Saturday, March 17, 2007

Sighisoara

Imagini istorice cu Sighisoara pe www.sighisoara.com. Via www.nowandthen.ro unde gasiti poze comparative din diferite perioade istorice din mai multe orase din Romania (deocamdata Bucuersti, Iasi, Galati, Ploiesti, Sighisoara).

Friday, March 16, 2007

Tevere

Dragos Bucurenci vorbeste pe blogul sau despre Tudor Giurgiu, directorul TVR, si situatia delicata in care acesta se afla in momentul de fata.

Am urmarit mai mult su mai putin partial ceea ce s-a scris despre situatia actuala a TVR si despre Tudor Giurgiu. Nu mi-am facut o parere definitiva. Daca o sa-mi fac si o sa am timp o sa incerc sa scriu doua cuvinte. Dar din post-ul lui Dragos Bucurenci citesc doua lucruri:

  • Tudor Giurgiu a schimbat televiziunea publica in bine
  • Sistemul mamut se misca greoi de tot, sufera inca de practici anacronice, lucruri care trebuiesc neaparat reformate
In ceea ce ma priveste urmaresc destul de regulat emisiunile Intre bine si rau (TVR1 - Liviu Mihaiu), Ora de stiri (TVR2), Prim Plan (TVR1 - Dan Cristian Turturica), Garantat 100% (TVR1 - Catalin Stefanescu), Saptamana Politica (TVR1 - Monica Ghiurco, Iosif Boda, Cristian Parvulescu). Imi plac, sunt refreshing, emisiunile au foarte mult potential si constituie o baza solida pentru ce trebuie sa insemne televiziunea publica in debat-ul cotidian. In acelasi timp remarc debarcarea in TVR a lui Server Voinescu (Foc Incrucisat) sau interviurile slabe ale Rodicai Culcer, emisiuni care pun foarte serios sub semnul intrebarii detasarea TVR-ului fata lumea politica. Entertainment-ul, cel putin cel de prime time, este sub orice critica si sufera de mimetismul TVR fata de televiziunile private, dar se pare ca aduce rating, desi personal cred ca televiziunea publica se inseala amarnic adoptand aceasta strategie. Emisiunile culturale (mai putin Garantat 100%) sufera inca de un amatorism care denota incapacitatea realizatorilor de a capta interesul spectatorului neantrenat, ceea ce este din nou in detrimentul televiziunii publice. Emisiunile pentru copii sunt din nou un punct unde TVR esueaza lamentabil si unde are in mod evident o paine serioasa de mancat daca ar aborda problema intr-un spirit educativ amestecat cu entertainment.

Daca Tudor Giurgiu este intr-adevar omul schimbarii asa cum vorbeste despre el Dragos Bucurenci, asta nu stiu, teama mi-e ca nu este, dar schimbarile in bine sunt evidente. Nu e clar daca sunt meritul lui, dar trend-ul mi se pare interesant.

Március tizenöt versek

Poezia lui Péter scrisa de 15 Martie tradusa in romana de catre el intr-un comment la un post precedent pe care o preiau cu acordul lui in acest post. Enjoy!

Later edit : Ceea ce probabil nu transpare in traducerea romana este doza de umor cu care este incarcata poezia.

Later edit 2 : Comentariile sunt inchise, va rog sa folositi alt spatiu pentru provocari.

Cincisprezece martie - poezia.
scrisă de Felméri Péter

Cincisprezece martie,
Marea zi a maghiarilor,
E foarte importantă pentru ei,
Da, foarte importantă.

E mai importantă decât
Paisprezece martie
Sau şaisprezece martie,
Deşi se află chiar între ele.

Maghiarul mare şi maghiarul mic
Infrumusetati de cocardă,
La biserică şi la teatru
Aniversează toţi frumoşii.

Şi ca să fie actuală
Această poezie mică
Ieri preşedintele lor
A vizitat Clujul.

Varianta originala, in maghiară, publicată aici.
Március tizenöt - a vers.
Írta Felméri Péter

Március tizenöt
A magyarok nagy napja
Nagyon fontos ez nekik
De még mennyire.

Fontosabb mint
március tizennégy
vagy március tizenhat,
pedig pont közöttük van.

A kis magyar meg nagy magyar
Kokárdáktól díszes,
Templomban és színházban
Ünnepel a szépe.

És hogy aktuális legyen
Ez az apró vers,
Az elnökük a tegnap
Kolozsváron járt.

One click

1 click

Move, click, double-click, move, move, move, double-click, click, move etc. After a while stop and wait. Sound recommended:)

Thursday, March 15, 2007

Străjerul Orb

Blind Guardian in Bewcale pe 18 Mai. Cu ocazia asta Tropometam ne informeaza ca baietii canta metal-simfonic-progresiv. Am un defect, sunt foarte casse-couilles la faze din astea pentru ca ma enerveaza dorinta unora de a insira cat-mai-multe-cuvinte-unul-dupa-altul-cu-liniuta pentru a face ca un stil de muzica sa sune cat mai pompos, ceea ce denota in cel mai bun caz habarnismul celui care vorbeste despre subiect. Blind Guardian canta acuma power metal si pe la inceputuri (Battalions of Fear) cantau speed metal, ala din care canta si Judas Priest. N-are nici in clin nici in maneca cu muzica progresiva iar partea simfonica, desi foarte importanta, e departe de a fi caracteristica definitorie a stilului. Puristii cei mai puristi o sa-i spuna symphonic power metal dar tot power metal ramane pentru ca vreo 80% dintre trupele care canta power astazi utilizeaza elemente simfonice la greu.

Cat traiesti nu mori. Si accessoirement mai si inveti cate ceva.

Március 15

Happy 15th of March. Diseara ma pun pe citit poezii cu dictionarul:)

K

Pimp my keys.

Fabulosprit (fara i, cu tz la coada si sh la mijloc)

Fabulospirit nu e decat un framework in care o sa intre mai multe compomenente de branding (via Sebi). Bani aruncati pe fereastra, sau bine canalizati in buzunarelel cui trebuie, dar fie, cica omul care se ocupa e bazat. Dar daca Fabulospirit tot e framework, atunci RomaniaIT intra in el? Ca tocmai a fost lansat la CeBIT.

RomaniaIT componenta a Fabulospiritului.
Suna foarte aiurea, nu?:)))

Wednesday, March 14, 2007

Harmless Geek Fun

Am I Evil or what?:)))

Tuesday, March 13, 2007

Noutati Cluj BlogRoll

Am dat drumul la noul theme Cluj BlogRoll si am pornit si un thread pe forum pentru eventualele sugestii si comentarii. Inca e in heavy testing asa ca daca bubele sunt prea mari s-ar putea sa trec temporar pe cel vechi ca sa le corectez.

Have fun!

Later edit : inapoi la theme-ul vechi din cauza unei bube destul de serioase care face ca pagina sa se incarce destul de serios de greu si penibil, deci back to the drawing board:)

Monday, March 12, 2007

Am intalnit si romani

Despre nenea asta si "povestea lui de succes" am auzit acum doua saptamani in emisiunea lui Liviu Mihaiu de la TVR, Intre bine si rau, emisiune care avea ca si subiect "De ce pleaca romanii in strainatate". N-am nimic cu "povestile de succes", doar ca devine iritant cand sunt promovate in mass-media ca unicul model de realizare socio-profesionala. Astept povestile cu oameni care s-au realizat avand o familie cu doi copii, credit pe apartament, program solicitant la job, problematici pamantene - gen cum platesc studiile copiilor sau cum vor face sa mearga in vacanta undeva cu familia sa se relaxeze dar sa-i si duca pe nepotei la bunici - si care pe deasupra sa aiba si un fel normal de a vedea lucrurile. Exista, dar pe noi ne omoara exceptionalitatea. Sa-l luam pe nenea asta din articolul din Romania Libera. Ar fi un personaj excelent daca n-ar crede ca stie absolut totul despre toate, n-ar avea o parere despre absolut orice - daca il priveste sau nu, daca vorbeste la obiect sau pe langa - si daca n-ar simti tot timpul nevoia sa-ti arunce in fata parerea lui originala si sa te ia la rost de parca el ar fi autoritate absoluta in domeniu. Toate astea sprijinite de experienta bogata de viata pe care a avut-o in Italia, Elevetia si pe unde a mai umblat si care se vede ca nu i-a folosit la nimic.

Jacques is over, but not out

It's the end of an era, 12 years to be more precise, after which Mr. Jacques Chirac will no longer be président de la république since he decided not to stand as a candidate in the upcoming presidential elections. Mr Nicolas Sarkozy should feel relieved for the time being. But Mr. Chirac hasn't said yet his last word in these elections since he has not stated yet to which candidate his will support will go. Everybody remembers the 1981 French presidential election when the right-wing candidate Mr. Chirac, after being eliminated in the first round, decided to support the left-wing candidate, Mr. François Mitterand, against the center-right candidate and outgoing president, Mr. Valéry Giscard d'Estaing. Another thing everybody knows is that Mr. Chirac and Mr. Sarkozy don't get along very well, even if they both come from the same political party, the UMP. So Mr. Chirac might be tempted to come up with a new surprise, just to undermine Mr. Sarkozy's leading position in the UMP in the favor of his protégé and current prime minister, Mr. Dominique de Villepin.

Although I sincerely doubt that this move would be in the best interest of the country.

Haidem sa nu fim obiectivi

Sebi vorbeste despre ultima mostra de intelepciune semnata Se(r)ver Voinescu in Cotidianul. Vorbe venite din putul gandirii viitorului nostru ambasador in S.U.A :

"Obstinatia cu care unii facatori de presa cauta echilibrul, independenta deplina, obiectivitatea pura mi se pare ipocrita, in cazul multora, sau utopica, in cazul fericit al celor minati de buna-credinta. Cred ca o asemenea presa nu e posibila in Romania si, mai mult, nu cred ca este dezirabila. Nu e posibila, pentru ca firea noastra (latina, bizantina, corcita, balcanica - numiti-o cum vreti) nu ne lasa sa livram informatie pura deoarece nu ne lasa sa o percepem in acest fel. La noi, totul se traieste instantaneu, se consuma cu pasiune spontana, credintele si, cind e cazul, comenzile se executa pe loc. Apoi, am impresia ca nimeni nu vrea, de fapt, o astfel de presa. Vad frenezia consumatorilor de presa si imi dau seama ca oamenii au nevoie de informatii cel putin la fel de mult cum au nevoie sa li se confirme convingerile, parerile, intuitiile. In conditiile unei prese libere, in care exista pe taraba sau pe ecran absolut toate directiile posibile, cred ca aparitia unei voci care exprima programatic neangajarea este inutila."
Later edit : Cum adica firea noastra latino-bizantino-corcita nu ne lasa sa livram informatie pura pentru ca nu putem sa percepem informatie pura?:)))))) De ce? Suntem conditionati genetic?

Noutati (mai putin fericite) Cluj BlogRoll

Feedul RSS Cluj BlogRoll s-a busit putintel. A propos, daca vi se intampla si voua, sa stiti ca exista Feed validator, o treaba excelenta care stie sa-ti spuna care e problema cu feedul tau. Problemele lui Cluj BlogRoll sunt aici.

Ma ocup ASAP, dar nu mai devreme de diseara. Ma ocup ASAP si de problema asta de care inca nu m-am ocupat. Si mai am pe lista ceva bug-uri. Sucks, daca vreti sa stiti parerea mea:)