Monday, September 17, 2007

Rosia Montana Reloaded

Cum faci cand nu poti obtine business-ul prin lobby? Inveti cum functioneaza mintea romanului - cel putin mintea unora dintre ei - si iesi la inaintare cu teoria conspiratiei iredentismului maghiar care vrea sa puna mana pe aurul de la Rosia Montana. Nu discut ipotezele expuse pentru ca nu ma intereseaza astfel de afirmatii care nu se sprijina pe elemente concrete si care se adreseaza mai degraba irationalului si emotiilor decat inteligentei, ceea ce ma distreaza in schimb este remarca din final a lui Alan Hill de la Rosia Montana Gold Corporation care afirma ca site-ul Alburnus Maior, ONG ce se opune exploatarii miniere cu cianura a zonei, este inregistrat la Budapesta. Este, intr-adevar, in schimb presedintele ONG-ului, dupa cum l-am vazut intr-o editie a emisiunii Intre Bine si Rau pe TVRi, arata si se comporta ca un pur motz dintr-o bucata, dar daca ne luam dupa teoria conspiratiei si asta poate fi doar o miscare de camuflare:) Ramane ca strategia din spatele declaratiei RMGC este de o evidenta clara, nefiind nici pe departe prima data cand pericolul iredentismului maghiar e fluturat inaintea publicului, poate chiar ajunge sa atinga niste romani mai verzi. Acum strategia a ajuns si in business-ul romano-canadian.

Cu aceeazi ocazie semnalez un articol din The Economist din 2006, No gold please, we're Romanian, care descrie destul de bine starea de fapt a dezbaterii in jurul mineritului la Rosia Montana, situatie care nu a evoluat deloc intre timp. Interesante sunt concluziile unui raport al Comisiei Europene din 2004 :

A report in 2004 for the Council of Europe by Eddie O'Hara, a British MP, described the opposition to the project as “in part exaggerated” and “very much fuelled by outside bodies, presumably well-meaning, but possibly counter-productively”. The environmental objections “do not take account of modern mining techniques...in fact the project will help to clear up existing pollution.”
Remarc acum ca in emisiunea "Intre Bine si Rau" de care vorbeam, din discursul opozantilor lipseste orice referinta la nivelul de poluare actual din zona. De obicei Rosia Montana e infatisata ca o zona virgina pe care multinationalele hraparete abia asteapta sa puna mana. De unde o intrebare naturala, interzicem exploatarea aurului la Rosia Montana in conditii tehnologice avansate si reglementate cu pretul perpetuarii nivelului de poluare in zona?