Saturday, February 24, 2007

Internationala Metal

De pe YouTube, L'Internationale cantata de trupetii chinezi de la Tang Dynasty live in Germania in 1993. Par convinsi si patrunsi de sentiment. Poate i-ar interesa un gig la vreun miting politic in Franta.

Friday, February 23, 2007

Fabulospirit

Continui pe subiectul absolut bestialului slogan Fabulospirit sub care Ministerul Afacerilor Externe planuieste sa promoveze Romania incepand cu luna Mai. Mai sunt si altii carora nu le miroase a bine.

Prima mea obiectie este ca temenul este crunt de lipsit de originalitate. Daca luam un european de baza, pentru el spirit fabulos se gaseste mai degraba in Asia si nicidecum in Romania, piata e deja luata si oricat de curajosi am fi, nu cred nici pe departe ca avem sanse sa concuram cu Asia. Daca e sa consideram una dintre finalitatile posibile a unei campanii de publicitate ca si asta, turistul european ar veni in Romania pentru depaysement, turism rural, ca sa regaseasca un ritm de viata pe care nu are ocazia sa-l gaseasca la el acasa. Suntem departe de spiritul fabulos inspirat de magnifica campanie, dar am fi pe o piata unde Romania are o gramada de atuuri si reale posibilitati de promovare. Just think. Deci poate chiar e vorba de mamaliga si sarmale, contrar a ceea ce au dedus purtatorii de cuvant ai ministerului.

Legat de modul in care reprezentantii ministerului declara ca au consultat focus-grupuri ca sa stabileasca simboluri strict romanesti, cred ca e o greseala de metodologie in cazul Romaniei. Pentru ca nefiind intr-o societate cu o identitate extrem de inchegata ajungi sa promovezi o imagine fara nici o substanta care le-ar placea oamenilor s-o aiba dar nu corespunde deloc cu ceea ce tara ar avea sa propuna. Deci dupa capul meu demersul ar trebui sa fie invers ce lucruri atractive ai sa propui Europei sau celorlalti, si propune-le astfel incat sa vina la tine.

Chillout Session

Cristian Banu despre "Dictatorul" Basescu.

Una dintre cele mai amuzante acuzaţii la adresa lui Băsescu este aceea de „dictatură”. Distanţa atât de mare de realitate a acestei acuzaţii face ca ea să nu prindă la public iar cei care o perpetuează se umplu de ridicol. Pe preşedinte nu-l interesează controlul total, ci doar controlul „oligarhiei” în vederea promovării "oligarhiei" proprii.

De aceea, reforma clasei politice nu se face prin introducerea votului uninominal, şi nici măcar prin modificarea Constituţiei în vederea clarificării relaţiilor instituţionale (deşi, desigur, acestea pot ajuta), ci printr-o reglementare transparentă a punctelor de interes pentru clientela politică. Deja prin legislaţia achiziţiilor publice şi reglementările în vigoare numărul licitaţiilor aranjate s-a redus foarte mult (să fim serioşi, nu se pot reduce complet). Cum nu putem privatiza chiar totul, singura soluţie este să se creeze mijloace de control mai puternice în zonele de risc.
Mircea Vasilescu in Dilema Veche, Europa dumitale.
Ca simplu alegător, nepriceput într-ale politologiei (acea nobilă ştiinţă care ne explică doct ce a fost, dar ne lasă în ceaţă dacă vrem să ştim ce va să vie), n-am înţeles de ce, de atîta vreme, şi analiştii serioşi, şi „editorialiştii neamului“ (pentru care datul cu părerea despre orice este o a doua natură) vorbesc cu îndîrjire despre o „criză politică“.
De fapt, din perspectiva mea de alegător şi contribuabil, avem de-a face cu o criză instituţională. Instituţiile recentului stat de drept românesc nu doar că sînt slabe, dar se mai şi sapă reciproc, ori – cîteodată – au comportamente sinucigaşe.[...] Apoi, pe lîngă faptul că atîtea instituţii care ar trebui să aibă grijă de cetăţean funcţionează cu poticneli şi inerţii, relaţiile instituţionale stau, în România, sub semnul relaţiilor dintre persoanele care conduc numitele instituţii.
Habemus brandum de tzaram. Fabulospirit se cheama el si imi da frisoane cand il pronunt cu voce tare. O bula de sapun umflata cu pompa de bicicleta care in momentul in care se va sparge ne va lasa in urma doar imaginea banilor cheltuiti pe degeaba. Oameni spirituali, care se bucura de viata, cu o bogatie interioara si spirit fabulos nu e foarte greu sa gasesti in Europa, sau o fi probabil greu pentru cei in capul carora Europa (de Vest) este decadenta, materialista si saraca spiritual pentru ca are o economie de piata functionala si un nivel de trai ridicat, iar spiritul nu se poate cultiva si dezvolta decat in adversitate si saracie. Cred ca era si greu de gasit un concept mai plin de clisee, mai lipsit de substanta si fara nici o perspectiva de finalitate. Pentru viitoarele campanii, un hint de la vecinii nostri care inteleg ce inseamna sa iti faci imagine si sa si castigi de pe urma ei.

"Am dorit sa conturam imaginea Romaniei ca nou membru al UE, punand accent pe dimensiunea spirituala a poporului roman. Conceptul care, in opinia noastra, ne identifica, ne pozitioneaza este „Romania – Fabulospirit” (care a fost ales si ca slogan al campaniei)", se arata intr-un comunicat MAE.

Campania urmareste sa pozitioneze Romania ca pe o tara cu oameni spirituali, care se bucura de viata, un popor definit prin bogatie interioara si spirit fabulos care are mult de oferit marii familii europene.

Este in curs de elaborare o Hotarare de Guvern care va contura liniile mari ale acestei campanii si va contine o evaluare din punct de vedere financiar.

Mr. Vanghelie persista, repeta si insista in 3 etape, deci e consecvent.
Etapa 1 : "Suparat ca nu-l sustine pentru candidatura la sefia PSD Bucuresti, Vanghelie i-a adresat cuvinte grele colegului sau de partid. „Au ajuns toti poponarii sa faca politica in Romania“, ar fi spus Vanghelie, imediat dupa ce au iesit din sedinta."

Etapa 2 : "Vanghelie explica: „Nu stiu de ce nu ma vrea. Poate ca nu fac parte din aceeasi grupare pe unde se plimba dinsul, eu fac parte din oamenii de partid care m-au votat“"

Etapa 3 : "Vanghelie a incercat ulterior sa traduca spusa initiala: „Pentru ca nu fac parte din gruparea lui, dumneavoastra intelegeti. Nu este vorba de tineri, atentie, eu am o relatie foarte buna cu tinerii din Capitala, cu cei sase presedinti de sectoare, dar, v-am spus, nu fac parte din gruparea domnului Banicioiu. Nu ma provocati, nu de una in partid. Cred ca ati inteles“."

Noutati Cluj BlogRoll

Momentul de PR Cluj BlogRoll pe luna februarie inainte sa se termine. Nimic nou sub soare.

Daca n-ati mai vazut bloguri noi aparand in ultima vreme este pentru ca nu mi-am miscat fundul sa le adaug pe cele care sunt pe lista de asteptare inainte sa pornesc Cluj BlogRoll intr-o noua versiune, ceea ce sper ca se va intampla weekendul asta. Sau nu. Dar sa stiti ca toate noile bloguri sunt inregistrate, adresele le am si o sa le adaug in curand.

Google rulez

Daca dati vreodata peste eroarea asta

The SQL Server System Configuration Checker cannot be executed due to WMI configuration on the machine [...] Error : 2147749896 (0x80041008)
nu uitati sa cautati textul intreg pe Google si o sa dati de baiatul asta care are un script care va rezolva problema.

Thursday, February 22, 2007

Realitati paralele

Suprarealismul scenei la care am asistat marti seara uitandu-ma la emisiunea Intre bine si rau pe TVRi inca ma urmareste si relativ distreaza, desi nu e nimic de ras in toata faza. L-am mai auzit pe presedintele Basescu intervenind telefonic in timpul unei transmisii in direct pe Realitatea TV, am citit ca s-a mai intamplat chiar recent, dar cred ca e prima data cand o face ca sa-i dea cash replica primului ministru Tariceanu live in fata natiunii pe postul national.

Nu vorbesc despre acuzatiile reciproce ale celor doi, scrie destul presa pe subiectul asta. Eu incerc doar sa-mi imaginez urmatoarea situatie ipotetica. Nicolas Sarkozy in postura de prim ministru e invitat pe France 2 la o emisiune in direct, spune doua-trei chestii mai putin ortodoxe despre presedintele Frantei, iar peste 10 minute Arlette Chabot intrerupe emisiunea pentru ca Jacques Chirac este la celalalt capat al firului direct din Egipt si doreste sa intervina pentru a-i da replica primului ministru colorandu-si discursul cu expresii de genul "aveti fata de european cu papion". (Ar fi trebuit sa il pun pe Domnique de Villepin in locul lui Nicolas Sarkozy, dar nu pot pentru ca el este un chirac-ist convins). Deci, cum vi se pare?:)

Traian Basescu a dus discursul prezidential acolo unde un presedinte nu are in nici un fel voie sa-l duca, oricat de "jucator" ar fi el. L-a coborat in strada, unde figurile obisnuite sunt mai degraba guristii de seama ai politicii romanesti, nu presedintele Romaniei care este obligat sa aiba o anumita statura si prestanta. Tind sa cred ca aceste incordari de muschi nu sunt pe placul publicului si sper ca asta sa se vada la alegerile urmatoare.

Tuesday, February 20, 2007

Campaign TV Shows

Yesterday it was Mme Royal's turn to appear on the TF1 show, J'ai une question à vous poser. (You can find videocasts on the website if you're interested). It's a two hours political TV show in which the candidate answers 100 questions asked by 100 different people. Mr. Sarkozy's turn was two weeks ago and last week there were two other candidates present, Jean-Marie Le Pen and Olivier Besancenot. Some "crushing" audience figures are held up and high by Mme. Royal's fans : 8,91 millions of people watched her, while only 8,24 millions watched Mr. Sarkozy. It's interesting to notice that the TV show on France 2 airing at the same time was also watched by a higher number of people yesterday than two weeks ago. I guess the higher audience rates can be simply explained by the fact that today it's the period of the Februrary winter holidays, which was not the case two weeks ago, so more people have time to watch TV in the evening. Of course, this may not necessarily be the only reason, there's also a certain degree of curiosity surounding Mme. Royal, partly due to the fact that she's a female and partly due to the fact that it still isn't very clear what her position is on many important subjects. But in the French society, the impact of holidays on many things happening around us is highly significat.

Killer Instinct

Excellent photo of Mr. Sarkozy by Thomas Coex of AFP in today's Le Monde. Tough guy, MiB, I like it, he's leagues ahead Mr. Chirac's kind but incapable grandfather-like figure and Ségolène Royal's "mother of all" dressed in red. Will the French find him too scary to vote for him (it sounds stupid, but it's real and it's one of Mr. Sarkozy's biggest problems) or will Mr. Chirac show up unexpectedly in the last couple of days and ruin everything for him, thus opening the way to a Royal vs. Le Pen second round? Personally I would like very much to see a Sarkozy vs. Bayrou second round - quite possible if Mme. Royal takes her campaign more and more to the left, ultimately irritating enough those who took her for a French version of the British Tony Blair - which, in my opinion, will be a healthier debate than Sarkozy vs. Royal.

Monday, February 19, 2007

Le Mr. Becali

Conform spuselor sale, ale lui Mr. Becali en personne, imaginea si averea ii sunt date de la Dumnezeu. Apoi a fost investit cu sfanta misiune de a-si conduce neamul la biruinta, implicit tot de Dumnezeu.

Mesaj simplu si la obiect. Raspunde din start la 90% din intrebarile existentiale ale unei bune parti din populatie, Dumnezeu este o combinatie originala intre mass-media romaneasca si tatal lui Mr. Becali. De-acolo incolo faci parte dintre cei alesi sau nu, cam la asta se rezuma. Seamana cu protestantismul, atat ca a lasat pe dinafara partea cu valorizarea muncii. Tema electorala a lui Mr. Becali la urmatoarele alegeri ar trebui sa fie misterul mortii, e clar ca ar castiga alegerile cu asta.