Monday, September 10, 2007

La intamplare

La TVR International am acces prin furnizorul de Internet. Fain baiat, pacat ca in ultima vreme abunda muzica populara la ore de maxima audienta si nu numai. Am constatat in schimb ca acelasi fain baiat are o obsesie cu cifrele 5 si 2. La inceput TVRi era pe canalul 252, dupa vreo 2 ani s-a mutat pe 250 iar din weekend la 552. Totusi schimbarile acestea au o logica intrinseca legata de cifrele 2 si 5 care ma ajuta sa ma regasesc de fiecare data cand degetul mare se simte derutat pe telecomanda.

Vorbind despre detasarea fata de oligarhul cu trust de media in spate, observ ca nici Victor Ciutacu nu e atat de detasat pe cat pretinde. Intr-adevar, demisionand din Senat, Dan Voiculescu renunta la imunitatea parlamentara. In acelasi timp mi se pare ridicola acceptarea senina a explicatiei demisiei, "neadoptarea proiectelor legislative susţinute de PC". Ridicola pentru ca am mai auzit-o tot din gura unui politician PC, George Copos, tot in preajma unui proces penal - eventual in cazul lui Dan Voiculescu - dar care la capitolul credibilitate starnea hohote de ras. Pana n-am stat sa vad - pentru prima si ultima data - Zig Zag-ul lui Ion Cristoiu weekend-ul asta, in care tatucul Dan Voiculescu vine sa vorbeasca natiunii in fata unui jurnalist lipsit de orice urma de simt critic, am indraznit 2 secunde sa cred in explicatia oficiala a demisiei. Dar sa fim rezonabili, vin alegeri si pozitionarea anti-establishment a politicienilor este de traditie in astfel de situatii pentru a castiga mai multe voturi. Iar in ceea ce priveste imunitatea parlamentara, daca poti iesi cu fata curata dintr-un proces si fara ea, de ce sa nu beneficiezei de capitalul de imagine pe care ti-l confera renuntarea la aceasta.

Cristian Banu are o constatare interesanta : "Nu are preşedintele chef de o moţiune de cenzură cu şanse reale de succes, apare un sondaj în care “românii nu vor moţiune de cenzură”". Just. In acelasi timp, oricat de traficate ar fi sondajele, mi se pare aberanta propunerea ca in timpul campaniei electorale sa nu mai fie difuzate sondaje de opinie incepand cu 30 de zile inaintea alegerilor. Influenta sondajelor de opinie asupra rezultatelor alegerilor este o dezbatere indelunga si complicata cu concluzii insuficient de clare, dar nu un motiv suficient pentru a-i priva de sondaje pe cei care gandesc cu capul si vad in ele exact ceea ce trebuie sa vada sau pe electorii care le folosesc pentru a-si stabilit optiunea de vot. Daca nu ar fi fost sondajele de opinie cotidiene, François Bayrou n-ar fi ajuns la 18% in alegerile prezidentiale din Franta de anul acesta si per ansamblu aceasta crestere este un lucru bun, mai ales pentru stanga franceza. Sau un argument si mai simplu. Sondajele vor avea loc chiar daca nu vor putea fi facute publice, iar oamenii politici vor avea acces la ele, la fel ca si mass-media romaneasca si cea din alta tari, deci 1) strategia oamenilor poltici se va plia tot pe sondaje, 2) mass-media din tara va scrie in cunostiinta de cauza (partizan sau nu) iar 3) electorii vor continua sa aiba acces la ele, chiar daca cu un efort suplimentar. Deci care e utilitatea masurii?