Saturday, March 31, 2007

Lamuriri Cluj BlogRoll

Preambul

Am avut cam o saptamana la dispozitie sa vad reactiile la post-ul de Luni (link) in care anuntam scoaterea a doua bloguri din Cluj BlogRoll si avertizam asupra unei posibile viitoare excluderi a inca doua. S-au manifestat prin comentarii la post-ul meu sau prin contributii pe blogul lor Licurici, Tihi, Lorand, Darius si Sebi, plus am avut si mai multe reactii in privat.

Apreciez feedback-ul si il consider esential. Intotdeauna imi permite sa-mi dau seama cum au fost percepute lucrurile spuse de mine si sa masor distanta dintre ceea ce vroiam eu sa spun si ceea ce s-a inteles. In cazul de fata distanta este una destul de mare si se datoreaza printre altele si felului in care eu am comunicat despre subiect. Pe alocuri am ramas extrem de criptic lasand oamenii sa citeasca printre randuri, iar in cazuri delicate ca si acesta, din contra, trebuie sa fii cat mai explicit cu putinta si sa nu lasi sa se inteleaga nimic inafara de ceea ce e scris. Asta voi incerca in continuare.

Post-ul este foarte lung si veti avea nevoie de ceva rabdare pentru a-l parcurge. Dar doresc sa fiu cat mai explicit si cat mai exhaustiv in prezentarea faptelor si in justificarea parerilor si deciziilor mele.

Va multumesc anticipat pentru minutele acordate.

Clarificari despre comentariul Alexandrei

Ma opresc asupra deciziei mele de a o avertiza pe Alexandra de o posibilia scoatere blogului sau din Cluj BlogRoll. Asta a fost partea cea mai prost inteleasa din mesajul meu si unde am fost cel mai putin explicit, de aceea doresc sa o detaliez. In celelalte doua cazuri (Radu si Razvan) eu consider ca am fost mult mai explicit, dar daca cineva doreste explicatii suplimentare spuneti si dedic un alt post subiectului. Sa incepem.

In post-ul meu precedent am scris:

"Doresc sa o rog pe Alexandra sa isi rezerve astfel de remarci pentru alte spatii de publicare de content decat blogul Buffer Overflow. Parerea mea mai detaliata o gasiti aici. Rezumand, gasesc remarcile Alexandrei pe putin lipsite de respect fata de colegii nostri maghiari si e de la sine inteles ca data viitoare cand se va repeta ne vom desparti si de Alexandra."
Remarcile Alexandrei la care fac referinta au fost exprimate aici si le reiau integral in continuare marcand in bold partea care m-a facut sa reactionez si asupra careia voi petrece mai mult timp :
Dan, nu te-ai gandit nici o secunda ca exact din momentul in care tu ai inceput sa arunci cu noroi in stanga si in dreapta devenind mama ranitilor, aici ranitii fiind bloggeri maghiari, au inceput toate astea ?

Poate ca pe undeva ai avut dreptate asa ca noi (organizatorii roblogfest de cluj) am incercat sa multumim pe toata lumea si sa revenim la starea de dinainte exact prin creerea unui eveniment bilingv. Crezi sau nu ..am invatat la cuvinte in ungureste in sap. asta de cat am invatat in viata mea si mi-a facut placere si imi va face in continuare. Dar nu... tu te-ai gandit sa arunci cu noroi si acolo. Tu chiar vezi numai negru in fata ochilor ?

Cat de bine ne-am inteles la intalnirile clujblogroll in care a fost toata lumea si maghiari si romani si asa mai departe. A spus cineva un cuvant urat, a fost cineva jignit ? Nu....asa ca nu vad de unde a inceput aceasta militare a ta..sincer, fata de omul pe care l-am cunoscut acum un an mi se pare ca esti schimbat radical..si imi pare rau pentru ca nu stiu de unde vine starea asta a ta.

Cat despre intalnirea bloggerilor maghiari...nu cred ca i-am muscat vreodata sau avem raie incat sa nu ne putem intalni si noi cu ei...dar daca au considerat ca vor sa fie numai ei...atunci imi pare bine pentru ei ca s-au simtit bine. Dar daca noi, bloggeri romani, faceam acelasi lucru, oare nu veneai tu cu un post si din nou aruncai cu noroi ? Ma intreb doar....ca poate nu e asa ...da inevitabil intrebarea asta imi vine in minte.

Eu te rog sa nu mai agiti atat spiritele pentru ca nu ai de ce si imi plus mi se pare o pierdere a tuturor partilor. Te rog mult...
Parerea mea la vremea respectiva am exprimat-o aici in replica directa Alexandrei si o reiau in continuare :
Alexandra, nu cred ca te gasesti tocmai in pozitia potrivita de a-i acuza pe altii ca arunca cu noroi, no offense:)

In schimb raman doar doua secunde asupra intalnirii bloggerilor maghiari. Ei NU s-au intalnit in cadrul Cluj BlogRoll, intalnirea n-are nici in clin nici in maneca cu Cluj BlogRoll, daca o spun asa e mai clar? Nu ai nimic sa le reprosezi, nimic sa-ti imaginezi, nici nu stiu de unde pana unde vezi in asta vreo problema. Uite un exemplu de lipsa totala de mediu multicultural, lipsa de deschidere fata de ceilalt, lipsa de comunicare etc. Cum se aduna un grup de bloggeri maghiari si vestea ajunge la urechile tale, imediat incepi sa devii susceptibila si transformi asta in problema personala, ca ar avea ceva cu tine sau cu romanii, si iti construiesti un intreg scenariu.

Cu asta cred ca ti-ai dat definitiv cu firma-n cap Alexandra, cu tot cu site-ul bilingv Cluj BlogFest pe care il invoci atat de sus si tare, ma scuzi ca ti-o spun asa direct. Faptul ca site-ul e bilingv inseamna ZERO in momentul in care tu gandesti in felul in care ai dat dovada in acest comentariu.
Acum aveti schimbul complet in fata ochilor. Alexandra face referire la o intalnire a unor bloggeri maghiari din Cluj in urma celor scrise de mine aici. Reiau doar inceputul postului in care am vorbit despre aceasta intalnire, parte in care prezentam contextul, partea urmatoare fiind lista de subiecte discutate la intalnire.
"Scriam ieri despre forme de offline ale blogging-ului si iata ca am dat peste o initiativa excelenta a bloggerilor maghiari din Cluj care s-au intalnit marti la Casa Tranzit pentru o seara de discutii tematice legate de blogging. Printre altii, au fost prezenti : Péter, Réka, Mezei Krisztina, Emöke, Csaba, Robi, Schatzi, Lóránd, Nándika, Gáti Attila, Bence, Edit Eva si Tihi, ultimii doi fiind si gazdele serii. Lista subiectelor propuse este foarte interesanta si as fi curios la ce concluzii a ajuns fiecare, dar pentru asta mai trebuie sa-mi petrec timp citind insemnarile participantilor:) (later edit : Tihi mi-a dat link-ul catre raportul final).

Iata cateva dintre temele de discutie propuse[...]"
Am spus in reactia mea ca atitudinea Alexandrei da dovada de suspiciune, lipsa de deschidere, lipsa de comunicare etc. In post-ul de saptamana trecuta am calificat-o drept lipsa de respect. M-am bazat pe aceasta afirmatie a Alexandrei :
"[...] Cat despre intalnirea bloggerilor maghiari...nu cred ca i-am muscat vreodata sau avem raie incat sa nu ne putem intalni si noi cu ei...dar daca au considerat ca vor sa fie numai ei...atunci imi pare bine pentru ei ca s-au simtit bine. [...]"
Ea a facut o paralela intre intalnire bloggerilor maghiari si "intalnirile Cluj BlogRoll" care s-au organizat la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an - adica iesiri de socializare la o poveste si o bere - si bazandu-se pe aceasta comparatie Alexandra a tras concluzia ca ceea ce au facut bloggerii maghiari a fost o segregare pe criterii etnice, adica o dorinta de separare si de izolare fata de bloggerii romani din motive de diferenta de etnie pe care a exprimat-o astfel : "nu cred ca i-am muscat vreodata sau avem raie incat sa nu ne putem intalni si noi cu ei...dar daca au considerat ca vor sa fie numai ei...atunci imi pare bine pentru ei ca s-au simtit bine."

Nimic din post-ul meu despre aceasta intalnire nu lasa de inteles ca ea s-ar fi petrecut in cadrul Cluj BlogRoll. Nu toti bloggerii maghiari mentionati de mine fac parte din Cluj BlogRoll si nici nu i-am mentionat pe toti bloggerii maghiari prezenti la intalnire. Am spus clar "printre altii, au fost prezenti : [...]". Nici unul dintre participanti nu a mentionat ca intalnirea ar fi fost in cadrul cluj BlogRoll. Paralela Alexandrei nu are absolut nici o baza, deci concluzia ei de segregare pe criterii etnice care decurge din ea este complet falsa.

(In paranteza precizez ca Tihi a explicat ulterior aici ca intalnirea nu a fost organizata de bloggerii maghiari ci de Transindex.ro in cadrul unui sir de 4 mese rotunde la care au participat si persoane din afara lumii blogging-ului, sociologi, antropologi, jurnalisti. Doar subiectul acestei a 4-a intalniri a fost blogging-ul. Consider ca aceasta explicatie suplimentare clarifica realitatea, dar nu schimba cu nimic faptul ca atitudinea Alexandrei in urma citirii post-ului meu nu are nici un argument de sprijin in ceea ce am scris eu despre intalnire.)

De ce am spus ca atitudinea Alexandrei este lipsita de respect? Pentru ca in momentul in care fundamente reale nu exista pentru concluziile ei si acestea sunt exprimate cu atata agresivitate, atunci ele sunt rezultatul suspiciunii. Suspiciunea ca acei tineri maghiari s-ar fi intalnit ca sa se izoleze de romani, sa se distanteze de ei pentru ca ar avea o problema cu romanii. Nu am nimic cu suspiciunea, fiecare din noi are o doza mai mare sau mai mica fata de lucruri diferite si ne-o controlam trecand-o prin filtrul ratiunii. Dar cand iti exprimi public o opinie bazata integral pe o suspiciune fara a o trece prin filtrul ratiunii presupunand ceva negativ despre cineva atunci asta se numeste lipsa de respect si jignire. Declari public ca celalalt e rau doar pentru ca tu presupui ca e rau bazandu-te pe faptul ca nu e de aceeasi etnie ca si tine si ca n-a baut bere in seara aia la aceeasi masa cu tine.

Iata cum s-a trecut complet pe langa scopul initial al postului meu in care vorbeam despre intalnirea de la Casa Tranzit. M-a interesat extrem de mult felul in care aceasta a fost organizata, subiectele de discutie si concluziile trase. Discutie moderata, cu subiecte propuse dinainte, un raport final, un spirit de a comunica si offline pe care il apreciez. Faptul ca erau de etnie maghiara nu conteaza, nu are absolut nici o relevanta in alegerea mea de a discuta despre eveniment.

Clarificari despre decizia mea asupra Alexandrei

Daca ati rabdat sa cititi pana aici va multumesc. Incerc sa nu ma lungesc inutil, dar doresc sa fiu cat mai explicit.

Decizia mea de a o avertiza pe Alexandra cu privire la o posibila excludere din Cluj BlogRoll daca atitudinile ca si cea despre care am vorbit in sectiunea precedenta se vor repeta din partea ei nu a fost o decizie de moment. N-am facut-o nici impulsiv si nici din motive personale. Am facut-o gandindu-ma bine ce fac si bazandu-ma pe un precedent din luna ianuarie cand am mai reactionat la un alt comentariu al Alexandrei lasat de ea aici la un post al lui Lorand (link). Prezint in continuare comentariul Alexandrei, partea in bold fiind cea la care m-a facut sa reactionez :
"a)Intai de toate, desi nu imi sta in fire, dar daca tot te legi de un concurs cu clujeni ar trebui sa inveti sa scrii corect in romana.
"directorul Teatrului Maghiar din Cluj, care printre altele S-A remarcat cu faptul"

b)Ion Vartic, directorul Teatrului Naţional din Cluj apare pe lista pentru ca a realizat cel mai ambitios program teatral al anului

c)Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar din Cluj
o sa apara poate pe lista de anul viitor daca ii reuseste proiectul cu Teatrul European.
Bineinteles puteai afla toate chestiile astea din acelasi saptamanal daca te oboseai sa citesti.

Nu te mai simti asa amenintat de fiecare data cand cineva zice ceva despre maghiari sau cand nu ii include in ceva lista. Lasa paranoia deoparte ca, serios, nu e cazul pentru asa ceva."
La vremea respectiva am reactionat calificand remarca Alexandrei referitoare la modul in care Lorand a scris in romaneste drept josnica aici.
"@Alexandra

Fara suparare, a te lega de scrii/nu scrii corect cand nu este vorba de limba materna este un gest josnic"
Ulterior, considerand ca am folosit un cuvant prea tare, mi-am cerut scuze aici :
"Bun, "josnic" a fost un cuvant cam dur, daca am vexat imi cer scuze. Consider in continuare ca remarca ei a fost jignitoare si nu-si are locul intr-o discutioe intre oameni normali."
Consider in continuare ca remarca Alexandrei a fost o jignire si ca datoreaza niste scuze. Spusele ei, "daca tot te legi de un concurs de clujeni ar trebui sa inveti sa scrii corect in romana" denota ca faptul ca Lorand a facut unele greseli in limba romana, limba care nu este limba lui materna ci este o limba invatata la fel cum oricare dintre noi a invatat engleza sau franceza, l-ar descalifica in pertinenta ideilor, sau mai grav, nu i-ar da dreptul sa se exprime. Cati dintre cei ce citesc aceste randuri scriu fara greseli intr-o alta limba decat limba lor materna, sa luam de exemplu engleza ? Cum considerati ca ideile voastre sa nu fie considerate valide sau dreptul de a vi le exprima sa fie chestionat doar pentru ca ati scris cu greseli intr-o limba care nu este limba voastra materna ? Pun punct intrebarilor. Pentru mine asta este lovitura sub centura foarte dura.

Deci vedeti foarte clar in momentul acesta ca decizia mea a fost bazata pe doua interventii ale Alexandrei. Prima data nu am facut nici o referire la vreo posibila excludere din Cluj BlogRoll, de data aceasta da, pentru ca lucrurile se repeta.

Unde nu am comunicat cum trebuie

Cum spuneam si la inceputul articolului, distanta mare dintre ceea ce am spus si ceea ce s-a inteles se datoreaza si faptului ca nu am comunicat cum trebuie. Prima eroare de acest fel a fost faptul ca nu mi-am explicat si justificat decizia cu destule argumente. O fac in acest post. A doua a fost faptul ca am alaturat doua lucruri care nu au nimic de-a face unul cu altul in acelasi paragraf, creind astfel confuzie. Am spus :
"Doresc sa o rog pe Alexandra sa isi rezerve astfel de remarci pentru alte spatii de publicare de content decat blogul Buffer Overflow. Parerea mea mai detaliata o gasiti aici. Rezumand, gasesc remarcile Alexandrei pe putin lipsite de respect fata de colegii nostri maghiari si e de la sine inteles ca data viitoare cand se va repeta ne vom desparti si de Alexandra."
E drept ca nu doresc sa am astfel de comentarii pe blogul personal, Buffer Overflow, comentarii ca si cel al Alexandrei despre care am vorbit in sectiunea a doua a postului de fata, comentarii care jignesc alte persoane din Cluj BlogRoll. Si cum nu le sterg prefer sa-i rog pe oameni sa si le pastreze pentru ei si alte locuri de publicare de content. Doresc ca oamenii cand lasa un comentariu la vreun post de-al meu sa evite sa-i jigneasca pe altii.

Dar asta nu are nimic de-a face cu decizia mea din a doua parte a paragrafului. Este legata de Cluj BlogRoll, despre ceea ce este Cluj BlogRoll si de ceea ce eu doresc sa promovez prin Cluj BlogRoll. Este legat de faptul ca data viitoare nu voi mai promova blogul unei persoane care a manifestat in repetate randuri lipsa de respect fata de alti membri ai Cluj BlogRoll-ului. Si ca sa fiu foarte explicit despre ceea ce este Cluj BlogRoll am scris un capitol intreg care urmeaza imediat. Alaturarea cele doua afirmatii in acelasi paragraf a dat impresia ca posibila excludere a blogului Alexandrei este o problema personala a mea. Nici vorba, personal nu am nimic cu nimeni ci doar cu ceea ce au scris si sunt foarte dispus ca data viitoare cand dau prin Cluj sa ne intalnim la o bere fata in fata sa ne explicam personal. Si cum am spus intr-un comment aici Alexandra si Razvan isi au in continuare locul in Cluj BlogRoll :
"[...] Sunt sigur ca Alexandra si Razvan isi au un loc in Cluj BlogRoll in continuare, daca doresc sa participe la o discutie intr-un mod civilizat sunt bineveniti. Cum spunea Sebi, in civilizat pot intra o gramada de forme de vehementa si spirite inflacarate."
De aceea nu cred ca e cazul sa dramatizam prea mult toata situatia. Putem discuta ca oameni normali si civilizati. S-o facem.

Ce este ClujBlogRoll

Termin cu un capitol despre ceea ce este Cluj BlogRoll, despre felul cum vad eu acest proiect si acesta este felul in care l-am vazut din prima zi, adica de acum mai bine de un an, din 23 martie 2006, cand s-a nascut in capul meu ideea si am pus-o in practica intr-o prima forma, pe o pagina care mai exista inca si astazi aici.

Am creat Cluj BlogRoll cu scopul de a crea o identitate pe Internet legata de Cluj cu care orice blogger doreste poate sa se identifice. Cu doua conditii. Acestea se bazeaza pe componentele identitatii Cluj BlogRoll : legatura cu orasul Cluj si niste criterii minimale de calitate. Fiind minimale, va insir ceea ce aceste criterii de calitate exclud : lipsa de bun simt si respect, ideile extreme, loviturile sub centura. Fiind criterii minimale, ele nu reprezinta deloc o constrangere ci doar o parghie pe care sa o folosesc exclusiv in situatii exceptionale. Ele nu impiedica pe nimeni sa scrie cum doreste si ce doreste si nu ii impun absolut nimic. Scoaterea unui blog din Cluj BlogRoll nu inseamna cenzura. Eu in calitate de administrator si initiator al Cluj BlogRoll-ului nu intervin in continutul blogului nimanui, nu ma bag in ceea ce scriu oamenii, nu am nici un drept sa fac asta. Dar am tot dreptul sa exclud blogul lui din Cluj BlogRoll pentru ca autorul sau a trecut peste aceste criterii minimale de calitate.

Cluj BlogRoll nu este reprezentativ pentru Cluj. Nici nu poate fi reprezentativ pentru ca blogurile sunt selectate de catre mine conform criteriilor pe care le-am expus in paragraful precedent : Cluj si criterii minimale de calitate. In virtutea faptului ca nu este reprezentativ, nu trebuie sa contina absolut toate blogurile semnate Cluj.

Cluj BlogRoll nu este doar un agregator de feeduri, doar un site care preia post-uri de pe diverse bloguri spre a le re-publica intr-o forma partiala sau integrala. Daca as fi vrut sa fac un simplu agregator de feeduri n-as fi facut nimic de la bun inceput. La ce-mi trebuie un agregator de feeduri pe care sa-mi consum timp si nervi cand sunt altii care fac asta de 100 de ori mai bine, gen Bloglines sau Netvibes ? Nu, Cluj BlogRoll isi doreste sa fie o identitate, nu degeaba are si o placuta de membru pe care cei care doresc pot sa si-o puna pe blog.

Final

Ar mai fi foarte multe lucruri de spus despre Cluj BlogRoll si o voi face intr-un alt post. Voi vorbi despre cateva modificari si directia in care doresc sa avanseze Cluj BlogRoll.

Va multumesc ca ati avut rabdare si ati rezistat cu cititul pana aici. Daca gasiti ca a fost greu de parcurs tot articolul, va asigur ca a fost la fel de greu de scris. Cum spuneam si la inceput, sunt pregatit sa mai ofer si alte explicatii daca sunt necesare.

Happy Blogging:)

Get Thrashed

The trailer of the Get Thrashed (IMDb link) documentary is finally out and it looks really nice. Available here. Don't forget to check out the entire Media Section of the movie's website where you can watch many bits of interviews with members of Thrash Metal bands, among which you'll find Dave Ellefson (Megadeth), Sodom or the guy from Metallica looking like Santana.

TuTub

Mi-am pus sa ascult Cantafabulele, ca sa stiti pe ce fond muzical scriu:)

E clar, chestiile cele mai faine de vazut pe YouTube le gasesti intre 2 si 4 dimineata, indiferent de ce cauti:) Eu am dat astazi peste coolvarza care a postat mai multe clipuri interesante din arhiva TVR. Incepem cu un interviu suprarealist cu Nichita Stanescu de pe la inceputul anilor 70, suprarealist pentru ca e trecut de 2 dimineata:) Continuam cu un interviu mai pamantean cu Marin Preda probabil de prin aceeasi perioada. Un reportaj despre Florin Piersic din 1971 in care il vedem si pe junior la de-abia cativa anisori. Vorbesc despre el pentru ca e prima daca cand imi dau seama cat de mult semana in tinerete Florin Piersic cu Gérard Depardieu. Fizic. 34 de secunde impresionante de la funeraliile Mariei Tanase din 1963. Multa multa lume. Una dintre cele mai deprimante melodii folk, Om bun, cantata de Dan Andrei Aldea la Cenaclul Flacara din 1983, secventa prezentata de bardul betonului armat cu sange de proletar. Un reportaj despre Tudor Arghezi la batranete povestind despre una si alta. Clipul amuzant al melodiei Cronica unei vizite anuntate a lui Alexandru Andries din 1994 cu nea Ilici in prim plan. Si ar mai fi de sapat dar sunt rupt de oboseala:)

Am pastrat pentru sfarsit la cerise sur le gâteau, imagini cu Phoenix din timpuri imemoriale, Invocatie si Canticulu a Cucuveauallilei. Luati-le si tineti-va bine de ele:)

Mi-am data in sfarsit seama care e asemanarea dintre Phoenix si Pink Floyd. Ambele trupe trebuiesc ascultate cu basii la maxim si volumul cat mai tare. Va dati seama de frustrarea mea de la 3 dimineata cu ocazia asta:) Trilema diminetii devreme sau a serii intarziate este care dintre urmatoarele sa le ascult maine in conditii optimale : "Pasarea Calandrion", "Filip si Cerbul", "Vasiliscul si Aspida" sau "Sirena". Toate:)

Friday, March 30, 2007

Best Views are External Views

This week's edition of the The Economist journal has a very straightforward article about Romania's current politics situation. The bottom line :

"In that sense, indeed, Romania's story is a familiar one. All across ex-communist eastern Europe, economies are growing fast, even as the politicians supposedly running them squabble and dither. That may be fine for now. But how these still-fragile countries would fare in an era of currency wobbles or tight money may be another story."

Even if there isn't much more to say after this, I just want to highlight the fact that the current events in the Romanian politics are a sane democratic exercise out in the open. It is simply something that was needed in the current situation. An open fight with no compromises between political parties and the president, as ugly as it can get, will only show the electors what real choices they have in the upcoming elections. It is a hundred times more useful than a two months political campaign. But it also makes space for extremists anti-establishment political leaders. Whether the country will benefit or not from the current situation on the short term is very difficult to say, I tend to say that it will. It also depends on what new faces will be discovered in the upcoming elections and how the political parties understand the need for a change. But I guess that in a few years, when looking back, we will see that there was no other way.

Thursday, March 29, 2007

Beowulf Going Spartan

Yes, it's the same actor, Gerard Butler. If you don't recognize him by his looks, then his Scottish accent should be enough. I cannot decide in which role I like him better, the aile drinking Beowulf or the fearless King Leonidas of Sparta, but the guy is definitely good:) And also a new and refreshing face:) And by now he must be really good with the sword:)

Wednesday, March 28, 2007

The IT Crowd

Via flu, the British TV show The IT Crowd will have a second season. Highly recommended, as I mentioned earlier.

Tuesday, March 27, 2007

Noi placute, nou logo

Multumita muncii lui Horia avem un nou logo la Cluj BlogRoll si noi placute. S-au schimbat fonturile, era nevoie de o schimbare, iar placuta arata profesionist fata de cea de dinainte care era cam schiloada pe alocuri. Multimiri Horia!:)

Placutele sunt aici iar logo-ul il vedeti pe prima pagina:)


Monday, March 26, 2007

Hungarian Notation

Via Netuality, I found out today that Charles Simonyi is going to space, but that is 10 times less interesting than what this former Microsoft developer and software architect of Hungarian origin invented at his time, the Hungarian notation. It's a naming convention he established while working on the Microsoft Word WYSIWYG editor. And as a person whose main job was, and it still is up to a certain point, to code-review thousands of lines of code written by more or less skilled developers, I fully appreciate this highly valuable contribution to the sofware development industry. His idea was simple, to prefix variables with a lower case tag indicating the kind of data they contained. Joel Spolsky has a rather long but extremely interesting article on naming conventions, their purpose and the todo's and not todo's. For him it's all about making wrong code look wrong and I couldn't agree with him more. Basically when you do a code review you search for the bad code, the one that does things the wrong way and your eye should be trained to spot it immediately and what a better way to achieve this than naming conventions. (Of course they are not sufficient because wrong code is also a code that does what it is meant to do but in an unefficient way). Joel also speaks extensively about the Hungarian notation (here's Charles Simonyi's original paper on the subject), why it is a really good thing and how it was slightly misinterpreted and hence completely ruined by documentation writers (I think this is a clasic example for why developers should know how to write good documentation).

Slightly off-topic but nevertheless extremely interesting, Joel states his opinion about writing good exception-based code. Even if today compilers are very performant and well integrated with IDE's, it still remains a rather excruciating pain compared to writing error-based code. I tend to agree with him, but in the same time I find that reading error-based code is not a walk in the park either. Anyway, someone remind me to show Joel's article to the next guy who tells me that writing proper Java code is easy:) Anyway, if you want to read more on this exception-based code vs. error-based code issue I recommend you Raymond Chen's essay Cleaner, more elegant, and harder to recognize mentioned by Joel spolsky in his article.

And at the end, The One True Brace Style rulez, but you can indent your code as you feel comfortable as long as you stick to it and it's humanly readable without extreme effort and pain:) But I still hate Python for forcing upon me it's own indentation rule:)

Noutati Cluj BlogRoll

Am scos blogul lui Radu pentru ca publica texte preluate de pe alte site-uri, ceea ce nu doresc sa sprijin sau sa promovez. Bafta in continuare.

Am scos blogul Idei Locale al lui Razvan dupa evenimentele din weekend (partea I si partea II). El a intrecut pe blogul sau cam orice limita a bunului simt si a decentei cu provocari, atacuri si injurii adresate direct altor membri ai Cluj BlogRoll-ului. Motivele le gasiti si in locurile pe care le-am indicat, in special in post-ul al doilea. Nu am deocamdata nici un motiv sa scot din Cluj Blogroll celalalt blog al lui Razvan, dar ne vom desparti definitiv daca lucrurile vor continua din partea lui cum au inceput in weekend, pe Idei Locale sau in alt loc.

Doresc sa o rog pe Alexandra sa isi rezerve astfel de remarci pentru alte spatii de publicare de content decat blogul Buffer Overflow. Parerea mea mai detaliata o gasiti aici. Rezumand, gasesc remarcile Alexandrei pe putin lipsite de respect fata de colegii nostri maghiari si e de la sine inteles ca data viitoare cand se va repeta ne vom desparti si de Alexandra.

Sunt pur si simplu lucruri care nu doresc sa le promovez si sunt altele pe care doresc sa le promovez pe Cluj BlogRoll, in special normalitatea. Bineintes vorbesc despre normalitatea asa cum o inteleg eu si pe care nu doresc s-o impun nimanui, de aceea cand gasesc ca s-a depasit aceasta normalitate intr-un mod flagrant prefer o disociere de Cluj BlogRoll.

Update : Ca sa precizez mai clar pozitia mea. Din punctul meu de vedere Razvan si Alexandra au depasit o limita a bunului simt si a decentei in primul rand fata de alti membri ai Cluj BlogRoll-ului. Decenta, bunul simt si normalitatea sunt niste reguli despre care am mai vorbit si care mi se par intrinseci proiectului Cluj BlogRoll pentru asta doresc eu sa promovez. Nu le-am scris pentru ca intre oameni normali nu este nevoie sa fie scrise. N-o sa le scriu nici acum pentru ca daca o voi face va insemna ca presupun din start ca se vor crea altfel de situatii din nou, situatii despre care pot doar sa spun ca sunt penibile. Si nu scriu astfel de reguli alb pe negru pentru ca dau credit oamenilor si capacitatii lor de a rationa si a se comporta normal si decent.

A Little Old but Funny as Hell

This flash movie has been around for quite some time now, I've seen it at least 20 times about one year ago or so, but still I can't get enough of it:) It is both addictive and brilliant. (via Dragos Novac)

The End of the World
Now we've got nuclear winter and everyone's dead. Except Australia. And they're still like : "WTF ?".