Tuesday, October 09, 2007

Curatenia de toamna

Tancul de gandire numit Societatea Academica Romana - impreuna cu alte 12 ONG-uri - lanseaza cu pompa o noua coalitie, Coalitia pentru Universitati Curate (CUC). Vestea a fost relayata in presa de Sorin Ionita in EVZ si Alina Mungiu-Pippidi in Romania Libera, fiecare cu o pilda de rigoare. Scuzat fie-mi sarcasmul, dar probabil stocul de detergent este destul de important din moment ce pululeaza coalitiile pentru un ceva curat in Romania.

Lasand gluma la o parte, e ok ca cineva are initiativa sa introduca "practici curate" in universitati, dar pentru mine acel cineva ar trebui sa fie in primul rand legiuitorul si in al doilea rand justitia, nu niste ONG-uri - a propos de asta, DNA-ul studentilor mi-a provocat o repulsie viscerala din primul moment cand am auzit de el. Un ONG in situatia de fata ar avea mult mai multa utilitate daca ar actiona ca un grup de lobby cu solutii pertinente de modificare a legii invatamantului pentru a reforma sistemul de invatamant superior in scopul eliminarii incentives-urilor care conduc la aceste practici ne-curate. Exemplul legat de camine e excelent, se da spaga pentru a obtine o camera pentru ca locuri sunt departe de a fi destule. Buna dimineata Romania, cred ca aceasta problema o au absolut toate orasele centre universitare din lume! Dar daca ii dai peste degete administratorului de camin sau celor care se baga pe usa din dos sa-i strecoare 100 de euro in jeb, nu rezolvi problema cererii, ea ramane in continuare foarte mare iar urmatorul administrator va fi mai destept decat cel de dinainte in colectarea fondurilor. Atunci incerci sa facilitezi cazarea studentilor in oras, unde chiriile sunt mari pentru ca cererea este mare. Un student este o persoana cu venituri mici sau chiar deloc, ii poti facilita cazarea in chirie printr-un ajutor financiar, facilitarea unui imprumut pentru finantarea studiilor pe care il ramburseaza dupa ce intra in viata activa sau o alocatie. Pentru evitarea abuzurilor poti cere justificative de venit, eventual chiar si din partea parintilor. Solutii se gasesc, oameni care sa le gandeasca mai putini. Un ONG trebuie sa functioneze ca orice grup de interese, targetat pe un singur domeniu, cu oameni competenti si lobby-sti buni. Din pacate SAR este din acest punct de vedere un contraexemplu excelent, ei au oameni competenti in absolut toate domeniile.

Din nou, Mesdames et Messieurs intelectuali si militanti ONG, uitati-va inca o data la acest exemplu de manifestare din partea societatii civile in problema invatamantului, Alain Finkielkraut.