Monday, August 06, 2007

Rezonabilul Bucurenci

Dragos Bucurenci are astazi un articol in EVZ despre ce inseamna sa stii ce inseama simtul masurii si sa recunosti atunci cand il depasesti. Articolul e bun din acest punct de vedere si lamentabil dintr-un altul, care arata un personaj mai mult decat derezonabil si cu problematice devierei inspre stanga radicala. Iata si pasajul care exemplifica ambele idei, descrierea unei conversatii la o cina londoneza :

"In fine, al treilea personaj care chiar mi-a stricat cheful era grafician. M-a mirat ca se ocupa cu asa ceva pentru ca nimic nu-l descria ca un tip creativ: se imbraca, vorbea si gandea cat se poate de burghez. A fost foarte incantat sa afle ca sunt roman, pentru ca avea o fata in casa, in regim au pair, si s-a gandit ca am putea iesi impreuna, ceea ce ar linisti-o pe sotia lui, care e convinsa ca ii face avansuri fetei. Prietenul lui, tot profesor, a intrebat ce sens mai are sa tii o fata ca au pair, daca nu te poti da la ea.

Toata lumea de la masa a ras, eu insa am hotarat ca tipul a mers prea departe cu gluma si n-am ras. Cineva mi-a dat un ghiont discret si a incercat sa ma inveseleasca, asa ca am spus cu voce tare ca nu mi se pare amuzant.

Si aici s-a petrecut micul miracol. Civilizatia britanica s-a pus in functiune si n-a fost nevoie sa-i spun graficianului ca probabil lucreaza si castiga destul de prost din moment ce are nevoie de o fata au pair. N-a fost nevoie nici sa-i spun ca toata povestea asta cu fetele care vin sa le creasca copiii pe gratis pute a sclavaj modern. si n-a fost nici macar nevoie sa-i spun ca gandeste ca un fascist de ultima speta. Pentru ca britanicul a cedat in fata evidentei si a spus cat se poate de sobru: „Ai dreptate, nu e amuzant.”. Toata lumea a tacut un moment si cu asta povestea a luat sfarsit.

Intr-adevar exista in occident un simt al masurii ceva mai raspandit, care daca nu te impiedica sa spui cateodata tampenii, atunci macar iti suna alarma in capsor in momentul in care ti se face observatie. Si Dragos Bucurenci il pune splendid in lumina, a fost nevoie doar de o remarca politicoasa pentru ca englezul sa-si dea seama ca a mers cu gluma prea departe. Il felicit in schimb ca si-a pastrat restul gandurilor pentru el si ca n-a simtit nevoia sa impartaseasca comesenilor faptul ca el vede sistemul au pair ca forma de "sclavagism modern" sau ca remarca tipului denota o gandire de "fascist de ultima speta". Ar fi fost intr-adevar o situatie extrem de penibila.

Au pair este un sistem reglementat in tarile europene beneficiind chiar de o recomandare din partea Consiliului Europei, al carei scop este printre altele si de a proteja persoana aflata "au pair" si de a defini obligatiile familiei. Iar cine crede ca gratuitate inseamna a avea o persoana in plus in casa careia trebuie sa ii asiguri timp de un an zile o scoala de limba are probleme de apreciere. Remunerarea financiara exista si ea, dar se rezuma la minimul necesar, bani de buzunar, avand in vedere ca celelalte costuri (locuinta, hrana, utilitati) sunt asigurate prin gazduire. Pana la urma e un aranjament win-win, care se petrece sub controlul statului si prin intermediul unor asociatii de recrutare si plasare. Iar in formula "au pair" nu sunt doar esticii care vin in occident ci de exemplu si tineri francezi care pleaca in SUA. In incheiere un extras de pe pagina Wikipedia dedicata "au pair" :
"An au pair shall be treated as an equal part of the family, not as a servant, and shall not be required to wear a uniform. There can be misunderstandings on both sides about what this means. The usual practice is that au pairs eat with the family most of the time, and join in some of the usual family activities such as outings and trips. However, host families normally expect to have some private time to themselves, particularly in the evenings. During this time, an au pair might retire to his or her room to watch TV or study, or go out with friends from language school.

There are also responsibilities on the shoulders of the au pair. They are expected to work willingly for the hours contracted, undertaking the tasks agreed upon in advance."
Despre acuzatia de gandire fascista nici nu mai am cuvinte, e doar continuarea fireasca a viziunii aberante si deformate despre "au pair" ca forma de sclavagism modern si o expresie pe care am auzit-o mult prea des din gura tolerantilor cu afinitati comuniste de pe-aici. E cam prima si singura arma de atac pe care acestia o folosesc in a combate dreapta "ultraliberala", burghezia - a propos de remarca lui Bucurenci despre incompatibilitatea intre creativitate si spirit burghez. Tipul a fost intr-adevar deplasat, sexist, a intrecut limitele, dar pana la a-l acuza din cauza unui banc prost ca nutreste sa dispuna de o femeie ca sclav pentru a profita sexual de pe urma ei - basically asta se intelege - mai este cale lunga.

Cred ca la fel cum acel individ nu a avut masura celor spuse cand s-a gandit sa faca acea gluma proasta, nici Dragos Bucurenci nu are deloc masura greutatii acuzatiilor de sclavagism si fascism pe care le-a facut. Ati intrecut masura dle. Bucurenci!