Thursday, March 08, 2007

Si se alese

Pentru ca mult prea multe subiecte se deschid cu foarte putine perspective de a fi inchise vreodata, acum am si eu ocazia sa inchid unul pe care l-am deschis prin ianuarie. Subiectul l-am preluat de la Lorand, bineinteles, dar ideea e ca pot sa termin de vorbit despre ceva ce am inceput sa vorbesc pe blog la un moment dat, ceea ce nu se intampla atat de des.

Deci, Clujeanul anului 2006 pentru 10.000 de clujeni e IPS (via Alexandra). Cum spuneam la vremea aceea :

"Nu consider ca merita sa fie propusa o personalitate religioasa care s-a remarcat in 2006 prin atitudini intolerante si amenintarea cu politizarea bisericii pentru a forta mana legiuitorului in chestiunea retrocedarilor."
Fiind un final, e momentul bilantului. Bilantul meu este ca sunt crapat de somn si ca o pasarica mi-a soptit inca din prima zi ca acesta va fi rezultatul pentru ca pur si simplu omul nu avea concurenta si Emil Boc fusese premiat anul trecut. In rest noapte buna! Ma culc si las restul de concluzii - mai serioase decat am debitat eu aici - deschise cititorilor:)

Instinctul de separare

Citind articolul dlui Patapievici (am hotarat sa nu mai folosesc Marianne, desi mi se pare groaznic de amuzant) din EVZ de astazi, mi-a sarit in ochi urmatoarea fraza pentru care merita felicitat :

"Promiscuitatea e, si ea, ubicua: a paralizat orice instinct de separare, a inhibat orice repulsie igienica, a penalizat orice incercare de a discrimina intre ce merita pretuit si ceea ce nu merita decat dispret."
O scot voit din context - dl. Patapievici vorbeste in articolul sau de televiziune si viata politica - pentru ca ma intereseaza doar partea legata de instinctul de separare pe care am si subliniat-o. Foarte multi nu il au, sau invers, il au din ce in ce mai multi dar inca mult prea putini ca sa constituie o masa critica. Iar cei care nu-l au ii compenseaza absenta prin atitudine si corzi vocale. Altfel cum ar putea fi apreciate, tolerate sau trecute cu vederea unele ignobilitati care circula in dreapta si in stanga prin canalele de comunicare din Romania?

Tuesday, March 06, 2007

Dolore dolore

Grande dolore.

La pauza Olympique Lyonnais 0 - 2 AS Roma. Porca miseria!

O tura de Megadeth si Aces High dupa care inapoi la melci. Gérad Houiller, in you we trust!
As Churchill once said:

"We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender..."
Later edit : Dolore dolore pana la capat. Ei au fost mai buni, noi doar am fost. Cum tot spun de 4 ani incoace, mai este una la anul. Speranta si increderea unui suporter adevarat nu moare niciodata. Maine cobor intr-un pub sa vad Manchester cu Lille, français jusqu'au bout.

Inca cateva precizari

Un mic bilant al discutiei pe marginea acestui post, discutie care a adunat un fluviu de comentarii din partea multor membri Cluj BlogRoll. Bilantul este al meu propriu si personal si nu ma angajeaza decat pe mine.

In primul rand ma bucur foarte mult ca s-a discutat si ca s-a discutat foarte deschis, chiar daca cateodata vehement. Subiectul a fost unul extrem de delicat, dificil de abordat, dar nu s-a ajuns la lucruri regretabile - nici nu ma asteptam la asta din partea membrilor Cluj BlogRoll, dar e bine de amintit in orice caz. Nici nu s-a ajuns la vreo concluzie finala la care sa adere toata lumea, dar nu este nici prima si nici ultima oara. Regretul meu este doar ca nu s-a discutat in spiritul in care cred ca am scris eu post-ul initial, ci mai degraba intr-un spirit de conflict de idei din cate am putut deduce, dar n-am decat sa-mi fac mai bine treaba data viitoare.

Vreau sa marchez un singur lucru, ca in cadrul unui astfel de subiect legat de bilingvism sau convietuirea romano-maghiara in general, trebuie neaparat ca interlocutorii sa fie constienti de sensibilitatile identitare ale unora si altora, de ambele parti. Aceasta cred eu ca este cheia dialogului in cazul de fata, cu conditia sa fie dublata de sinceritate, disponibilitate spre deschidere si ratiune. Si revin la un post al meu mai vechi in care vorbeam in ultimul paragraf de sensibilitatile unora si altora. Mai pot adauga acum pe lista inca doua lucruri la care sunt unii si altii sensibili : chestiunea limbii materne (maghiari) si chestiunea acuzelor de nationalism (romani). Ca sa fie clar, nu acuz pe nimeni de nimic, incerc doar sa nuantez si sa explic, ceea ce fac de obicei.

In ceea ce priveste proiectul Cluj BlogRoll, eu sunt in continuare bucuros ca exista in forma in care exista si cred sincer ca e un lucru bun. Dar in Cluj BlogRoll bi sau multi lingvismul nu exista cum exista pe TVR sau Radio Cluj, unde emisiunile se succed una dupa alta complet disjuncte, e mai degraba ca intr-un ziar (fictiv) in care articole in limbi diferite se gasesc pe aceeasi pagina. Daca un flux radio sau TV poate fi intrerupt de la telecomanda, dintr-un ziar nu poti decupa un articol sau o pagina intreaga fara sa-i strici armonia in ansamblu.

Imi doresc ca nici unul dintre participantii la discutie sa nu fi plecat din ea cu hotarari sau impresii ireversibile, ar fi un mare pacat.

Later edit : Am inchis comment-urile la acest post, fiecare poate reactiona pe blogul lui daca doreste.

Monday, March 05, 2007

Noutati (mai nefericite) Cluj BlogRoll

Template-ul Cluj BlogRoll s-a cam dereglat in Firefox, deci sa nu va mirati daca apare "ciudat" cu coloana din dreapta decalata sub text la fundul paginii. De obicei surprize din astea am cu Internet Explorer nu cu Firefox:) Pana cand o sa pot sa reglez problema, adica sper diseara pentru ca peste 5 minute voi pleca voios spre uzina, sa stiti ca in Internet Explorer se vede cum trebuie:)

Sunday, March 04, 2007

Noutati Cluj BlogRoll

Astazi sesiune de updatare masiva a Cluj BlogRoll-ului. Ne joineaza 17 bloguri noi. Va mai urma o sesiune de update saptamana aceasta foarte curand, dar acuma pic de somn si maine incepe noua si la fel de obositoarea saptamana de lucru:) Intr-o ordine random:

Tematice

Colective

Foto
Personale
Welcome tuturor !