Friday, January 19, 2007

About the Recent UK Big Brother Scandal

The guys over at The Economist say that "it's more about class than race" and I tend to agree with them. Especially after the news in France insisted heavily on the racial issue of the recent scandal revolving around Indian pricess Shetty attending the Big Brother TV show.

"Ms Shetty herself has said that her bullying was not racist in the fully fledged sense of the word. Instead, it showed something of how British society is changing thanks to globalisation. The television programme put a wealthy, well-spoken Indian together with some white working-class Brits, who decided that she was not just different from them, but more upper class. One called her a princess, and meant it as an insult. All of which should, if the sociologists are right, inject new life into Britain’s fascination with celebrity."

Thursday, January 18, 2007

Despre un post de pe Starlog si Cluj BlogRoll

Saptamana trecuta, pe Starlog citesc post-ul cu titlul Fuckultate buna semnat de Cristian Sirb si am decis sa-i dedic un post pe Buffer Overflow si o sa vedeti de ce.

Prima reactie la cald a fost un WTF mare cat China, dupa care, la rece, mi-am adunat ideile. Partea intai vorbeste despre "viata de student". O face intr-un limbaj absolut degradant. Cu intentia de a critica atmosfera din caminele studentesti si anumite tipuri de personaje intalnite acolo folosind o exprimare extrem de colorata, Cristian sare gardul bunului simt si da intr-un limbaj greu destul de greu de calificat si inghitit. Exista si alte metode de critica sau de a-ti exprima dezgustul, de exemplu ironia subtila sau sarcasmul, dar sa faci totul de rahat nu e nici amuzant si nici constructiv. Nu este si parerea cititorilor lui, care dau semne ca ii agreaza stilul. Din punctul meu de vedere tot ce reuseste Cristian este sa se decredibilizeze singur si sa arate cat de jos poti cobori cu scriitura pe blog. Nu este singurul exemplu pe care il am, un alt exemplu notoriu e zoso. Pana la urma nu viata din caminele romanesti apare degradanta, ci in primul rand autorul randurilor de genul:

"Şerpăria aia din cămine, unde everybody fucks everybody? Cu fetele acelea tip vită, cu buci mereu crescânde, care se duc la budă sau la duş în tricouri lăbărţate, aceleaşi în care zac şi se acuplează toată ziua ca rozătoarele?"
"Cu “fetele mamei”, care, odată căministe, îşi crăcănează picioarele în prima noapte de beţie şi aşa rămân, just in case, pentru cine nimereşte pe acolo?"
De ce spuneam ca se decredibilizeaza? Pentru ca in partea a doua a postului schimba tonul si vorbeste mai masurat despre ce inseamna sa fii student in ziua de astazi. Si chiar are cateva idei de bun simt care ar merita discutate :
"Mi-ar conveni să cred că a fi student ar însemna să cauţi de unul singur noi surse de informaţie pentru profilul la care ai ales să intri. Să fii realmente interesat, curios."
"Dacă nu te caracterizează mâncărimea aceea mentală numită şi curiozitate ştiinţifică sau de altă natură (academică, nu la nivel de bârfă), ce naiba cauţi în învăţământul superior?"
Nu sunt de acord cu natura pur academica a invatamantului superior, au contraire. Exista directii de specializare pur academice orientate spre cercetare stiintifica & co., dar e gresit sa intelegi invatamantul superior doar in acest fel. De exempu pentru o specializare de inginer care ar trebui sa formeze oameni care intra in paine imediat adoua zi dupa ce-si iau diploma nu e nevoie de spirit stiintific. Dar dupa ce in partea intai omul si-a pierdut orice urma de credibilitate mi-e greu sa cred ca poate duce o discutie argumentata fara sa devieze in chestii extreme cum a facut-o in prima parte.

In final, sa spun si ce mi-a venit sa scriu despre postul asta. Pur si simplu pentru ca Starlog face parte din Cluj BlogRoll. Ce apare pe Cluj BlogRoll nu este cenzurat sau moderat de nimeni. Cluj BlogRoll nu are criterii de calitate. Eu doar administrez site-ul, adaug blogurile si cand pot incerc sa mai animez toata treaba si offline. Si mai incerc si sa-l ameliorez si sa-l dezvolt in ceva mai coerent, dar de asta sper sa va povestesc cat de curand.

Dar scopul proiectului Cluj BlogRoll este foarte clar, sa promoveze bloggeri clujeni si implicit Clujul pe net asa ca pana la urma imi dau seama ca niste criterii de calitate se impun totusi, mai ales ca acum Cluj BlogRoll creste din ce in ce mai serios. Asa ca in zilele urmatoare o sa copciolesc un set minim de criterii dupa care blogurile vor fi adaugate de acum incolo, ca sa fim fair and square de la inceput. Nu inseamna cenzura sau ca ma bag in ce scriu oamenii ci vreau pur si simplu ca Cluj BlogRoll sa fie un petec de normalitate pe netul romanesc care duce la greu lipsa de asa ceva. Cu debate-uri, pareri contradictorii, schimburi de replici, orice, dar in limitele normalitatii. Cine nu e de acord sa-mi spuna, putem discuta, chiar vreau sa am feedback pe subiectul asta.

Le Biletzelul (III)

Darius, ti-a papat Traian traficul, a iesit biletzelul la iveala (link), not fair:) Biletzelul de la Calin pentru Traian despre Dinu aruncat presei de catre Elena.

Reactiile mele, pe puncte

1. Caline, cum ai putut fi atat de idiot ?!? Chestii din astea se fac peste tot, dar principiul de baza e sa nu lasi urme.

2. La scandal politico-mediatic dambovitean Cotroceniul bate Palatul Victoria de departe.

3. Presedintele Basescu a primit biletul, ok. A intervenit pe langa parchet cum i s-a cerut? Primul ministru si presedintele erau prieteni buni pe-atunci, in 2005, vezi "Draga Traian". Intereseaza pe cineva lucrul asta?

3bis. De ce n-a pomenit despre biletel presedintele Basescu in momentul cand l-a primit daca era atat de important, grav, impotriva legii etc.? Acum, dupa atata amar de vreme, e clar ca l-a pus la dospit pentru momentele negre cand s-o supara pe Calin. Practica de santajist.

4. Este cineva din public cu adevarat revoltat de actul primului ministru? Se simte cineva mintit ori luat de prost dupa ce existenta biletului a fost negata din primul moment de catre Tariceanu? Pariez ca mult mai putini decat am crede sau decat vrea presa sa ne convinga.

4bis. Daca primul ministru Tariceanu nu demisioneaza in urma acestui scandal, vor iesi oamenii in strada sa manifesteze cerandu-i demisia? Sa-si exercite dreptul democratic de a-i sanctiona pe liderii politici in momentul cand nu-si fac treaba cum trebuie. Pariez ca nu. Si nu ma refer la baietii lui Becali sau Vadim.

5. A remarcat cineva ca ieri s-au intalnit la guvern liderii partidelor din Romania sa discute despre strategia post aderare? Stie cineva care au fost concluziile intalnirii? (intrebare apartine lui Calin Hera)

Va fi interesant de urmarit deznodamantul povestii. Daca primul ministru nu va demisiona ne vom gasi intr-o situatie similara cu cea de anul trecut din Ungaria in care primul ministru maghiar, Ferenc Gyurcsány, a fost si el acuzat de minciuna in scopuri electorale si n-a demisionat. In Ungaria lumea a iesit masiv in strada sa-i ceara demisia, ceea ce reprezinta o manifestare democratica fundamentala chiar daca s-a terminat cu batai de strada cu politia, asta e un lucru regretabil, dar care se intampla in toate democratiile.

Acum avem ocazia sa vedem la lucru si democratia noastra, nu de alta dar macar sa facem un bilant de sfarsit si inceput de ciclu.

PS : E stupid si naiv. N-o sa fie nici o demisie si nici o iesire in strada pentru ca lumea s-a plictisit de politicienii nostri.

Wednesday, January 17, 2007

I Post This Before Reading The Review

Andy from Csíkszereda musings read "Transilvania Subiectiva" by Alina Mungiu Pippidi and also wrote a review which I didn't finish reading yet. Andy is the second person I hear of having read the book after Tihi and I'm extremely curious about their reactions.

Andy says the book is available online in English here. I strongly recommend it to anyone interested in the Transylvanian "national issue".

Tuesday, January 16, 2007

Noutati Cluj BlogRoll

Astazi un nou blog pe Cluj BlogRoll, Jurnal Editorialistic de Groza al lui Darius. Welcome!

Le Biletzelul (II)

Le biletzelul lui Darius (sau al lui Calin pentru Traian despre Dinu facut public de Elena) a ajuns si pe la Antene. Ambele, 1 si 3, dar baietii au uitat sa precizeze de unde l-au pescuit. Darius povesteste ce si cum si a pregatit si un filmulet gata pus pe YouTube cu mostra de excelenta jurnalistica romaneasca.

Carti pe mobila

Sa citesti Sandra Brown sau Danielle Steele pe telefonul mobil iar scenele intense sa fie imbogatite cu visuals, audibles sau vibratii.

Big Books Hit Japan's Tiny Phones
Dupa aia sa-i vad pe oameni citind in metrou:)))

Bloguri noi pe Cluj BlogRoll (II)

Inca un blog pe Cluj BlogRoll pe seara asta, cel al lui Constantin Bejenariu Boby. Welcome!

Monday, January 15, 2007

Bloguri noi pe Cluj BlogRoll

Astazi multe, in numar de patru.

Tuturor, welcome in Cluj BlogRoll!

Le Biletzelul

De pe jeg.stuffo.info via Petroniu.

Sunday, January 14, 2007

PIB si salarii

Disclaimer : sunt afon la economie, sa-mi fie iertate aproximatiile si raccourci-urile :)

In Cotidianul citeam despre prognoza evolutiilor salariale pe anul 2007. Pe o harta a Romaniei foarte dragut colorata figureaza estimarile ale salariului net si a produsului intern brut pe cap de locuitor pe regiuni de dezvoltare. Si m-am lovit de un paradox. Regiunea Centru (Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita, Covansa) are (sau va avea) cel mai mic salariu mediu din toata Romania, 840 lei, in schimb este pe locul trei la PIB pe cap de locuitor, 5486 euro/locuitor, dupa regiunea Vest (5784 euro/locuitor) si bineinteles Bucuresti (10376 euro/locuitor). In sine salariul mediu nu mi se pare un indicator foarte relevant pentru nivelul de viata, gasesc mai graitor de exemplu salariul median, dar facem cu ce avem.

PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator de dezvoltare a regiunii. Cu siguranta nu e singurul:) Mi s-ar parea logic ca nivelul de dezvoltare al unei regiuni sa se reflecteze si in salarii. De aceea mi se pare complet paradoxal ca in regiuni mult mai putin dezvoltate decat regiunea Centru, de exemplu Nord-Est (3407 euro/locuitor) si Sud (4145 euro/locuitor) , salariul net mediu sa fie mai mare: Nord-Est 846,7 lei si Sud 900,8 lei. Probabil ca cifrele pe regiuni de dezvoltare nu inseamna mare lucru in realitate pentru ca Romania este organizata administrativ pe judete. Dar totusi, cred ca suntem in fata unei anomalii care in parte se datoreaza si centralizarii statului roman. Deocamdata n-am investigat foarte mult subiectul, sa caut si alte cifre sau indicatori ca sa-mi dea o viziune mai clara asa ca o sa incerc sa revin la subiect:)

Rezumand, iata PIB-ul pe cap de locuitor in cele trei regiuni amintite de mine :

  • Centru : 5486 euro
  • Sud : 4145 euro
  • Nord-Est : 3407 euro
Si iata salariul net mediu in aceleasi trei regiuni :
  • Centru :840 lei
  • Sud : 900,8 lei
  • Nord-Est : 846,7 lei
Inca o remarca. Ma intreb de ce PIB-ul pe cap de locuitor e dat in euro si salariul mediu in lei? E derutant.