Saturday, January 27, 2007

Jack Bauer

Yes, Jack Bauer is really back for the sixth season. Jack Bauer is cool, he's got kind of a German family name so we'll never know when his evil twin will rise. Above all he's the US&A president's personal Arnold Schwarzenegger back in the 80s in the shape of John McClane except he's far less funny than McClane. What can I say, the guy has got the humour of a tombstone but he really kicks terrorist ass. I come to believe that he's always there to shape the president's economic evaluation of a crisis situation: Do I let twenty people die to save the lives of tens of thousands? Basically yes, what else can you do? You're the president of the US&A and unless you play in Starship Troopers you can't get your hands on a weapon. But don't worry, Jack Bauer will be there during the next hour to kick ass and shed a tear, even if he's in vacation in China. Anyway, here are some well known Jack Bauer facts, definitely worth reading before meeting the man. My favourite:

...and on the seventh day Jack Bauer said, "I'll take it from here."

Ganduri de ultimele zile

Mircea Sandu a fost ales in Comitetul Executiv al UEFA iar Michel Plantini presedinte UEFA. Tolo are motiv de bucurie, dar e fair enough.

"Poate că, cine ştie, ajuns acolo, Sandu va realiza cît de departe este sistemul creat de el acasă de ceea ce are de făcut la UEFA. Izbînda autentică ar fi ca Sandu să încerce să repare ceea ce corupţia şi incompetenţa conduse de el au stricat vreme de un deceniu în fotbalul românesc."
Altceva vroiam sa punctez. Una dintre temele recurente ale jurnalelor de sport TVR de ieri si de azi a fost intrebarea "Acum ca avem pe cineva in forurile superioare ale UEFA, ce-o sa se schimbe?". Raspunsul, printre care si al lui Dan Petrescu, a venit prompt "Sper ca echipa nationala nu va mai fi defavorizata de arbitraj in meciurile internationale." Excelent! Chiar asta nu mi-ar fi trecut prin cap, desi era la mintea cocosului:))) Nu stiu aici ce cantareste mai mult in balanta 1) constientizarea ca prin propria valoare nu suntem capabili sa reusim iar acum, avand pile acolo unde trebuie, o sa reusim sau 2) suntem victimele unui complot international pe care am reusit sa-l invingem. Repet, si asta o spun de cate ori am ocazia si pentru echipe mea, OL, in momentul in care joci ca sa castigi pierzi doar in minutul 95 lasandu-ti carnea acolo lipita de teren si pleci cu capul sus fara frustrari si regrete. Nu-mi doresc ca Romania sa nu se califice la Campionatul European din 2008, dar ar fi o lectie zdravana ca reusita depinde doar de munca si de valoare si nu de pilele pe care le avem sau nu undeva sus.

Asaaa. Incepe concursul de desemnare a candidatului Romaniei la Eurovision 2007. Fun! Fun! Daca se vor incaiera ca si anul trecut va fi inca un prilej bun sa-ti dai seama ca ridicolul si prostia nu ucid:) Si a inceput foarte bine, cu un text promotional TVR de coma: "Chiar daca nu a castigat, noi stim ca Mihai Traistariu a fost cel mai bun!" No comment. Dar daca tot se investesc bani si energie in acest proiect, atunci cineva acolo sus care se uita sau nu, ar putea sa-si dea seama ca e o ocazie excelenta de branding de tara si s-o luam serios si profesionist. Si aici il rejoignez pe Sebi la capitolul branding de tara prin muzica. Finlandezii au avut o strategie clara, punch in the face si papuci cu talpa de 30 de centimetri, iar Lordi astazi umple stadioanele in Europa.

Friday, January 26, 2007

It's Scary BooH!

Grave Digger, great Heavy Metal on steroids! If you don't understand the lyrics, I found a guy who put the words on the paper (video) and he did a damn great job:) Kudos! I challenge you at a Karaoke-Beer session:)
I don't eat off the plate
Her kiss to be consensual
For a clogged sink!

So I saw her
Sword in stove
Release!
We'll bring the stove uuuaaahhh!
Frosen chosen what?

The almighty will break out
The only one left is the crowd

It's Calling Burt!
Swan of the keys
Tape me on your wigs
Back where I belong
It's Calling Burt!

Every sink bound to fail
Noble hat, bound to gain all!
Cherries you fear

Saucer on Charlie's stove
RAISIN!
With sensless gnomes
Cheese that growl.

The Almighty now throws the dykes
Wrestles a man
He's out of ice!!!

It's Calling Burt!
Swan of the keys
Tape me on your wigs
Back where I belong
It's Calling Burt!

Come on! Hear this solo!
All I can play is my crotch!

Brace you soap
Wash Yourself!
He deserves frozen Eggo
Leaf Retainer!

It's scary BooH!
Hiccups the sky
Dr. Jaffe crashed his bike!

It's Calling Burt!
Sword of the geese
Tape me on your wigs
Back where I belong
It's scary BooH!
Sword of the geese
Tape me on your wigs
Back where I belong
It's Calling Burt!

Alright. Let's hear it for NAMBLA!

Thursday, January 25, 2007

In loc de

Cu asta imi incep ziua in loc de Napalm in the Morning. German Thrash Metal de la mama lui.

Sodom - Among the Weirdcong

Seems like dead men want to leave their graves
point to anything they love to hate
broken skulls reflection all around
execution, blood beneath the walls

Aggressive jungle war
breaking through the lines
slaughter according to your evil rites

Your death will be methodic
gonna lose my way
among the weirdcong
machine gun fire chain reaction
shredded brains
among the weirdcong


Pour les amis français

Pour les amis français un peu trop de gauche à mon goût, lisez ceci.

"J'ai failli m'étrangler en lisant la pub de Cambridge University Press pour l'ouvrage collectif Stalin: A New History :

The recent declassification of a substantial portion of Stalin's archive has made possible this fundamental new assessment of the controversial [c'est moi qui souligne] Soviet leader.

Controversial????? J'ignorais qu'il y eût controverse... (en anglais comme en francais : a dispute where there is strong disagreement). Donc Stalin aurait ses fans en Occident. Misère de misère..."
Misère de misère, bien dit.

Noutati Cluj BlogRoll

Doua bloguri noi pe zia de astazi :

Welcome!

Tuesday, January 23, 2007

Clujeanul anului 2006 al Clujeanului

Zilele astea am asistat, si m-am si implicat intr-o oarecare masura, la un schimb de replici declansat de post-ul Lorand despre campania pornita de saptamanalul Clujeanul pentru a desemna Clujeanul anului 2006. Lorand se intreba, si pe buna dreptate, de ce nu figureaza nici un maghiar pe lista de 16 persoane facuta de redactia saptamanalului. Ceea ce a starnit un intreg schimb de replici destul de dure a fost intrebarea lui Lorand daca asta este un semn de discriminare etnica si religioasa. Au raspuns "nu" Alexandra si Razvan, iar Réka a raspuns "da", va las sa judecati singuri argumentele fiecaruia.

Cateva pareri personale despre campania saptamanalului Clujeanul.

In primul rand mi-e greu si mie sa inteleg unele dintre alegerile redactiei, sunt oameni pe care nu i-as fi nominalizat, mai ales citind argumentatia subtire data in articol. Nu consider numirea cuiva intr-un post cu responsabilitate ca pe o reusita in sine daca nu-i vad si rezultatele. Nici faptul ca cineva a devenit o vedeta sau ca un avocat a avut clienti celebri nu il consider meritoriu pentru Cluj in sine. Nu consider ca merita sa fie propusa o personalitate religioasa care s-a remarcat in 2006 prin atitudini intolerante si amenintarea cu politizarea bisericii pentru a forta mana legiuitorului in chestiunea retrocedarilor.

In acelasi timp regret ca nu sunt personalitati maghiare pe lista, mai ales ca, invocand aceleasi argumente ca si pentru unii nominalizati, se gasesc maghiari care ar fi putut figura usor pe lista. Levente Salat alaturi de Ruxandra Cesereanu si Virgil Tarau pentru participarea in comisia Tismaneanu sau Tompa Gabor pentru ca a fost ales membru al Uniunii Teatrelor din Europa alaturi de pleiada de nominalizati pentru ocuparea diferitelor alte functii cu responsabilitati. Iar Lorand are mai multe exemple, si pe astea tot de la el le-am cules.

De ce regret? Pentru ca intr-un Cluj multicultural nu e normal ca lista sa arate asa cum arata cand vorbesti despre clujeanul anului. Pentru ca asta este o campanie de PR a saptamanalului Clujeanul, ai carui cititori nu cred ca sunt doar romani. Pentru ca Clujul are totusi 18% populatie maghiara, o istorie maghiara, bref elementul cultural maghiar este extrem de viu si prezent in oras. Orice campanie de PR care promoveaza oameni ai urbei si ignora acest element, voit sau nu, este o campanie de PR proasta ca sa n-o numesc idioata.

Ajung si la punctul cel mai sensibil. Este sa nu este discriminare? Habar nu am. Constat doar ca din viziunea Clujeanului despre viata publica a urbei in 2006 lipsesc maghiari. Probabil din lipsa de informatie si ignoranta redactiei. Inteleg ca unii maghiari se simt extrem de frustrati de lucrul acesta. Cand ajunge frustrarea sa se transforme in sentiment de discriminare? Probabil depinde de sensibilitatea fiecaruia, iar imposibilitatea stabilirii unui dialog normal nu face decat sa potenteze acest sentiment.

Cateva reactii la schimbul de replici care a avut loc.

Am vazut ca nivelul poate cobori extrem de jos si se poate ajunge rapid la lovituri sub centura. E jignitor pentru interlocutor. Ele trebuiesc taxate imediat in felul cel mai elegant si intransigent posibil pentru ca n-au ce cauta intr-o discutie intre oameni normali. Am vazut si intelegere selectiva a ceea ce spune interlocutorul si devieri de la subiect in directii absurde, alte lucruri care dauneaza dialogului.

Concluzia mea.

Si maghiarii si romanii au sensibilitatile lor. Pentru unii maghiari problemele stau in detalii de zi cu zi, in simbolurile care ii inconjoara, Tihi explica asta foarte bine. Cateodata sunt motive reale, cateodata nu, cert este ca la capitolul simboluri cei 12 ani de Funar au facut mult rau Clujului. Romanii care se simt bine cu vecinul maghiar sunt sensibili la cuvantul discriminare si e logic de ce, pentru ca este si el folosit probabil prea mult, ca e justificat, ca nu e justificat. Si lista poate continua, am dat doar doua exemple. Sensibilitatile astea sunt absolut naturale si nu poate nimeni sa vina sa-ti spuna "mai, nu te mai simti asa", de aceea ele trebuiesc explicate si intelese.

Monday, January 22, 2007

Noutati Cluj BlogRoll

Ceva mai vesele. Un nou blog pe Cluj BlogRoll, Merlinegreen Mistral al Letitiei. Welcome!

Ceva mai putin vesele. Cativa autori in minus. Singurul autor de pe Starlog care va mai fi preluat de Cluj BlogRoll este Claudiu. In urma criticilor mele si a reactiilor sub centura pe care aceastea le-au starnit am decis sa aplic singura regula scrisa referitoare la Cluj BlogRoll, conform careia regrupeaza bloggeri care au o legatura cu Clujul, iar de pe Starlog Claudiu este singurul. Asta in lipsa noilor reguli pe care le copciolesc la greu de vreo cateva zile incoace:) Imi pare rau pentru cei care au stiut sa replice cu simtul masurii si sunt penalizati de aceasta decizie si nu-mi pare rau pentru cei care, daca ar mai avea unde, inca mi-ar explica timp de cateva saptamani intregi ca port fular de stangist, ca ma iau drept Dumnezeu sau ca nu reusesc sa-l regasesc pe Queneau in textul despre viata studenteasca din Romania. Poate nu, dar poate il regasesc pe Houellebecq, in schimb si pentru asta as avea nevoie de un efort supraomenesc si cativa kilometri de mocheta.