La réflection porte sur le plaisir de la non possession du vélo qu'on loue pour se déplacer en ville. Bien vu l'histoire du plaisir, je m'en réjouis tous les jours à Lyon:) Mais en jugeant selon l'expérience lyonnaise, cette forme de non possession se transforme chez certains en liberté de rendre le vélo dans n'importe quel état de dégradation, du moindre au plus avancé. Mais bon, ce n'est pas ce côté sombre de la situation dont je voulais vous parler, mais plutôt de l'extrapolation marrante que David Abiker fait sur d'autres formes de non possession :

"Imaginez des chaussures. Je fais Etoile - Concorde en babouches puis Condorde - Chatelet en Santiags ! J’entame un sandwish au jambon à Montparnasse. J’en laisse la moitié à Saint-Germain que j’échange contre un demi-pot de Maronsuis ! Pourquoi ne pas appliquer le même système à l’amitié ? J’ai devisé de concert avec Jean-Pierre entre Nation et Bastille. Ensuite, j’ai eu envie de faire l’amour. J’ai laissé Jean-Pierre très en verve ce jour-là à Tim, un prof’ de lettres américain de passage à Paris en échange de Cindie, une californienne qui avait envie d’un petit câlin avec un français également circoncis. J’ai laissé Cindie (ivre de plaisir, évidemment) à Kléber contre un litre d’eau minérale et une bonne clope. Et j’ai aussi repris un Vélib’."

Monday, July 16, 2007

De toate amestecate cu fir rosu

Lui Licurici nu i-a placut concertul lui Jan Garbarek. C'est une question de goût sau poate tipul a avut o zi proasta. Nici mie nu-mi place Manu Katche, dar nu pentru ca ar fi un baterist prost ci pentru ca-si vinde talentul pe M6. Mie in schimb mi-a placut Jan Garbarek de minune, iar ca neofit total si absolut in jazz ma ghidez dupa singurul criteriu pe care il am la indemana, suna fain sau nu. A, si pentru ca am o ureche muzicala formata pe Metal garantez ca avea basi din gre. Doar i-as sugera Licuricei ca data viitoare sa se insoteasca de cineva care are alta parere despre Jan Garbarek decat ca face muzica de filme soft-porno:)))

Cristian Banu a citit pe un blog ca maghiarii erau acuzati ca cer mai multe drepturi in Romania decat au romanii in Ungaria. Am citit si eu aceeasi afirmatie pe acelasi blog si ii impartasesc perplexitatea cu care a intampinat-o:) E textbook de prost sa intelegi maghiarii din Romania ca si maghiari veniti din Ungaria si sa ii corelezi cu romanii din Ungaria, fata de care mi-as pune in primul rand intrebarea cati sunt minoritate nationala (etnica) si cati sunt imigranti.

Societatea Academica Romana vine cu un raport impotriva mult hulitei majorari a pensiilor. Raportul vine cu cifre si grafice, excelenta initiativa, dar cu un text fara substanta fundamental militant. M-as fi asteptat la rationament si argumente solide care deocamdata lipsesc. Am inteles ca estimarile costurilor masurii se ridica la 30% din bugetul asigurarilor sociale, dar raportul nu se oboseste sa explice exact ce inseamna aceasta, care e evolutia bugetului asigurarilor sociale si in ce masura ar fi afectat el de aceasta masura. Mai mult, daca legea se va promulga probabil va exista si o rectificare bugetara in acest sens dintr-o alta parte "de unde este" - ca asa functioneaza lucrurile la noi - deci what's the fuss. Totusi raportul abordeaza un punct important pe care il subliniam si eu, lipsa unei perspective pe termen lung a politicii pensiilor luand in calcul raportul deloc optimist dintre pensionari si populatia activa. Intre timp presedintele someaza guvernul sa iasa la inaintare cu planul de finantare al masurii, iar guvernul someaza presedintele sa promulge legea, fiecare incercand sa maximizeze capitalul politic pe care il are de castigat din aprobarea legii sau din demontarea ei ca fiind nerealista.

La Cluj reincepea povestea placutelor bilingve din UBB, Comitetul de Initiativa Bolyai somand conducerea universitatii sa instaleze placutele bilingve pana la sfarsitul lunii august. Mai mult, CIB "a cerut rectoratului universitatii clujene sa instaleze in cladirea universitatii busturile imparatului austro-ungar Franz Jozef si imparatesei Elisabeta, asa cum au instalat busturile regelui Ferdinand I si reginei Maria, suveranii Romaniei Mari si ctitorii universitatii romanesti din Cluj". Intre timp conducerea universitatii "afirma ca problema multiculturalismului a facut pasi inainte prin montarea unor afisaje electornice care deruleaza informatii despre activitatea institutiei inclusiv in limba maghiara". Logica cererii CIB e irefutabila : universitatea Babes - Bolyai s-a nascut din universitatea Babes al carei parinte a fost universitatea Ferdinand I si din universitatea Bolyai al carei parinte a fost universitatea Franz Josef. Problema in toata povestea este ca fata in fata se afla urmatoarele doua tabere: conducerea UBB care e departe de a avea atitudinea multiculturala europena pe care o pretinde - despre care am mai vorbit aici si aici - si Comitetul de Initiativa Bolyai care prin miscarile sale ofera adversarului exact batul de care are acesta nevoie ca sa-i dea bataie. La mijloc se afla probabil o gramada de oameni normali care inca nu au devenit masa critica, cel putin pe planul comunicarii, astfel incat ei sa fie cei care dau tonul dezbaterii publice.

In weekend m-am ocupat de treburi menajere si am urmarit inregistrarile emisiunii TVR Intre bine si rau. Pe 19 iunie s-a discutat despre Rosia Montana si a fost prima data cand am vazut la un loc toate partile implicate in conflict : Gabriel Resources care doreste exploatarea zonei, Alburnus Maior care e impotriva, reprezentanti ai sindicalistilor mineri, reprezentanti ai politicienilor care ar trebui sa voteze o lege despre folosirea cianurii in minerit, Academia Romana reprezentata de clujeanul ei presedinte Ionel Haiduc si militantul ONG in favoarea Deltei, Liviu Mihaiu, in calitate de moderator. A fost o emisiune excelenta in sensul in care mi-a confirmat confuzia in care se duce toata dezbaterea publica in jurul exploatarii aurului si argintului la Rosia Montana. Lipsa totala si absoluta de informatie. Emisiunea m-a lasat cu o tona de intrebari. Suporterii mineritului cu cianura spun ca tehnologia nu e daunatoare mediului, spre deosebire de detractorii ei care afirma exact lucrul opus. Cei ce militeaza impotriva proiectului sustin ca acesta va distruge o zona cu mari valori arheologice - mina romana si asezarile din zona, printre care multe biserici - pe cand Gabriel Resources sustine ca nu se va atinge de acestea. Domnul academician alerta asupra poularii cu metale grele pe langa cianura, dar in contract se pare ca exista si o clauza de reabilitare ecologica a zonei la sfarsitul perioadei de exploatare. In sfarsit politicianismul romanesc filosofeaza asupra strategiei de dezvoltare economica a zonei, turism rural foarte valorizant versus industrie grea foarte putin valorizanta dar generatoare de locuri de munca pe termen scurt si mediu (pozitia sindicalistilor), dar n-am auzit de un proiect care sa exploateze turistic zona (si implicatiile lui ecologice inevitabile) ci doar dealurile din vecinatate. Pana la urma cred ca tot juridic se va termina toata povestea, conflict de interese in decizia consiliului municipal de a da unda verde exploatarii miniere din zona, daca intre timp nu cumva s-a votat legea impotriva utilizarii cianurii in exploatarea miniera in Romania.

Sunday, July 15, 2007

Morality-Based Political Test

Here's how the test came out for me:) (via muckcelmic)

Your Score

Your scored 1 on the Moral Order axis and -0.5 on the Moral Rules axis.

Matches

The following items best match your score:

 1. System: Conservatism
 2. Variation: Moderate Conservatism
 3. Ideologies: Capital Republicanism
 4. US Parties: Democratic Party
 5. Presidents: Gerald Ford (88.10%)
 6. 2004 Election Candidates: John Kerry (81.12%), George W. Bush (73.39%), Ralph Nader (68.36%)

Statistics

Of the 340973 people who took the test:

 1. 0.9% had the same score as you.
 2. 37.7% were above you on the chart.
 3. 51% were below you on the chart.
 4. 23% were to your right on the chart.
 5. 71.2% were to your left on the chart.