Thursday, July 05, 2007

Nu mai am cuvinte

Pentru ca mi s-a rupt buzunarul Patapievici si tot bag mana in el pana la cot sa le caut si ma trezesc uitandu-ma la mana goala pe sub haina de la costum. Interviuri ratate se numeste ultima productie EVZ a domnului Horia Roman Patapievici, un domn caruia ii pastrez inca un coltisor de credibilitate in spiritul mintii mele de liceean care ii sorbea vorbele imediat ce avea ceva de spus, dar care in acelasi timp ma impinge sistematic inspre exercitiul critic saptamanal si deocamdata util. Pericolul este ca intr-o zi sa ma satur si sa-l ignor definitiv atat in detrimentul meu cat si in detrimentul sau.

Revenind la articol, dl. Patapievici vorbeste despre doua interviuri paralele : primul luat primului ministru Calin Popescu Tariceanu de catre "Gandul" si "Adevarul", al doilea luat presedintelui Traian Basescu de catre "Realitatea TV" si "Romania Libera". Ambele sunt criticate pentru lipsa de spirit critic a jurnalistilor, in primul caz aceasta lasand loc evlaviei iar in al doilea caz impertinentei. Doar ca...

Atunci cand dl Patapievici ii critica pe jurnalistii care l-au intervievat pe primul ministru pentru ca nu au adus riscurile cresterii inflatiei sau a renuntarii la cota unica de impozitare ca si argumente impotriva majorarii pensiilor, el da dovada de aceeasi gandire economica simplista de care acuza guvernul. Daca politica pensiilor in Romania se reduce la "se da" atunci si dl. Patapievici poate fi simplu contrat cu "este de unde", iar atata timp cat "este de unde" temerile lui sunt nejustificate. O adevarata critica a masurii guvernului ar fi fost : "ok, acum merge ca este de unde, dar aveti o politica de finantare a pensiilor pe termen lung care sa nu fie pur conjuncturala?". Luati in calcul doar tendintele demografice deloc favorabile si imediat perspectivele pe termen lung nu mai sunt atat de roz. Dar cum politica in Romania se face rudimentar, la fel de rudimentar se construiesc si contra-argumentele, deci nimic neobisnuit. Doar ca venind de la dl. Patapievici ma astept la orice inafara de rationamente rudimentare. A nu se ajunge in extrema cealalta, a ideilor expuse pretentios si alambicat, e vorba doar de idei care stau in picioare si se ridica la pretentia celui care le emite.

Atunci cand dl. Patapievici ii critica pe jurnalistii care l-au intervievat pe presedinte, el afirma : " interviul cu presedintele a fost ratat pentru ca presedintele a fost interogat, nu lasat sa vorbeasca". S-o luam simplu, cand un om politic de prim rang este intervievat - in special presedintele tarii - ma astept din partea jurnalistilor sa nu-l lase sa scape in discursuri electorale. Nu inseamna sa devina impertinenti - am citit jumatate din interviul cu Traian Basescu si deocamdata nu cred ca e cazul - dar nici atitudinea pretinsa de dl. Patapievici, "sa afli cum vede presedintele situatia in care ne gasim" nu mi se pare ca ar aduce ceva in plus, mai ales in cazul lui Traian Basescu. Toata lumea stie cum vede presedintele situatia in care ne gasim si cel putin din prima jumatate a interviului reiese ca tot pe asta a insistat, cei 322 de scarbavnici care au in mana guvernul si trag tara inapoi. Sau poate dl. Patapievici chiar tanjeste dupa inca un discurs electorral marca Traian Basescu.

Criticile lui Horia Roman Patapievici ar fi binevenite daca nu ar fi facute cu jumatati de masura intr-un spirit partizan prost disimulat, mai ales cand vine vorba de politica romaneasca.