Friday, June 22, 2007

Phoenix Transylvania si Lovak Nyelve

Tine deja de domeniul public faptul ca Tihamer si Lorand, membri fondatori ai Phoenix Transylvania alaturi de Sebi si subsemnatul, au pornit proiectul Limba Cailor, un blog de o natura noua, unic in felul lui in roblosfera si care se anunta extrem de interesant. Multa bafta noului proiect si posturi cat mai interesante!

Tihi anunta pe blogul sau nasterea Limbii Cailor, ocazie cu care se intreaba despre viitorul proiectului Phoenix Transylvania, e drept, ceva mai sarac in posturi in ultima vreme, dar la fel de devotat ca si in prima zi tematicii pe care o abordeaza, relatiile interetnice din Transilvania, tematica ce il face unic in roblosfera. Felul de abordare a relatiilor interetnice din Transilvania este si el nou, deschis si fara tabu-uri, o misiune dificila avand in vedere sensibilitatea subiectului dar cu beneficii imense pe termen lung. Astfel incat o mica pauza nu este decat de bun augur, putin recul din partea autorilor este intotdeauna necesar si mai mult decat binevenit desi poate provoca insatisfactie in randul cititorilor. Orice blog serios trece printr-o astfel de perioada dar capitalizeaza de pe urma ei.

Doresc sa le spun cititorilor nostri ca, desi exista posibilitatea ca forma in care se prezinta sa sufere unele modificari - despre care va vom tine la curent - proiectul Phoenix Transylvania va continua fara indoiala in acelasi fel in care i-am obisnuit pana acum, abordand tematica interetnica transilvana intr-un fel nou, deschis si challenging. Cheers!

Ironie

Cristian Banu se intreaba cine l-a salvat pe Ion Iliescu. Adevarul raspunde : Monica Macovei. Am citit articolul din Adevarul si unele lucruri nu-mi sunt clare, deci va trebui sa ma documentez. Daca lucrurile chiar stau asa atunci nu pot decat sa remarc ironia existentei:)

Wednesday, June 20, 2007

Sozialistische Wartegemeinschaft

Tuesday, June 19, 2007

TVA sociale

Dupa cum stiti in weekend a avut loc turul doi al alegerilor legislative din Franta. UMP, partidul proaspat alesului presedinte Nicolas Sarkozy pana la alegerile prezidentiale din mai, a obtinut majoritatea absoluta la Assemblée Nationale (Camera Deputatilor), dar victoria a fost mult mai putin rasunatoare decat cea proiectata de sondaje. Cauzele au fost multiple. Pe de o parte electoratul de dreapta a votat intr-o mai mica masura plecand de la principiul ca o larga victorie era deja asigurata, electoratul de stanga s-a mobilizat mai serios decat in turul intai datorita unei campanii PS mai productive, iar electoratul de centru - putin cat i-a mai ramans lui François Bayrou si MoDem-ului sau - s-a mobilizat masiv in favoarea stangii.

Dar povestea care a facut cel mai mult zgomot intre cele doua tururui de scrutin si care a plombat succesul dreptei a fost mult discutata masura de aplicare unui TVA social. In doua cuvinte, aceasta masura inseamna in primul rand o modificare a modului in care securitatea sociala va fi finantata. Astfel, taxele patronale care merg in bugetul securitatii sociale vor fi diminuate (sau chiar suprimate), iar prin compensare, TVA-ul va fi marit, surplusul colectat din TVA urmand sa finanteze securitatea sociale. Aceasta masura are mult mai multe implicatii, pe care articolul foarte pedagogic din Wikipedia le pune in evidenta destul de bine, dar in linii mari efectul imediat va fi va scaderea costurilor de productie interne ale companiilor franceze si probabil va aduce contributii mai serioase la securitatea sociala care se confrunta cu o gaura neagra de cateva miliarde de euro. Potentialele ei efecte benefice la nivelul consumatorilor sunt probabile, dar greu de estimat pur teoretic, doar punerea ei in practica si evaluarea stricta si periodica a efectelor masurii vor demonstra daca va fi fost o miscare inteligenta sau nu. Dar ceea ce e extrem de interesant este ca aceasta masura, aflata deocamdata doar la stadiul de studiu, nu a facut valuri decat in momentul in care socialistul Laurent Fabius a pus-o pe tapet in timpul unei emisiuni televizate in seara primului tur de scrutin al alegerilor legislative intr-o confruntare cu Jean-Louis Borloo, membru al guvernului francez, iar reactiile imediat urmatoare ale membrilor guvernului au fost printre cele mai neclare si confuze, dovedind ca acestia au fost luati complet pe nepregatite. Un exemplu magistral de proasta comunicare a guvernului exploatat cu foarte multa iscusinta de un membru al opozitiei. Iar in ceea ce priveste masura TVA-ului social... vom vedea daca presedintele Sarkozy va face o treaba mai buna la capitolul comunicare:)