Friday, August 03, 2007

Despre politique

Diplomatia franceza in frunte cu Nicolas Sarkozy se afla in momentul de fata intr-o postura destul de stanjenitoare datorita contractului de vanzare de armament catre Libia care a iesit la lumina zilei tocmai cu ocazia operatiunii commando a cuplului prezidential francez de eliberare a infirmierelor bulgare si a doctorului palestinian acuzati de infectare cu SIDA a copiilor dintr-un spital libian pentru care se aflau incarcerati din 1999. Fie, o fi si asta un subiect, desi un contract de vanzare de armament in valoare de 300 de milioane de euro inseamna firmituri. Dar problema care se pune in discutie nu este atat contractul in sine ci lipsa de transparenta a statului francez si faptul ca acest fel de contracte nu sunt supuse aprobarii Parlamentului.

In paralel toata lumea trece pe langa faptul ca atat infirmierele bulgare cat si medicul de origine palestiniana au fost obligati sa semneze un document conform caruia renunta la dreptul de a ataca in justitie statul libian in Europei pentru tratament indecent, tortura sau detentie abuziva. Probabil ca documentul nu valoreaza mare lucru daca se demonstreaza ca a fost semnat sub presiune, probabil ca atacarea Libiei in justitie cu sau fara semnarea documentului este practic imposibila din motive financiare sau politice, probabil ca un eventual proces s-ar solda fara nici un rezultat din cauza dificultatii de a produce probe materiale, probabil ca acuzatiile infirmierelor si a medicului sunt pure fabulatii si incercari de a profita mediatic de contextul creat. Accept oricare dintre alternativele enuntate in ultima fraza, ma interpeleaza doar cum state liberale au putut sa acquiesceze la asa ceva. In acelasi timp probabil si detinutii de la Guantanamo au semnat hartii similare in conditii similare sau cel putin statul american s-a asigurat sa nu poata fi atacat in justitie a posteriori, who knows.

Castigul lui Khadafi nu este nici contractul de cumparare de armament, nici contractul nuclear semnat cu Franta si nici datoriile Libiei fata de Bulgaria care au fost anulate ci faptul ca se intoarce pe scena internationala cu zambetul pe buze intr-o pozitie de forta.