Friday, February 09, 2007

How much should we care about income inequality?

A very interesting entry on The Economist's magazine blog about the income inequality in America. I guess the following work as well for France :

"I'm not sure that I care at all about the size of the gap between the rich and poor, provided that the poor have all the ingredients of a decent life. I don't think that they do, yet, in America or much of anyplace else, but I think the solutions to most of their problems lie elsewhere than in redistribution. Of course, I care about other inequalities that can be conferred by high socioeconomic status, such as extreme differences in power or autonomy, but I am very sure that those disparities cannot be rectified simply by taking money from the richer and giving it to the poorer. So it's hard to get worked up simply because CEO's have gotten a pay rise.

What I do care about, once basic needs are taken care of, is how easy it is to change one's position on the ladder. Or rather, since earning money is never exactly easy, whether place in the income distribution is conferred by who one's parents were, or by one's own efforts. The evidence in America is that where you start out has a lot to do with where you end up. This bothers me a great deal. "

The French tried to fix the part with "distribution is conferred by who one's parents were" mainly through the public universities system but things went wrong along the way since today the system is in a really bad shape.

Coming out-ul lui Neculai C. Munteanu

De la Lorand aflu ca Neculai Constantin Munteanu si-a facut ieri coming out-ul la Europa Libera. Mie omul imi este foarte simpatic, e drept ca il cunosc mai degraba din povestile parintilor mei si din cateva emisiuni de la televizior de dupa '89, in schimb vocea lui imi este extrem de familiara si vine cu siguranta de undeva din copilarie, probabil chiar de la Europa Libera. Sau nu, nu stiu, amintirile mele legate de Europa Libera sunt destul de vagi ca eram cam micut la vremea aceea:) Tot ce vreau sa spun e ca foarte bine ca si-a facut publica homosexualitatea, treaba lui daca a facut-o din nevoie sau din PR, pentru mine chestiunea homosexualitatii lui este irelevanta.

Interesanta este insa motivatia lui:

"Trebuia sa spun asta pentru ca e adevarat si pentru ca acum pot sa spun unor oameni toleranti, dintr-o tara europeana, care au invatat ca aproapele tau poate fi si altfel decat tine, dar om totusi".
Luand ultimul exemplul in data, manifestatia Gay Pride de la Bucuresti din 2006 si reactiile violente mergand pana la lapidare la propriu pe care le-a starnit, nu pot sa fiu atat de optimist ca si dansul in privinta tolerantei societatii romane fata de homosexualitate. Lorand este de-a dreptul pesimist si da ca exemplu rezultatele cautarii cuvantului "homosexualitate" pe Google, interesante rezultate:)

In schimb astfel de gesturi, coming out-uri din partea unor personalitati publice - si cu o anumita simpatie in randul publicului - vor contribui si ele mult la schimbarea societatii romanesti. Gay Pride-ul deocamdata e la stadiul de afisare voit ostentativa cu scopul de a crea vizibilitate comunitatii homosexualilor si e normal sa starneasca reactii dintre cele mai violente. Va fi foarte interesant de urmarit reactia opiniei publice la acest coming-out, al unei persoane publice de varsta inaintata a carei figura este asociata cu rezistenta anticomunista. Cred, sau sper, ca de data asta lucrurile vor fi mai nuantate, desi dupa ce-am vazut recenta capodopera semnata Gandul mi-e frica sa ma gandesc la ce va mai debita presa. Sau probabil stirea va trece pe langa urechile tuturor.

Thursday, February 08, 2007

Chaucer Pubbe Gagge

Bill Bailey is simply amazing. I came to know him from the Black Books series created by Dylan Moran, a brilliant Irish comedian. Both of them are also standup comedians, Bill Bailey being also an excellent piano player, and both of these guys will sweep you off your feet in 30 seconds. Here's a aperçu:)

Bill Bailey doing a pub gag


Dylan Moran on French people

Get Thrashed

After the excellent Metal, A Headbanger's Journey, here's a new Metal related movie definitely worth seeing, Get Thrashed. It is a documentary about the history of Thrash Metal featuring bands like Antrax, Death Angel, Killswitch Engage, Kreator, Megadeth, Metallica, Slayer, Sodom, Strapping Young Lad and a bunch more. I sincerely hope it's not going to be yet another Metallica butt-kissing session:)

J2EE Scalability

I don't blog very often on job-related subjects because I've got enough of them at work and I tend to leave them there. But sometimes I come across very interesting points of view which I need to mention, especially when not enough people think likewise. Today, a post about web applications' scalability (especially J2EE) from Regunath B, "Is scalability a factor of number of machines / CPUs?" . To keep it simple, his conclusion is the following :

"I therefore believe that scalability in a well designed system is a factor of number of threads that can be efficiently executed in parallel and not just on the number of machines/CPUs."
Caches and grids help, but I'm far from being a fan when it's about running dumb business web applications querying a database and generating PDF reports. They compensate bad design and bad programming due to short deadlines, top management pressure and/or lack of skilled programmers. But they have an important cost and no matter how big your servers are, one day you won't have any other choice except going back to the drawing board.

Intelectualii lui Basescu

Cristian Banu a gasit perfect cuvintele pe care le cautam de cateva zile ca sa-mi exprim ce nu e-n regula cu scrisoarea deschisa a celor 60 de intelectuali in apararea presedintelui Basescu.

"Să lămurim din start lucrurile: suspendarea lui Traian Băsescu este o idioţenie. Este greu de găsit un fapt anti-constituţional săvârşit de preşedinte. OK, este inadecvat funcţiei, îi lipsesc abilităţile diplomatice, bea cam mult (oare?), dar nici unul dintre aceste păcate nu este anti-constituţional. Or Constituţia permite suspendarea preşedintelui numai pentru încălcarea constituţiei nu pentru urcat băut la volan."

"Totuşi, oricât de idioată ar fi, încercarea de suspendare a preşedintelui este o acţiune constituţională, un exerciţiu democratic. Este treaba celor care îl fac dacă se vor umple de ridicol sau de glorie..."
"Ceea ce ar fi fost de dorit de la „societatea civilă” şi de la „intelectuali” ar fi fost nu instituirea unui scut în faţa preşedintelui, ci iniţierea unei dezbateri serioase despre cauzele care au condus aici."
Meritele presedintelui Basescu invocate in scrisoare sunt 3 : a declarat razboi coruptiei, a cerut desecretizarea tuturor arhivelor Securitatii si a condamnat comunismul. Perfect, dar ele n-au nimic de-a face cu situatia de acum si gesturile anticonstitutionale de care Basescu este acuzat pe drept sau pe nedrept.

Wednesday, February 07, 2007

Plesu vs. Bucurenci (IV). N-avem stanga.

In continuarea partilor 1, 2 si 3. Partenerii schimbului de replici se diversifica dar ramane la fel de steril. In Dilema este publicata reactia lui Radu Umbres (imi cer scuze, dar nu stiu cine este) la emisiunea de la Realitatea TV in care Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu l-au criticat pe Dragos Bucurenci (de pe blogul caruia am aflat de articol). Andrei Plesu raspunde in acelasi numar.

Eu mi-am spus parerea, teribilism si inca unul destul de lipsit de originalitate, prost sustinut, dar cu multa incapatanare. De ce? Ca sa se declare intelectual de stanga. La lipsa unei adevarate stangi acaparate complet de fosti apparatchiki comunisto-stalinisti se raspunde cu "n-ati inteles bine adevaratul comunism si adevaratul marxism". Dovada cea mai clara ca Romania duce o lipsa acuta de o stanga politica adevarata, ca in Romania singura forma de stanga cunoscuta este cea anticapitalista, antiliberala si a luptei de clasa.

Remarc un lucru, ca daca Andrei Plesu nu este dispus sa "puna umarul la consolidarea brand-ului Bucurenci", sunt altii foarte dispusi sa o faca. Mie imi place cum suna "produs antipatic al societatii de consum", e foarte catchy si mai ca era sa mi se para si simpatic, dar deocamdata e doar tabla frumos vopsita care suna a gol cand ciocanesti in ea. Din blogul personal si "analizele" din EVZ, inafara de PR n-am vazut nimic, iar emisiunea Cultura Libre de la TVR este foarte subtire in analiza. E drept ca nu am citit foarte multe dintre scrierile lui Dragos Bucurenci din Dilema Veche sau Academia Catavencu, nu sunt la curent cu realizarile sale ca director de ONG, asa ca admit ca nu am o imagine completa asupra personajului.

Inland Empire

Absolut de vazut, ultimul David Lynch, Inland Empire. Daca l-ati vazut sau ati citit critici, va rog sa nu-mi spuneti nimic, vreau sa-l vad de capul meu. Putem povesti dupa ce-l vad, daca vreti:)

Tuesday, February 06, 2007

Neurovision

Se tot vorbeste in toate directiile despre melodiile eliminate din calificarile din Romania la concursul Eurovision din Finlanda de anul acesta. Din greseala am auzit-o pe una dintre ele, Dracula, My Love, si i-am vazut clipul pe YouTube. Subiectul nu ma intereseaza absolut deloc dar melodia asta ma face sa ma urc pe pereti. Ceva amestec de sonoritati folclorice cu dance (sau cum s-o fi numind) care suna strident impreuna, asta nu pentru ca amestecul n-ar merge in sine ci pentru ca e facut in ultimul hal de prost. Un surogat de rochie cu tenta medievala de un galben spalacit absolut oribil care nu seamana a nimic imbraca solista care se misca ca o Madonna inconjurata de cinci tipi imbracati in vampiro-pirati topaitori. Si ca sa ajungem la muzica, de la refrenul cu "Everybody in the country / Come along and move your body / To the rhythm of Romania, / My hommie Dracula, from Transylvania" mi se face fizic rau pentru ca-mi aduce aminte de o mostra de protomanea din anii 90 care avea un refren la fel de inspirat, ceva de genul "There's a party here in Transylvania / Everybody's dancing rythm Dracula". Clujenii sigur isi amintesc. Macar manelele au o doza de coerenta intre structura, idei si prezentare.

Plesu vs. Bucurenci. Le iz balcanique (III)

Mircea Cartarescu in Jurnalul National despre ideile expuse de Dragos Bucurenci si polemica pe care a starnit-o, Scleroza in placi a capitalismului (via tolo). Despre toate astea am mai vorbit aici si aici.

"Internautii care defileaza cu secera si ciocanul sau cu sigla CCCP pe tricouri, chiar in tari distruse de comunism, chiar dupa ce societatea in care pare ca traiesc a condamnat public comunismul, nu sunt nici idioti, nici cinici, nici naivi. Nici insi dornici de a soca sau de a fi "cool". Sunt mutantii realitatii virtuale, ai blogurilor, ai unei brave lumi noi care se desparte radical de istorie, de sange si de tarana, pentru a savura in liniste jocul cu margele de sticla al ideologiilor pure."
Nu stiu ce legatura au blogurile si Internetul cu cazul de fata - desi inflorirea fara precedent a activismului de stanga pe Internet e o alta poveste, foarte interesanta dealtfel - iar pe specimenele occidentale cu secera si ciocanul pe pept ii consider ignoranti si idioti, in ce ordine preferati. Cat de irecuperabili sunt, asta nu stiu, cu siguranta au nevoie de un reality check zdravan. Cat despre Bucurenci, eu raman la teribilism, coolness.

Monday, February 05, 2007

Old wounds

Germany trying to 'revise' WWII history, Poland says

The situation kind of reminds of that of another two neighboring countries, but located in the Eastern Europe. Old wounds go deep and few are those who really make an effort to cure them.