Saturday, September 08, 2007

Cultura la televizor

Am fost tag-uit de Eduard, ma trezesc cam tarziu pentru ca evenimentul s-a consumat, dar mai bine mai tarziu decat niciodata:) Pe scurt, portofoliul emisiunilor de cultura al TVR se subtiaza din toamna aceasta cu doua emisiuni, "Lumea citeste" si "Nocturne", stirea venind direct de la Ioan T. Morar, realizatorul primeia dintre ele. In semn de protest, LuciaT a propus un miting de protest sub forma unui reading party la poarta TVR-ului, eveniment care a avut loc Marti.

Cateva ganduri dispersate. Mi s-a parut simpatica ideea mitingului si mai ales ca s-a transformat in realitate. In filmuletul facut de Costin la fata locului - btw, de ce atat de deprimanta muzica din background?:) - l-am vazut si pe George Pruteanu, o alegere care pe de o parte a fost excelenta in contextul de fata - mai tarziu explic si de ce - dar in acelasi timp si nefericita avand in vedere latura politica detestabila a personajului. Cristian Banu are un post in care se intreaba "la ce bun" si cred ca are dreptate, ramane sa vedem a la longue cat de sensibilizati vor fi fost politrucii. Constat, de asemenea, ca emisiunea lui Ioan T. Morar face mai mare valva post mortem decat atunci cand era in viata, e si acesta un castig deloc neglijabil. Am prins-o de cateva ori pe TVR International, conceptul mi s-a parut foarte simpatic, avea un aer de prospetime care era foarte binevenit, dar ii lipsea acel ceva care sa te tina lipit in scaun si, ca urmare, sa faca si rating. Cu siguranta nici ora de difuzare nu ajuta foarte mult in acest sens, dar nu cred neaparat ca acesta este factorul esential, probabil inca un sezon si emisiunea se roda, crestea singura.

Unul din argumentele cel mai des folosite in explicarea lipsei de audienta a emisiunilor culturale TVR este ora de difuzare "vitrega", dar il consider un punct de plecare fundamental gresit. Problema incepe cu calitatea emisiunilor, sau mai degraba lipsa ei, calitate pentru care e nevoie de profesionisti, iar acestia nu par sa fie multi. Am vazut si cateva editii din "Nocturne" - cealalta emisiune care a disparut din grila TVR - si pot sa spun ca am murit de plictiseala. Catalin Stefanescu cu "Garantat 100%" face in schimb o treaba foarte buna - desi de la un moment dat devine obositor cu atitudinea de a se pozitiona neaprat si cu orice pret, indiferent de context, impotriva mainstreamului si a gandirii traditionale - pentru ca a gasit dozajul exact intre show televizual si cultura, la fel si Razvan Marc cu emisiunea "Bazar" Si Iosif Sava cu "Seratele muzicale" l-a gasit, omul era un show in sine din primul moment in care isi deschidea gura pentru ca stia foarte bine sa-i incojoare pe invitati cu o aura de valoare provocandu-i in acelasi timp exact in directiile in care acestia nu vroiau sa se duca. Din acest punct de vedere, al combinatiei dintre show televizual si cultura, "Lumea citeste" se afla intr-o tendinta pozitiva si ar fi fost interesant sa vedem unde ajunge. "Nocturne" in schimb era de o platitudine care te facea sa fugi din fata televizorului, la fel ca si "Inapoi la argument" a lui H.R. Patapievici. Maestrul a fost totusi George Pruteanu cu "Doar o vorba sat-i mai spun" intre 1997 si 1999. Beneficia si de un exposure impresionant pentru o emisiune culturala, in plin varf de audienta inainte jurnalului de seara, dar emisiunea lui era in primul rand savuroasa - dupa aceea a intrat in politica si pentru mine s-a transformat intr-un personaj de ocolit, dar asta e o alta poveste.

E dificil de spus daca faptul ca grila emisiunilor culturale ale TVR se subtiaza este un lucru pozitiv sau negativ. In ceea ce priveste "Lumea citeste" cred ca e o pierdere, in cazul "Nocturnelor" nu. Ceea ce cred ca lipseste este o remise en question a felului in care TVR-ul face emisiuni culturale care sa atraga public - e clar ca "Lumea citeste" avea un target foarte larg, nu se adresa doar publicului "specializat", publicul de TVR Cultural, ba chiar nu i se adresa deloc:) -
si lipsesc si profesionistii care sa le faca.