Saturday, May 19, 2007

Flight of the Bumblebee

Din Le Monde.

Aesthetics of Hate


Aesthetics of Hate, a song from Machine Head's latest album, The Blackening. The song as a whole is absolutely brilliant, even if all the fuck-s were cut out in the video, but it also features the best piece of Metal of the entire Machine Head history. It starts at 1'20" and it ends 3'04". Or if you see only the remaining time it starts at -4"05" and it ends at -2'22". Beethoven would be proud. Enjoy!

Am votat

Update : Conform TVR, prezenta la vot la ora 17:00 a fost de 28,95%. Conform lui Cristian Banu, estimarea prezentei finale este de 35%.

Update
: Cristian Banu publica exit-poll-uri neoficiale. Prezenta la vot la ora 16:00, 24%.

Mi-am facut datoria, am votat impreuna cu doamna la Consultatul Onorific al Romaniei de la Lyon. O atmosfera familiara, cei ce se ocupau de organizarea votului fiind doi dintre fostii mei colegi de la INSA. Am stat mult in cabina de vot pentru ca am vrut sa ma asigur ca am pus stampila cat mai central posibil in patratul rezervat raspunsului meu. Si pentru ca vroiam sa fiu sigur ca tusul de pe stampila de vot s-a uscat inainte sa pliez buletinul de vot. Am dat mana cu doamna consul, o doamna cu o voce stridenta dar cu o prezenta extrem de placuta.

Minunea prezentei pe Internet a Biroului Electoral Central din Romania. Vorbeste de la sine. BEC-ul are un site pentru alegerile din 2004, www.bec2004.ro si un site pentru referendumul de astazi, www.becreferendum2007.ro, cand organizatorul alegerilor este acelasi, Ministerul Administratiei si Internelor. Probabil pentru ca sa fie cat mai dificila consultarea informatiilor. Administratia romana inca nu a inteles la ce foloseste Internetul, dar speram cu totii ca intr-o zi se vor trezi. Doua site-uri facute de firme diferite dar care arata cutremurator de identic si ca si ergonomie si ca si continut. Domeniul bec.ro este rezervat, la whois scrie Ministerul Functiei Publice, dar www.bec.ro da un "Server not found" de toata frumusetea. Probabil la fel ca si in 2004, nici anul acesta nu vor exista statistici publicate de BEC despre votul romanilor din strainatate pe tari si circumscriptii. Va trebui sa-i sun maine pe fostii mei colegi sa-i intreb "Cat ati numarat?":) Enervarii cautatorului de informatie pe Internet statul roman ii raspunde cu cea mai mare nonsalanta:)

Conform Hotnews, prezenta la urne la ora 14:00 era de 18,8% fata de cei 27,18% inregistrati in 2004 (la care tur de alegeri nu se spune, probabil la al doilea). Daca in 2004 prezenta la urne a fost de 57,1% probabil astazi ea nu va depasi 50%. Tot conform Hotnews, pana la ora 16:00 au votat 19.744 de cetateni romani din afara tarii, estimarile Ministerului Afacerile Externe fiind in jur 150.000.

Ah, le journalisme

Andrei Badin pe blogul personal, cu litere de-o schioapa : Ministrul de externe francez, avocatul unui pedofil din Iasi.

Povestea. Bernard Kouchner, (tocmai fost) politician socialist francez, actual Ministru al Afacerilor Externe in proaspat numitul guvern Fillon, s-a deplasat la Iasi in 2002 pentru a depune marturie intr-un proces in care Michel Soulanet, presedintele unei asociatii umanitare franceze care la respectiva vreme ajuta un orfelinat de la Popricani, era acuzat de perversiuni sexuale si corupere de minori. Michel Soulanet a fost ulterior condamnat, politicianul francez acuzand o inscenare. Ca sa completez articolul lui Andrei Badin, asociatia se numeste Plateforme d'Insertion par l'Humanitaire et la Coopération, a fost inaugurata de Bernard Kouchner in 1994 - acesta fiind si cofondatorul Médecins Sans Frontières in 1971 - iar aici aveti descrierea misiunii din Romania. Am mai gasit un articol din 2002 din ziarul local Evenimentul relatand despre subiect, Kurt Treptow are un coleg francez : Michel Soulanet.

Bun, un subiect cu siguranta penibil pentru Bernard Kouchner de care nu isi aminteste cu placere, condamnarea lui Michel Soulanet lasand o pata destul de grea asupra imaginii actiunilor umanitare ale asociatiei si a initiatorilor sai. Enfin, apreciez tabloidalul stil inca prezent in jurnalistica romaneasca, nu din cauza literelor de-o schioapa, ci datorita lejerei incoerente. Andrei Badin spune ca politicianul francez a participat la proces in calitate de martor, dar in titlu afirma ca ar fi fost avocatul apararii. Lasand la o parte faptul ca Bernard Kouchner este medic de profesie, observ doar ca din martor s-a transformat in avocat, sau poate se vroia a fi in "advocate".

Oricum, paragraful precedent e o chestiune de nuanta fata de gogoneaua cu care se termina articolul, intrebarea de final : "Va ţine cont [Bernard Kouchner] în relaţia sa cu România de acest episod?". Give me a break! Ca sa distingem bine cele doua tari, Romania si Franta, intr-una din ele politica este o chestiune strict legata de persoane, intr-alta e o chestiune strict legata de institutii. Va las sa ghiciti care e care. Mai ales in politica externa, politica pe care o face presedintele tarii nu ministrul de externe for fuck's sake! Dar e previzional bine plasat articolul lui Andrei Badin. Cand veti vedea o luare de pozitie a Ministrului Afacerilor Externe al Frantei nu tocmai roza fata de Romania sa nu va ganditi ca e pozitia oficiala a Republicii Franceze fata de statul Romania cu o politica agitata, confuza si spectaculos de originala. Nu, ganditi-va ca e pozitia omului Bernard Kouchner care se uita ranchiunos la o mica tara din Europa de Est careia trebuie sa i-o plateasca pentru o situatie pe putin inconfortabila - daca nu chiar penibila - in care a fost pus vis-à-vis de ea in trecut, si probabil acesta va fi si scopul lui cel dintai odata ajuns in functie.

Napalm in the Morning


Citind blogul lui Cristian Banu m-am binedispus in dimineata asta electorala:) Cred ca aceast articol din EVZ poate intra in antologie :
"Atit pe Google cit si pe Yahoo, prima selectie pe lista de rezultate este situl oficial a lui Mircea Geoana. Situl si termenii de cautare sint in mina autorului si deduc ca, printr-o logica ce acum imi scapa, domnul Geoana a crezut probabil ca poate beneficia prin listarea sitului sau cu termenul "prostanacul". Deci, sa ii facem voia si sa folosim apelativul pe care se pare ca il agreeaza: "Prostanacul"."
Bun, nu e neaparat nevoie sa fii la curent cu termenul Google bombs si daca nu ti-ai petrecut foarte mult timp pe Internet in ultimii 10 ani sau pur si simplu subiectul ti se pare paralel, atunci se prea poate sa nici nu stii ca de-atunci au mai evoluat motoarele de cautare pe Web. Dar sa indeplinesti toate criteriile de mai sus in calitate de "director la una dintre cele mai importante companii internationale de software, Oracle", asa ceva mai rar:)

Friday, May 18, 2007

Paradoxurile presedintelui


Ieri pe TVR Traian Basescu a primit un drept la replica de 20 de minute ca reactie la afirmatiile lui Calin Popescu Tariceanu prezent cu o zi inainte la TVR. S-a aratat impaciuitor si calm pentru ca era sarbatoarea Inaltarii la Cer. Am distilat doua afirmatii.

Prima, o schimbare brusca in discursul persedintelui, ca el nu-i invinuieste pe cei 322 de parlamentari care au votat in favoarea suspendarii lui, ci ii invinuieste pe sefii lor de partid. Si ca dupa ce se va reintoarce la Cotroceni le va vorbi direct lor, nu prin intermediul inselatorilor sefi de partid. E frumos dar e ca si la radio Erevan din nou. Daca aceasta este pozitia lui atunci de ce a refuzat sistematic sa mearga in Parlament in perioada in care suspendarea sa era pusa pe tapet? Case closed. E o manevra interesanta de sfarsit de campanie la care spun si eu, asemenea domniei sale referitor la suportul pentru votul uninominal al partidelor parlamentare, astept sa vad.

A doua. Presedintele si-a afirmat din nou dreptul de a vorbi ca un om liber, de a-si exprima parerea personala, garantata de Constitutie, in momentul in care a fost intrebat de moderator (cred Adrian Voicu) de efectul afrmatiilor sale din campanie referitoare la oligarghi, clasa politica etc. Da, dar cand aungi presedinte lucrurile se schimba usor si atunci functia face pe om, nu invers, lucru pe care Traian Basescu refuza sa-l inteleaga din prima zi. Domnule presedinte, cu ocazia ceremoniei de investitura lui Nicolas Sarkozy in functia de presedinte ales al Frantei, presedintele Curtii Constitutionale, Jean-Louis Debré, seful de ceremonie, i-a adresat cuvintele urmatoare : "Sunteti incarnarea Frantei, simbolizati Republica si ii reprezentati pe francezi". Cuvintele acestea nu dau doar masura gravitatii momentului ci si cea a functiei de presedinte al republicii si dau mai ales masura greutatii responsabilitatilor pe care aceasta le implica. Noi cum stam? Domnule Basescu, daca maine veti fi "reales" va spun si eu "Vous êtez l'incarnation de la Roumanie, vous simbolisez la République et vous représentez les Roumains." Ce va inspira aceste cuvinte?

Omagiu


19 Mai, judecata si discernamantul, de Horia Roman Patapievici.

Tocmai ala e baiul, judecata si discernamantul, dar nu in primul rand la cetateanul care merge maine la referendum, ci la acei intelectuali care gasesc de bun augur sa il aduleze pe Traian Basescu in momentul de fata. Presedintele suspendat a reusit sa personalizeze aspiratia de dreptate a electoratului. Asertiunea in sine nu e neaparat falsa, doar are mari lacune ca si la radio Erevan. Nu e vorba de electorat ci de o parte a electoratului si nici macar nu e vorba de intreg electoratul care va vota impotriva demiterii ci doar de cei care voteaza trup si siflet in favoarea presedintelui, restul considerand-ul sau raul cel mai mic dintre doua rele sau considerand PSD-ul raul absolut. Si inca asertiunea ar avea o urma de valabilitate daca nu ar insista pe faptul ca votul logic trebuie sa fie NU, o alegere bazata pe, atentie, judecata si discernamant, in situatia in care Traian Basescu personalizeaza aspiratia de dreptate prin populism. Nu vad logic unde mai incape judecata si discernamantul, din explicatia lui Horia Roman Patapievici deduc ca cei care vor vota impotriva demiterii dupa principiul "raul cel mai mic" dau dovada de mai multa judecata si rationament decat cei care ar vedea in presedinte intruchiparea setei de dreptate. Si usor usor H. R. Patapievici cultiva cultul omului providential de facutra Tepes-iana cu aceeasi fervoare ca si fanaticii pro-Basescu. Candva, in chestiunea prezentei icoanelor in scoli, domnul Patapievici considera drept raul absolut ceea ce el numea "fanatismul suporterilor drepturilor omului". Case closed.

Catalin Tolontan intelege din textul domnului Patapievici un joc de logica, numindu-l "un editorial remarcabil". E intr-adevar un articol remarcabil pentru cei insetati de adulare si care isi cauta un subiect asupra caruia sa-si deverseze pasiunea, au nimerit bine. Dar bottom line-ul lui Catalin Tolontan este ca H. R. Patapievici explica felul in care Traian Basescu va castiga (subinteles "a castigat deja") referendumul : fiind primul care a aratat cu degetul catre corupti, iar coruptii la randul lor i-au raspuns ca si el este la fel fara sa nege. E ilustrarea a deloc revolutionarului principiu conform caruia are dreptate cel care striga primul "Hotul!", sau tradus in termeni de campanie electorala, populismul unora e mai eficient decat populismul celorlalti. Bine, si? Singura mea curiozitate ironica este care va fi reactia domnului Patapievici si a celorlalti asemnea lui in momentul in care votul de maine le va infirma felul in care vad ei lucrurile.

Dar ceea ce este inspaimantator este ca asertiunile de mai sus considera electoratul drept o masa amorfa de subiecti fara capacitate de discernamant, chiar daca acesta e invocat din start pentru a justifica un fel de a vota. Nu domnilor, electoratul nu este o masa amorfa de oameni fara creier carora trebuie sa li se arate cum sa puna stampila pe 19 Mai. Electoratul are capacitate de discernamant, vom vedea maine si cat civism are, si orice om la orice nivel ar gandi situatia politica din Romania este perfect capabil sa articuleze in doua fraze o justificare a votului pe care il va da maine. Ocupati-va mai bine sa ii oferiti argumente si sa ii stimulati civismul, e o activitate mult mai nobila decat ralierea la o tabara si militantismul patimas in favoarea ei.

Thursday, May 17, 2007

Mircea Geoana fata in fata cu jurnalistii

Saptamana trecuta am vorbit despre editia emisiunii Intre Bine si Rau a TVR care l-a avut ca invitat pe Traian Basescu la o poveste cu cinci jurnalisti. O emisiune destul de anosta in care putine au fost momentele in care presedintelui i-au fost puse intrebari pertinente si din care nu s-a ales mai nimic. Astazi voi vorbi despre editia de saptamana aceasta in care Mircea Geoana, presedinte PSD, a fost pus fata in fata cu trei jurnalisti, Adrian Ursu (Gandul), Robert Turcescu (Realitatea TV, Cotidianul) si Sorin Rosca Stanescu (Ziua) si doi analisti, Radu Tudor (the numbe one analist militar al Romaniei) si Cristian Parvulescu. O emisiune ceva mai agitata decat cea de saptamana trecuta, cu cateva intrebari mai percutante, dar cu un similar bilant dezolant.

O sa incep cu Sorin Rosca Stanescu care a jucat cam acelasi rol ca si Traian Ungureanu saptamana trecuta. si anume a taia interventiile lui Robert Turcescu si Cristian Parvulescu pentru a nu crea prea mult disconfort presedintelui PSD si de a-i pune intrebari deschise in care acesta din urma sa-si poata pune in valoare retorica fara prea mult continut de idei. Intrebarea far a fost "Cum vor evolua lucrurile dupa 19 Mai in ipoteza in care Traian Basescu se reintoarce la Cotroceni?", o intrebare dealtfel importanta, dar pusa (spun eu voit) atat de prost incat nu-si mai avea sensul. Mircea Geoana s-a invartit in jurul unei explicatii vagi si frumoase in care a insistat pe necesitatea clasei politice de a ajunge la un numitor comun pentru a face lucrurile sa avanseze, situatie in care Traian Basescu - sau un alt presedinte, daca acesta din urma va fi suspendat - ar trebui sa functioneze ca un mediator. Insa nu crede ca Traian Basescu sa fie omul potrivit pentru job.

Robert Turcescu a jucat rolul care ii vine cel mai bine, cel al cetateanului incruntat si posomorat dezgustat de clasa politica romaneasca. In fiecare schimb pe care l-au avut l-a contrat destul de bine pe Mircea Geoana cu argumentul populismului pe care acesta il practica in aceeasi masura ca si adversarii sai pe care ii acuza de populism, dar presedintele PSD stapan pe retorica a reusit destul de bine sa eschiveze. Doua au fost momentele in care Robert Turcescu a parut a-l pune in dificultate. Primul, cand a venit vorba despre legea lustratiei (tema reluata de presedintele Basescu in emisiunea precedenta), readactorul sef al Cotidianului i-a amintit lui Mircea Geoana de Ion Iliescu, fostul aparatchik comunist si ex presedinte post-revolutionar al Romaniei actualmente senator PSD. Replica presedintelui PSD a fost "da, dar atunci si Traian Basescu impreuna cu toti membrii PD-ului ar trebui sa dispara din functii politice". Al doilea moment a fost cand i-a cerut lui Mircea Geoana parerea despre presedintele PRM Cornelui Vadim Tudor vis-à-vis de organizarea de mitinguri comune PSD - PRM. Presedintele PSD a replicat cu o intrebare off topic. De fapt aceasta a fost strategia permanenta atat a lui Mircea Geoana cat si a lui Traian Basescu, de a raspunde complet pe langa subiect incercand sa duca discutia acolo unde vroiau ei. Tehnica obisnuita. Mai mult despre pozitia lui Robert Turcescu in Cotidianul.

Adrian Ursu m-a surprins cu o intrebare extrem de pertinenta. Daca presedintele PSD acuza degradarea limbajului campaniei practicata de presedintele Basescu, atunci de ce recurge la randul lui la aceeasi tehnica? Mircea Geoana, dupa presiuni sustinute, a spus doar ca admite devierile de limbaj pe care atat el cat si alti membrii PSD (Marian Vanghelie, Victor Hrebengiuc) le-au practicat. Dar atat. E un inceput, dar nimic mai mult.

Intaiul analist militar al tarii, Radu Tudori, a exprimat si el o intrebare-remarca foarte interesanta. Trimitand-ul pe Traian Basescu "inapoi la popor" - sau inapoi in strada dupa cum spun altii - si mai ales declarand ca daca presedintele suspendat se va intoarce dupa 19 Mai la Cotroceni o luna mai tarziu va fi din nu suspendat, "coalitia anti-prezidentiala" prin exponentul ei cel mai vocal, Mircea Geoana, a fost cea care a provocat revenirea lui Traian Basescu in sondajele de opinie. Biletelele au scazut increderea populatiei in presedinte, dar punerea lui din nou in situatia de a "candida" l-a reabilitat, ultimele sondaje de opinie indicand o intentie de vot pro-Basescu de 59% sau 70% in functie de cine a facut/platit sondajul. O intrebare bineinteles retorica.

Ajung si la Cristian Parvulescu care a fost cel care, dupa parerea mea, i-a pus liderului PSD intrebarea cea mai importanta. Cum vede acesta organizarea de miting-uri comune intre un partid de stanga, PSD, membru al Partidului Socialist European, si un partid de extrema dreapta, PRM. A insistat pe faptul ca partidul socialist slovac a fost exclus din PSE dupa ce s-a aflat intr-o situatie similara. That's the question, pentru ca acolo este intr-adevar o problema care pune in lumina vidul doctrinar absolut din politica romaneasca. Cristian Parvulescu a mai insistat si pe faptul ca PSD-ul incearca din rasputeri sa capitalizeaze de pe urma situatiei actuale si se ascunde dupa zgomotul infernal al campaniei pentru a trece in plan secund chestiune extrem de importanta a reformei partidului dintr-o organizatie de fosti nomenclaturisti intr-un adevarat partid de stanga. Mircea Geoana, ajutat si de Sorin Rosca Stanescu, s-a eschivat magistral insistand pe faptul ca atat PSD-ul cat si PRM-ul lupta acum impreuna pentru salvarea democratiei si apararea Constitutie, niciuna dintre ele nevand culoare politica sau orientare doctrinara. Dupa 19 Mai mai vedem. Mai mult despre pozitia lui Cristian Parvulescu in Romania Libera.

In rest eternele acuzatii de colaborare cu Securitatea a lui Traian Basescu la care i s-a cerut insistent dovada lui Mircea Geoana, acelasi fix-pix ca si saptamana trecuta.

De gatul lui Mircea Geoana atarna greu doi bolovani. Primul este eternul Ion Ilici Iliescu care mai gaseste un culcus cald la PSD si mai este scos din cand in cand la inaintare - albeit parte din strategia lui Traian Basescu - dar de care nimeni din PSD nu pare sa poata sau sa vrea sa se debaraseze. Pana cand PSD-ul nu se va debarasa de el credibilitatea potentialului de schimbare este zero, oricati Adrian Nastase ar fi deferiti sau nu justitiei. Ceea ce ne aduce la al doile bolovan, reforma PSD intr-un adevarat partid de stanga, singurul care reuseste momentan sa ocupe acest spatiu. Iar Mircea Geoana pare pus in fruntea partidului mai mult pentru retorica sa desavarsita decat datorita capacitatii sale de a intruchipa adevarata schimbare. Deocamdata PSD-ul beneficiaza de lipsa totala de strategie politica, ce sa mai spunem de program, a PD-ului, partid care joaca totul plasandu-se in siajul presedintelui Traian Basescu. Dar campania pentru referendum indica ca lupta pentru a ocupa spatiul stangii se duce intre PSD si PD-PLD. In schimb constatarea mea ramane alta, daca vrei ca un partid sa dea semne de reforma trebuie sa astepti ca el sa scada in sondaje sau sa piarda cateva alegeri:)

Pe bucatele

In caz ca sunteti interesati si derutati de intreaga situatie, am gasit intr-o stire BBC mai multe detalii despre motivele care l-au facut pe junele Ministru al Justitiei Tudor Chiuariu sa-i ceara demisia sefului Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie, Doru Ţuluş.

"Procurorul şef al Secţiei a II-a a DNA, a cărei revocare a fost cerută de ministrul justiţiei, a respins în continuare argumentul lui Tudor Chiuariu privind numărul mic de rechizitorii, respectiv 18 raportat la 400 de dosare, spunând că s-a socotit greşit, luându-se în calcul numai dosarele finalizate într-un singur an.

El a apreciat că nu poţi aprecia activitatea unei secţii numai cantitativ, expemplificând cu situaţia în care rechizitoriile au peste 1.500 de pagini."

Deci 18 rechizitorii la 400 de dosare, un rechizitoriu fiind sinonim cu punerea sub acuzare a persoanei cercetate si trimiterea ei in judecata. Habar n-am daca e mult sau putin si daca cererea ministrului e bazata doar pe criterii de performanta/profesionalism, eu pun pariu ca depinde de foarte multi factori iar rationamentul ministrului e departe de a fi transparent. Dovada ca nu exclude posibilitatea de a-si schimba parerea dupa controlul de fond al activitatii DNA-ului care va fi facut de Consiliul Suprem al Magistraturii. Nu in ultimul rand la sedinta de ieri a sectiei de procurori a CSM au participat si mai multi diplomati straini, putina presiune si suflat in ceafa nu strica.

Update. Cifre mai detaliate despre activitatea Sectiei a II-a a DNA, Sectia de combatere a infractiunilor conexe coruptiei, se gasesc in Raportul de activitate pe 2006. Astfel :

"Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a avut de soluţionat, în anul 2006, un număr de 428 de cauze, din care a soluţionat 99 şi a dispus declinarea competenţei în 74. Din cele 99 cauze soluţionate, în 18 au fost întocmite rechizitorii, iar în 81 s-au dat soluţii de netrimitere în judecată."
Deci numarul total al cauzelor tratate de sectie a fost 173 dintr-un total de 428, dintre care 99 au fost solutionate, iar 18 dintre acestea din urma s-au soldat cu punere sub acuzare si trimitere in judecata.

Tuesday, May 15, 2007

Fotbal a la Cluj


CFR Cluj a castigat ieri cu Gloria Bistrita, asigurandu-si astfel locul 3 in campionat si dreptul de a participia in preliminariile Cupei UEFA in sezonul 2007 - 2008. Steaua e doar la 2 puncte in fata, deci cel putin teoretic CFR ar mai putea inca termina campionatul pe locul 2, sinonim cu o participare in preliminariile Champions League. Dar Cupa UEFA e mai buna zic eu. Nu vad pe CFR avand vreo sansa sa ajunga in grupele CL, cu atat mai putin sa presteze ceva odata ajunsi in grupe. Dealtfel nu cred nici ca Steaua sau Dinamo ar avea vreo sansa sa ocupe in grupele CL un loc mai bun decat locul 3, daca ajung sa se califice. Deci un obiectiv mult mai realist pentru CFR - si pentru celelalte echipe dealtfel - ar fi realizarea unei bune performante in Cupa UEFA. Deocamdata nivel de CL nu avem. Prezenta Stelei si Rapidului in sferturile competitiei in sezonul trecut reprezinta mai degraba un accident de parcurs decat confirmarea valorii lor europene pentru ca anul acesta prestanta echipelor romanesti in Cupa UEFA a fost mult sub cea de anul trecut, deci nu e clar nici daca avem nivel de UEFA. Vom vedea sezonul viitor.

Universitatea Cluj are sanse serioase sa joace in Liga 1 in sezonul 2007 - 2008. Pentru inceput ar fi la Dej, nu la Cluj pe Ion Moina, dar si aia e ceva:) Ar fi minunat nu neaparat pentru ca Clujul ar avea doua echipe in Liga 1 - desi si asta inseamna foarte mult - ci mai ales pentru ca e vorba de U Cluj, eu pentru ei ma bucur. In rest sper doar ca eventualele derby-uri U Cluj - CFR de la anul sa nu se rezume doar la batai intre suporteri pentru ca nu sunt deloc convins cand aud "ai nostrii sunt mai civilizati ca ai lor".

Another one bites the dust

Cu 10 zile in urma vorbeam aici despre un articol excelent scris de Doc pe blogul sau Hotnews. Apreciam atunci analiza la rece si detasata a autorului, distantandu-se in mod fericit de anumite tente partizane pe care incepusem sa le ghicesc la el in ultima vreme. Astazi in schimb cred ca Doc revine definitiv la un spirit partizan, ceea ce il face mult mai putin interesant de citit si confirma din pacate incapacitatea generalizata de distantare a comentatorilor politici romani. Prima problema n-ar fi neaparat distantarea in sensul impartialitatii - desi esentiala - ci in primul si in primul rand refuzul de a te cobori la nivelul de debat al politicii dambovitene. In post-ul sau intitulat Actele ratate ale dlui Geoana, Doc remarca o incoerenta magistrala a liderului PSD care in acelasi discurs face un apel la decenta in campania referendumului dar in acelasi timp isi gratuleaza adversarii politici din PD cu "se agaţă de Băsescu ca funia de spânzurat". Excelenta observatia asupra incoerentei lui Mircea Geoana. Doar ca Doc continua :
"Cât de prostănac poţi să fii ca într-un singur discurs să dai două mesaje care se înfrâng reciproc? Nu putea să aştepte măcar 24 de ore între ele?"
Cat de profesionist si impartial poti sa pari in momentul in care il critici pe Mircea Geoana facand apel la termenul "prostanac", exact termenul preferat al suporterilor presedintelui Traian Basescu pentru a-l ataca pe presedintele PSD? Fara a spune ca termenul in sine da exacta masura a nivelului debate-ului politic dambovitean.