Saturday, March 24, 2007

Returning the favour(II)

Cum am promis aici, revin cu urmatoarele 3 link-uri cu care i-am ramas dator lui Razvan.

Razvan, postul tau este extrem de graitor pentru felul selectiv si foarte personal in care tu vezi lucrurile in Cluj, sau Romania, cum preferi. Chiar si o intalnire de bloggeri maghiari din Cluj pentru tine inseamna segregare pe criterii etnice, dupa cum scrii in comentariul lasat lui Lorand spre exemplu :

"Se pare ca unii au ales sa traiasca in lumi paralele facand intalniri separate pe criterii etnice. Sau nu?"
Bineinteles, ai omis sa mentionezi ca acesti tineri maghiari din Cluj s-au intalnit sa discute si despre subiecte cum ar fi blogosfera romana sau blogging-ul in limba romana. Tot din spusele tale deduc ca normalitatea intr-un spatiu multicultural ardelean inseamna ca "nimeni nu da in cap la nimeni". Trist de fals.

Dar cam atat cu schimbul de idei. Felul in care te exprimi intrand cu bocancul in fata, felul in care intelegi selectiv si deturnezi subiectul, felul in care provoci interlocutorul - mai des pe ocolite, de data asta frontal - pentru a-l pune cu botul pe labe nu indeamna la nici un schimb de idei. A cam trecut vremea schimbului de idei, desi chiar astazi pe Phoenix Transylvania ti-am raspuns, intr-un schimb de idei, dar am facut-o doar in virtutea Mission Statement-ului nostru.

Ca prim exemplu de intelegere selectiva si deturnare a subiectului este faptul ca o critica ce iti este adresata tu o iei ca pe o tentativa de a ti se inchide gura, iar cand vine vorba despre subiectul maghiar cred ca ai o preferinta pentru a te simti acuzat de nationalism. Si intorci critica inapoi acuzandu-ne de "imbecili patentati" :
"M-am saturat sa mi se repete ca n-am voie sa spun "ma inteleg bine cu ungurii care ii stiu dar...". Am voie, si dreptul sa spun si sa cred asta: "ungurii sunt oameni ca romanii, ca englezi si ca orice alta natie. Au lepadaturi si oameni buni asa cum avem si noi(romanii). Ma inteleg bine cu toti ungurii care ii stiu din real life DAR exista unii care intind coarda de zile mari si care nu ii suport." E dreptul meu sa cred si sa simt asta si numai un imbecil patentat poate sa ma considere nationalist pentru ca am zis "DAR". Nu trebuie sa ii iubesc pe toti si sa ma inteleg bine cu toti cu toti ca sa nu fiu nationalist."
Da Razvan, ai dreptul sa gandesti si sa spui absolut orice, dar din cate am vazut pana acum orice-ul la tine se rezuma la "si noi si ei avem dobitocii nostri". La asta ti s-a raspuns ca nu este constructiv si nu aduce nici un plus subiectului, nu ca ar fi fals si ca n-ai avea dreptate.
"Sebi Buhai spunea...
@razvan: toti speram ca la un moment dat vei trece la critica constructiva. Ai propuneri, ai ceva (altceva) de spus, cunosti lume care are ceva (altceva) de spus, de impartasit lumii? Invitatia a fost adresata tuturor. Cand vei sti ca faci ceea ce tocmai am numit "critica constructiva"? Cand nu va mai trebui sa iti incepi comentariile cu "o simpla parere si Sebi o poarte sterge" si sa inchei cu "O simpla parere. Bolovanoasa, fara stil si de expectante scazute". Mai simplu decat atat nu se poate."
Alte exemple de intelegere selectiva sunt exact cele doua exemple pentru care m-ai calificat drept ipocrit. Am dat dovada de suficienta capacitate de remise en question si de recul fata de propriile mele pozitii, dar nu-ti voi oferi satisfactia si de data asta.

Provoci si pentru ca sunt satul de provocari am inchis comentariile la post-ul in care publicasem poezia lui Péter. Ai ceva de spus, spui, dar ai grija sa lasi la sfarsitul interventiei tale o mica provocare, precum in exemplele urmatoare :
"[...]
2. Daca nu le am si nu imi sunt necesare...trebuie in mod obligatoriu ca sa ma expun la ale altora (si ma refer STRICT la expunere si nu la toleranta. Aia se subintelege).

3. Daca nu le am si nu mi le doresc sunt o ..."persoana rea"/"ignoranta"etc etc...stiu ca sunt persoane care pot completa punctele cu o multitudine variata de cuvinte mari. "(link)
sau
"[...] Nu aveam chef sa ma bag in discutia asta dar genul de logica ma irita de cand multi au inceput sa creada ca au drepturi si in Google si in Yahoo si in alte servicii private. Repet e o eroare de logica.

Gata am terminat offtopic-ul continuati sa va paruiti :)"(link)
Dar provoci si ataci si pe ocolite, cu cuvinte mai grele si intr-un mod mai agresiv. In ziua imediata celei in care am inchis comentariile de la post-ul mentionat mai sus ai scris pe blog urmatoarele cuvinte, pe care doar tu stii cui le-ai adresat :
"...orice cretin la care ii scrii un comentariu incepe sa se creada persoana importanta si incepe sa teasa un intreg delir.

FUCK OFF! I'M OVER"
Termin spunand ca am ajuns sa nu mai pun greutatea ideilor in cuvinte ca si "imbecil", "dobitoc" sau "cretin" ci in altele, "a jigni" sau "a condamna" spre exemplu. Si imi canalizez energia acolo unde cred eu ca e necesar.

Returning the favour

Daca tot m-a onorat Razvan cu 4 linkuri pe ziua de astazi, ii intorc favoarea si pun si eu un link catre postul sau, Cu stangu' in dreptu'. Mai am de pus inca 3:)

Phoenix Transylvania

Era sa uit, ieri am scris pe Phoenix Transylvania.

Noutati Cluj BlogRoll

Un blog in minus. Andrei Crivat a decis sa paraseasca Cluj BlogRoll din proprie initiativa. Bafta in continuare.

ClujBlogFest si bilingvismul comentariilor

Motto : La ce foloseste un partener daca nu si la putina critica constructiva?:)

Pe site-ul colegilor de Cluj BlogRoll la sectiunea "Doua note" citesc urmatoarele, care mi-au provocat o ridicare de spranceana pe care tot incerc s-o diger si s-o inteleg de vreo doua zile :
"Avem rugamintea ca toate comentariile maghiare sa fie traduse de catre autorii lor SI in romana. Daca noi am facut totul bilingv, si autorii comentariilor pot scrie in ambele limbi, astfel incat toata lumea sa inteleaga. E un eveniment menit sa apropie comunitatea, nu sa o dezbine."
Cine a mai dat recent pe Buffer Overflow isi aminteste de schimbul de replici fluviu pe subiectul rugamintilor. Ei, pe Cluj BlogFest s-a si pus in practica ideea inaintata la vremea respectiva de Andrei Crivat, unul dintre organizatorii evenimentului. Rugamintea a fost oficializata, scrisa alb pe negru si se refera la traducerea in limba romana a comentariilor lasate in limba maghiara. Rugamintea se sprijina pe doi piloni :
 • in virtutea faptului ca site-ul a fost realizat in totalitate bilingv
 • cu scopul ca toata lumea sa inteleaga (nota autorului : preocuparea este fata de bloggerii care nu inteleg limba maghiara)
Bun, mie oficializarea rugamintii in felul acesta mi se pare inutila sau nitel autoritara, asta depinzand de jumatatea paharului pe care o privesc. Mi se pare in primul rand inutila pentru ca este clar ca buna ziua ca lumea care va participa la eveniment, in cazul de fata prin comentarii, are tot interesul sa se faca inteleasa, iar cei care n-ar face asa doar de-a dracului pot fi sanctionati, comentariile sunt moderate de moderatori care inteleg ambele limbi. Mi se pare in al doilea rand nitel autoritara pentru ca impune canalul de comunicare intre cei de limba maghiara si cei de limba romana, acesta fiind exprimarea in limba romana. Sau daca cuvantul "impune" supara atunci sa spunem ca orienteaza foarte explicit catre care ar trebui sa fie canalul comun de comunicare. Probabil ca intr-un final se va ajunge sa se comunice in limba romana si pe alocuri in engleza probabil, dar chestiile astea nu se impun (sau dirijeaza foarte explicit) ci se regleaza singure intre indivizii care comunica pentru ca toti au interesul sa inteleaga si sa se faca intelesi. Cam astea sunt premisele de la care ar fi trebuit sa plece prima dintre cele "doua note", nu de la preocuparea ca un blogger va lasa un comentariu in limba maghiara si alti bloggeri vorbitori de limba romana nu-l vor intelege. Daca nu-l vor intelege vor lasa la randul lor un comentariu sa spuna "Nu inteleg! Despre ce vorbesti tu?" si schimbul va avea loc. Si, cum spuneam mai devreme, daca face careva pe nebunul sau este rauvoitor exista moderatorii festului si gata.

Daca rasfoiti blogul de fata sau Cluj BlogRoll in general o sa intelegeti exact despre ce vorbesc.

In final este meritul organizatorilor ClujBlogFest-ului ca au tradus site-ul integral, ca s-au gandit sa includa si componenta maghiara, dar acest lucru nu trebuie folosit ca si parghie in impunerea felului in care oamenii interactioneaza. Este un merit si trebuie apreciati pentru asta, dar bilingvismul nu e nici favoare, nici compromis ci este un semn de respect si respectul reciproc ti-l castigi, nu-l impui cu barosul sau cu o rugaminte oficializata, dar poti sa il sanctionezi pe cel care nu ti-l returneaza atunci cand il meriti.

ClujBlogFest placut tuturor:)

Friday, March 23, 2007

Un indemn din suflet

Motto : Get a life ! Spezza con KiteKat !

Indemnul pe ziua de astazi este dédicacé lui vladinho si lui dece. De ce? Pai de asta si de asta. Memorabilia vine in schimb de la ultimul dintre ei doi :
"Nu sunt xenofob si o sa incerc sa nu fiu in postul asta, dar totusi… un ungur, cu un site unguresc, scris in ungureste, cu subdomeniu unuguresc e in trafic.RO. Ce cauta asta acolo?"
Obiectul preocuparilor celor doi : Az ég rózsaszín volt.

O mica analiza. "Nu sunt xenofob" dar cum se poate site unguresc in trafic punct ro ?!? Toti cei care nu au domeniu .ro si nu scriu in romaneste sunt rugati de catre eu-nu-sunt-xenofob sa dispara din trafic punct ro. "Nu sunt xenofob si o sa incerc sa nu fiu in postul asta", adica daca am ceva de spus impotriva cuiva de nationalitate maghiara, chiar daca critica ar fi bine intemeiata (din pacate nu si in cazul de fata), nu pot sa critic fara devieri xenofobe. Sau altfel, nu sunt xenofob dar asa am o pornire in mine in momentul asta incat de-abia reusesc sa raman decent. In orice caz eu-nu-sunt-xenofob reuseste extrem de bine sa-si temporizeze ritmul frazei si sa apese extrem de precis si cadentat acolo unde trebuie, pe "un ungur", pe "un site unguresc", pe "scris in ungureste", pe "subdomeniu unguresc". Incheie magistral in ultimul comentariu :
"vlad, nu intelege gresit, nu sunt xenofob, nu am ceva cu ungurii, ci doar cu oamenii politically incorect. Nu as avea nimic cu el daca ar avea si continut in romana (de preferinta preponderent in romana) sau bilingv[...]"
Nu, probabil dece-nu-sunt-xenofob nu e xenofob. Probabil se intelege bine cu maghiarii cu care interactioneaza in viata de zi cu zi si considera ca nu are absolut nimic sa-si reproseze vis-à-vis de comportamentul lui fata de acestia. Probabil chiar are prieteni maghiari inca din frageda pruncie cu care pastreaza o legatura apropiata chiar si acum. Dar exista un moment, un punct, o limita care declanseaza in amicul nostru un mecanism primitiv - de care probabil nici macar nu este constient - care il face sa debiteze astfel de absurditati jignitoare si degradante pe banda rulanta cu cea mai mare seninatate. Pe care le sustine cu intima convingere si impacare cu sine, dar fara nici cea mai mica urma de simt al normalitatii, au contraire.

Si e departe de a fi singurul in aceasta situatie.

Tehnica. Arta. Ignominie.

Sau cum sa injuri pe blog. Eventual se poate folosi si termenul de "atac", dar cateodata e superflu. Iti alegi o maciuca mare cu care ai grija sa dai lovitura puternic direct la tinta. Fara menajamente. Nu pui link, n-ai vrea sa-i cresti page rank-ul destinatarului, altfel nu reusesti decat sa-i faci o favoare. Nu pui nici numele, e mai bine asa, pentru ca daca omul se prinde poti sa-i zambesti larg dupa aceea. Ironia poate sa intre si ea in discurs, dar nu mai e deloc ironie, desi intr-un alt context ar putea fi. Esti descalificat din start de posibilitatea oricarei subtilitati. Eventual poti inchide si comentariile in functie de puterea loviturii si dimensiunea instrumentului cu care lovesti.

Thursday, March 22, 2007

Taking the Blogging Offline - Kozmopolisz Est a Tranzit Kávézóban

Scriam ieri despre forme de offline ale blogging-ului si iata ca am dat peste o initiativa excelenta a bloggerilor maghiari din Cluj care s-au intalnit marti la Casa Tranzit pentru o seara de discutii tematice legate de blogging. Printre altii, au fost prezenti : Péter, Réka, Mezei Krisztina, Emöke, Csaba, Robi, Schatzi, Lóránd, Nándika, Gáti Attila, Bence, Edit Eva si Tihi, ultimii doi fiind si gazdele serii. Lista subiectelor propuse este foarte interesanta si as fi curios la ce concluzii a ajuns fiecare, dar pentru asta mai trebuie sa-mi petrec timp citind insemnarile participantilor:) (later edit : Tihi mi-a dat link-ul catre raportul final).

Iata cateva dintre temele de discutie propuse. Tot ce pot sa spun e ca mi-as dori si eu sa particip intr-o zi la o seara ca asta, mai ales daca concluziile se digera la bere in Krajczar:)

 • Cine de ce blogheaza? Cu ce scop?
 • Bloguri tematice sau bloguri multi-tematice?
 • Jurnal online sau publicistica? Exista criterii de calitate?
 • De ce avem nevoie de a scrie pe blog? Formarea unei identitati virtuale, cat de mult ne influenteaza publicitatea imaginea despre sine? Grupuri sociale de bloggeri, formarea de prietenii.
 • Sunt blogul meu?
 • De ce citim alte bloguri?
 • Fotobloguri : unde incepe fotografia artistica?
 • E nevoie de talent pentru a bloga?
 • Cat de mult influenteaza blogurile viata publica?
 • Cine sunt cei mai cititi si de ce?
 • Egologo, Webcafe, ClujBlogroll. Rolul si audienta blogring-urilor autohtone.
 • Dependenta de Internet, dependenta de bloguri. Cat de mult rezisti fara sa scrii?
 • Scopul comentariilor. Publicistica interactiva. Un nou gen literar.
 • Blogosfera romana. Dupa explozia blogurilor.
 • Scriem si articole in romana?
 • Blogosfera maghiara ardeleana are deja 2 ani. Intrebarea cheie : de unde am plecat si incotro ne indreptam?

Definitely not a Popularity Booster

Presedintele Basescu in aceeasi poza cu fostul sef al Securitatii de dinainte de 1989, generalul Iulian Vlad, pe data de 21 iulie 2006, la ceremonia depunerii juramantului de credinta fata de tara a absolventilor Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti. (via Andrei Badin)

Wednesday, March 21, 2007

Taking the Blogging Offline

E o intrebare care ii preocupa pe multi in ziua de astazi, inclusiv prin roblosfera. Trebuie? Nu cred ca trebuie in sine, dar cred ca e foarte util, mai ales din perspectiva a ce inseamna blogging-ul pentru unii dintre noi, inclusiv pentru mine. Si in momentul in care o forma de offline a blogging-ului s-ar dovedi utila si productiva (desi acestea le vom masura a posteriori) atunci cred ca ea ar fi si necesara. In ce forma si cu ce scop? Idei am si ma gandesc la lucruri serioase, dar le las deocamdata la dospit.

Gute nacht:)

Les TV series le best I like

Last time, inspired by Sebi, I wrote down the list of movies I like. I also updated it in the meanwhile, the latest additions being Shaun of the Dead and Zatôichi. So I'll go on with the TV series I like most. Like the last time, the list is open.

Next Step in Naming a Child

If you feel like naming your child Borknagar, Gorgoroth, Nifelheim, Darkthrone, Burzum, Mayhem or even... I don't know... Korn, then Sweden is the place to go. There actually is a little girl named Metallica in that country - or even two girls - and her parents earned the right to use the name in a legal trial, not against the actual Metallica but the Swedish tax agency.

Nevertheless, there was one objection from one member of the jury claiming "the name probably will cause discomfort to the person who bears it". No! Really?:)))

(via Metalreviews & Blabbermouth)

Tuesday, March 20, 2007

Les movies le best I like

Inspired by Sebi who published his top 25 (and more to come) here is my open list of movies I like:

Cum stam?

Odata pentru totdeauna, daca cuiva nu i-a fost clar mesajul de la Sommet-ul Francofoniei din 2006 de la Bucuresti, noi nu suntem francofoni. Noi doar avem o elita culturala tanara de stanga cu idealuri marxiste care gusta "La Môme". In rest suntem toata ziulica cu piar, branding, chief executive officer, player si toate cele.

waf waf waf mihai-eminescu dot net

Motto : Get a life ! Spezza con KiteKat !

Aici : http://www.mihai-eminescu.net/

Mission Statement : http://www.mihai-eminescu.net/?p=77
"Realizatorii site-ului mihai-eminescu.net raspund apelului noii redactii a ziarului ATAC, care solicita intregii bresle jurnalistice romanesti sa se mobilizeze pentru a afla adevarul asupra vietii si mortii Romanului Absolut, dupa cum il numea ganditorul Petre Tutea pe Mihai Eminescu."[...]
Site-urile partenere :

Monday, March 19, 2007

Március tizenöt versek (II)

Follow-up la prima parte, iata si poezia scrisa de Emoke in traducerea ei in limba romana.

M-am hotarat definitiv,
Bloguri cu cocarde despre ziua de azi nu scriu.
Daca e sa scriu, sa fie chiar si-un nou-nascut pocit
Hranit cu Robébi, ***** **** ardelean.
Varianta originala, in limba maghiara, a fost publicata aici.
Eldöntöttem én kegyetlenül,
kokárdás blogbejegyzést a mai nap nem szül.
Ha szülne is torzszülött lenne,
Robébin élő, erdélyi ***** ****
PS : Traducerea este work in progress asa ca daca o sa vedeti ca se se schimba anumite lucruri pe parcurs sa nu va mirati, idei pe drum ne vor mai veni cu siguranta. Va fi cu siguranta o experienta foarte interesanta:)

Global Warming

It's snowing in Saint Etienne at this very moment and we're only one week away from the beginning of the spring, right?

Sunday, March 18, 2007

Captain Kirk feat. TJ Hooker feat. Pulp

William Shatner turned to singing and he's damn good at it. Well, singing or reciting poetry, it's difficult to say, but he's good:)

Imperialismul economic intre stiintele sociale

Foarte interesanta prezentare a lui Sebi la Colocviul cercetatorilor romani din Danemarca de saptamana trecuta. Enjoy!