Wednesday, November 28, 2007

Votare la Cluj

Intr-un articol din Ziua de Cluj am găsit rezultatele votului de duminica repartizate in funcţie de cartierele clujene şi m-am gândit sa le redau într-o forma mai sintetica in tabela de mai jos. De la început trebuie remarcat faptul ca Clujul are mai multe cartiere decât cele menţionate in articol - lipsesc de exemplu Andrei Mureşanu, Iris, Gruia sau Intre Lacuri - ceea ce mă face sa mă gândesc ca este vorba mai degrabă de decupaje electorale pe zone decât de cartiere in sine.

Prima constatare ar fi că cele 3 sondaje fierbinţi nu s-au confirmat deloc, UDMR-ul si candidatul independent Tőkés László obţinând nişte scoruri foarte bune iar PSD-ul clasându-se mult sub aşteptări.

A doua constatare îmi vine uitându-mă la acest decupaj pe zone electorale - presupunând ca despre zone este vorba si nu despre cartiere in sine - si corelându-l cu alegerile uninominale. Presupunând ca cele 7 zone astfel delimitate au o populaţie comparabila si ca Clujul ar avea cel puţin 7 deputaţi conform noii legi electorale ce va sa vina, le-am putea asimila cu nişte colegii electorale, fiecare producând un deputat ales majoritar. Lucrurile de-abia acum încep sa devină interesante, pentru ca în această configuraţie există şanse ca Clujul sa aibă si 1 deputat reprezentându-i pe maghiari, provenind din colegiul corespunzător Centrului. Aceasta presupunând bineînţeles că ar strânge atât cele 23 de procente ale UDMR-ului cât si cele 12 obtinute de Tőkés László in zonă (o mica paranteza aici : 1) participarea populaţiei ne-maghiare la alegerile legislative riscă sa crească sensibil fată de alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce va diminua procentajul de voturi culese de candidatul maghiar, dar aceasta n-ar fi neapărat o problema daca surplusul se repartizează intre PD, PSD, PNL si ceilalţi ; 2) va fi totuşi o concurenta intre persoane, nu intre partide, deci procentajele de acum nu trebuie luate de bune înainte de a vedea candidaţii). Oricum, perspectiva mi se pare interesanta.

Si o ultima constatare. Este posibil ca zonele menţionate in articol sa nu fie deloc comparative ca număr de populaţie, iar cum centrul are de regulă mult mai putini locuitori decât zonele periferice el ar putea fi secţionat in mai multe bucăţi care sa intre fiecare într-un alt colegiu electoral, ceea ce nu ar mai produce un deputat maghiar. Sau - din alta perspectiva dar cu acelaşi rezultat - localizarea atât de pronunţata - tocmai în centrul oraşului - a zonei in care un candidat maghiar ar avea şanse foarte mari de câştig ar putea deschide câteva perspective frumoase de gerrymandering:) Vom vedea in 2008.