Saturday, February 03, 2007

Intalnire ClujBlogRoll

Bloggerii clujeni se intalnesc in seara asta la Marty la ora 19:00 (via Alexandra). Have fun si o sa beau si eu o bere pentru voi de la 2000 de kilometri departare:)

Branding Romania

Un filmuletz la Apollinaire, foarte foarte tare. Bate reclama la Ursus de departe:)

Later edit : Andrei imi spune ca filmuletul este facut de Darius. Acum nu ma mai mir de ce apar asa de multe poze din Cluj:)

Cartiere din Cluj

Topul Cartierelor din Cluj realizat de Ziua de Cluj. (via Vasile Racovitan) N-am citit in detaliu toate precizarile despre criteriile dupa care a fost stabilit acest top, am vazut doar ca a fost facut de niste specialisti imobiliari. Gheorgheni, locul 3 dupa Centru si Zorilor, me proud:)

Friday, February 02, 2007

Plesu vs. Bucurenci. Le iz balcanique (II)

Revin doua secunde la primul post. Discursul despre comunismul bun si comunismul rau al lui Dragos Bucurenci imi aminteste de discursul lui Stefan Andrei, fost ministru de Externe al Romaniei in perioada regimului Ceauşescu, pe care il auzeam intr-o emisiune a lui Liviu Mihaiu pe TVR la sfarsitul lui 2006 spunand ca ceea ce a facut Ceausescu n-a fost comunism, ca el a pervertit adevaratele valorile comuniste. Nu-i compar pe cei doi, fiecare face aceasta diferentiere intr-un context total diferit pentru a justifica lucruri diferite, dar socant este ca doi oameni de varste si educatii extrem de diferite sustin la baza ca ar exista o forma de comunism bun, cea marxista promovata de extrema stanga a Europei de Vest si una de comunism rau, cea stalinista totalitara manifestata timp de zeci de ani in Europa de Est. Pentru unul ca mine singura diferenta este ca in Europa de Vest comunistii inca nu au avut ocazia sa-si puna in practica ideologia la nivel de stat. Pana la proba contrarie, ambii pornesc de la aceleasi premise : egalitarism, lupta de clasa, inlaturarea proprietatii private, revolutie anti-burgheza. Pot fi acuzat de "guilty until proven innocent", dar asta pentru ca am vazut ce inseamna aplicarea au pied de la lettre a principiilor revolutionare comuniste marxiste in Europa secolului XX.

Plesu vs. Bucurenci. Le iz balcanique

Nu stiu daca ati urmarit schimbul de replici intre Dragos Bucurenci si Andrei Plesu derulat in saptamanile ce tocmai au trecut. Ieari seara m-am pus si eu la curent cu evenimentul.

Asadar, iata cum s-au desfasurat ostilitatile:

  • Dragos Bucurenci publica in EVZ articolul Mortul din culpa despre actul presedintelui Basescu de a condamna comunismul la sfarsitul lui 2006. Dragos Bucurenci insista pe faptul ca presedintele Basescu a condamnat sistemul comunismul totalitar din Romania, import al stalinismulu rusesc, care nu trebuie confundat cu comunismul ca optiune, care in forma lui occidentala este o ideologie umanista, chiar daca usor utopica. Indignarea lui vine din faptul ca presa a insistat pe condamnarea intregului comunism nu doar cel romanesc si ca "exista o generatie inca activa, chiar foarte activa, care intretine cu buna-stiinta o confuzie ce maculeaza la nesfarsit ideile de stanga si comunismul ca filosofie politica in numele destinelor frante de regimul totalitar din Romania".
  • Replica vine prompt de la Andrei Plesu & Gabriel Liiceanu in emisiunea Altfel la Realitatea TV. Andrei Plesu ironizeaza "umanismul" comunismului occidental prin exemple din corespondenta dintre Marx si Engels, Manifestul Partidului Comunist sau Jean-Paul Sartre si il trimite pe tanar sa mai citeasca cate o carte.
  • Dragos Bucurenci raspunde printr-o scrisoare deschisa adresata lui Andrei Plesu in care, dupa ce ii raspunde ironiei cu cititul cartilor, concluzioneaza ca "sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva marxista nu inseamna neaparat sa vrei sa schimbi lumea cu instrumente marxiste" si il invita la dialog.
  • Andrei Plesu nu ridica manusa in Dilema veche (Un "duel" imposibil), explica de ce el nu poate "separa marxismul de teoria (şi practica) terorii revoluţionare şi a urii de clasă", de ce nu poate "decupla comunismul de experienţa partidului unic, a suspendării democraţiei parlamentare, a proprietăţii, a libertăţii şi a drepturilor individuale", declara ca nu vrea sa puna umarul la consolidarea "brand-ului Bucurenci" si il acuza pe Dragos Bucurenci de "dandysm „branşat“, [...] în genul „comunismului caviar“"(vezi si replica despre Smart-ul pe care il conduce acesta).
  • Dragos Bucurenci raspunde pe blogul personal ("In titluri sa ne duelam sau in masini sa ne stingherim?") luand remarca legata de Smart-ul sau drept "melancolie" (adica frustrare spus elegant) si invidie din partea lui Andrei Plesu care nu si-a putut permite in tinerete nici macar un Fiat Nuova 500 pentru ca asa era sistemul. Mai incolo si inafara schimbului de replici dintre cei doi, Dragos Bucurenci vorbeste pe blogul sau despre Intelectualul de stanga cu care se identifica.
Acest schimb de replici este foarte amuzant dar complet neconstructiv si are un iz balcanic ajungandu-se repede la chestii indecente. Da, remarca lui Andrei Plesu despre cartile pe care le-a citit sau nu Bucurenci a fost indecenta, iar replica lui Bucurenci cu Fiatul la fel. Pentru o discutie intre doi intelectuali a fost una cu suficient iz balcanic, desi stilul cautat al amandurora il mai atenueaza cat de cat.

Acum despre comunistii francezi, ca ei sunt comunistii occidentali despre care vorbeste Dragos Bucurenci. Da, egalitatea sanselor este un lucru nobil, dar este o idee a stangii in ansamblul ei, nu exclusiv a comunistilor. La fel si eradicarea foametei si saraciei, desi am vazut mai multe actiuni ale ONG-urilor si ale Bisericii Catolice decat ale Partidului Comunist Francez in aceasta directie, cum bine remarca Andrei Plesu, dar poate e doar o impresie. Ceea ce ii caracterizeaza ideologic pe comunistii francezi (ca e vorba de PCF, LCR, UNEF sau LO, ca se revendica marxisti sau trotskysti) este egalitarismul, antiliberalismul, altermondialismul, nationalizarea economiei si diabolizarea patronatului. Pentru ei MEDEF (organizatia patronatului francez) este intruchiparea Raului Absolut, iar patronul, in orice forma ar exista el, intruchiparea Exploatatorului. Eu vad in lista asta mai multe puncte in comun cu comunismul romanesc, cel importat din URSS si atat de bine asimilat de-ai nostri : egalitatea intre toti si lupta impotriva proprietatii si initiativei private, doua chestii care au dereglat complet societatea romaneasca in anii comunismului. Nu spun ca comunistii francezi nu au intentii nobile si nu vor binele semenilor lor, dar sa nu-i deresponsabilizam numindu-i "umanisti"1) mai ales pe cei tineri si ignoranti care, sensibilizati de inegalitatile sociale, ajung sa debiteze unele dintre cele mai mari tampenii posibile si 2) mai ales dupa ce vedem cum arata programul PCF la alegerile prezidentiale din 2007. Bun, nu-i acuz de crima pentru ca n-au ucis pe nimeni, ii acuz de prostie si ignoranta. Ii acuz de nesimtire pe decerebratii tineri simpatizanti comunisti care fac bancuri cu "Stalin, petit père des peuples" sau care incercau in anul I sa ma convinga de binefacerile comunismului cu Lutte Ouvrière in brate, iar cand le spuneam de unde vin isi schimbau argumentul catre "la noi n-o sa fie cum a fost la voi, la noi o sa fie altfel".

Dupa parerea mea Dragos Bucurenci face un amalgam intre comunism si stanga si intinde coarda prea mult cu comunistii occidentali. Din coolness sau naivitate, asta nu stiu. Poti fi intelectual de stanga fara sa fii comunist si fara sa simti nevoia sa scrii articole teribiliste prin ziare.

Thursday, February 01, 2007

Transylvanian Castle

CNN about Count Tibor Kalnoky's castle in Miclosoara / Miklósvár, a tourist hotspot in Transylvania : House in Dracula Land Reflects Rustic Life. Transylvania, tourist hotspot, branding, medieval. Need I say more?

Wednesday, January 31, 2007

Chômage en France

Les chiffres du chômage, un débat franco-français en cette début d'anné, font couler beaucoup d'encre dans la presse. Le contexte est le suivant. Le gouvernement vient de publier les chiffres du chômage pour le mois de décembre 2006, en baisse à 8,6% par rapport à 9,6% en fin d'année 2005, en déclarant haut et fort que l'année 2006 a été la meilleure depuis 2000 quand à la baisse du chômage. Au même moment l'Insee provoque la controverse en décidant de reporter pour la première fois la diffusion des chiffres du chômage. D'ou la polémique sur la métode de compter les chômeurs en France.

Je viens de lire un excellent article qui remet les choses au clair et dont je partage entièrement la conclusion : A quoi sert-il de compter les chômeurs en France?. Comptons plutôt le nombre de travailleurs pour constater les vrais points ou il y a encore beaucoup de chemin à faire.

"Si l'on se mettait à compter les emplois et le taux d'activité, tous les chiffres confirmeraient que nous sommes encore très malades. Les voici:

-17 millions d'emplois privés en France contre 24 millions en Grande Bretagne avec la même population totale (cf L'enjeu 2007);
-75% de taux d'activité aux Etats-Unis ou dans les pays Scandinaves sur la population agée de 15 à 64 ans contre 55% en France;
-536.000 Italiens ont retrouvé un job au second semestre 2006 contre moins du tiers en France pour des populations équivalentes;
-687.000 emplois créés en Espagne en 2006 contre 140.000 en France avec une population en plus faible nombre..."

Nap @ Work

Laugh all you want at the French 35-hour work week, I'm always available for a reality check. French Health Minister Xavier Bertrand's initiative is simply excellent. A 30 to 60 minutes long nap at work around noon would be a real blessing and would really increase productivity. At least mine:) No coffee, no tea, no cola.

All The Fuss About Global Warming

Does all the very recent fuss about global warming come from the animated blockbusters Ice Age 2 : The Final Meltdown and Happy Feet through the voices of children? Interesting hypothesis of Stephen J. Dubner. In other words, as one comment says "Couldn’t Disney just have had Bambi’s mother die of old age? Hunting has never been the same."

Tuesday, January 30, 2007

Agenda electorala franceza

Noutati din campanie.

Francezii par sa fi invat lectia dupa experienta de-al avea pe Jean-Marie Le Pen (FN) in turul doi in 2002. In ultimul sondaj IFOP dat publicitatii ieri, François Bayrou (UDF) este al treilea cu 14% dupa Sarkozy si Ségolène, devansandu-l pe prietenul lui CV Tudor care e doar la 10%. Si cica François urca vartos.

Marie-George Buffet, candidata Partidului Comunist Francez (PCF), si-a prezentat tot ieri programul electoral. Salariul minim brut si dupa aceea net la 1500 de euro, marirea efectivului din invatamantul de stat cu 195.000 de persoane, subventionarea ingrijirilor medicale si a medicamentelor in proportie de 100% de catre Securitatea Sociala etc. Iarba la ei e buna si mai ales ieftina.

O parere interesanta despre cateva din masurile fiscale propuse de Nicolas Sarkozy (UMP). De limitarea plafonului impozitarii la 50% in loc de 60% n-ar beneficia deloc persoane active iar ISF-ul (Impozitul pe Avere) ar trebui desfiintat, aportul la buget fiind maruntis. Astfel, probabil Johnny (si multi alti artisti si persoane de showbiz) n-ar mai pleca sa-si plateasca impozitele in Elvetia sau Patagonia si ISF-ul n-ar mai taxa din ce in ce mai multi francezi despre care nu se poate spune ca ar poseda tocmai o avere.

Gafele repetate ale candidatei Ségolène Royal (PS) ar putea sa aiba un efect bun de PR pana la urma (nu mai am link-ul). Ar demonstra ca e un om ca si toti ceilalti, adica alegatorii, deci aproape de ei. Intrebarea este daca vrei ca in fruntea statului sa fie un om ca si toti ceilalti sau un om exceptional, cu viziune si un proiect viabil, cineva care poate sa faca ceva mai multe lucruri decat ar poate face si vecinul tau de etaj. In orice caz reprezinta un nou fel de a face politica in Franta, langa oameni si pentru oameni, de unde si populariatatea ei. Intre timp Ségolène inca nu si-a prezentat propriul program electoral, o va face pe 11 februarie, iar 57% dintre francezi considera ca programul contracandidatului UMP e mai solid, probabil prin simplul fapt ca acesta exista si a fost facut public.

In rest debate-ul public ramane la nivelul loviturilor sub centura si se discuta foarte putin pe programe si propuneri concrete.

Lyon by Night

By Jeffo.

Monday, January 29, 2007

Branding de tara

After having read the opinion of many romanians about the "A world Without Romania" Ursus commercial, here's Andy's opinion. It must be read as the perspective of a foreigner living in Romania, Csikszereda, and it's very interesting. Although as a Cluj native I have one comment. Commercial or not, Ursus beer is in my top 5 alltime favourite drinks for obvious reasons and it's not open for discussion:)))

Headbanging

Tocmai m-am intors de la o sedinta de headbanging live cu Sabaton, Grave Digger si Therion. A fost mult mai fain decat imi imaginam.

Sunday, January 28, 2007

Jack Bauer(II)

Forgot to tell you. If Barack Obama wins the next presidential election it's only because Jack Bauer wanted it this way. It's all about crisis management, he knows all about black US&A presidents, he's already got two of them on his hands.