Tuesday, July 24, 2007

Intrebarea inteligenta a momentului

Prin mai multe locuri pe Internet am citit despre proaspetele temeri ale unora (printre care si eternul Florian Bichir) ca PSD-ul ar fi invadat - daca nu doar roblosfera - atunci cel putin tot Internetul. Motivul sunt relativ proaspetele bloguri ale lui Adrian Nastase si Cristian Diaconescu. De ma veche data, cu mai putin trafic si mai putine posturi ar fi si blogul lui Mircea Geoana, sau mai recentul si inca vidul bog al lui Vasile Dancu, dar primele doua amintite sunt cele care starnesc valva si trafic din cate am observat.

Cine se ingrijoreaza, sau are temeri, sau se burzuluieste pe tema acestei prezente PSD pe net vede problema complet invers. Intrebare nu ar fi trebuie sa fie De ce PSD? ci mai degraba De ce doar PSD, de ce nu si PNL si PD? de exemplu. Ii las la o parte pe politicienii UDMR care au bloguri de ceva vreme buna incoace, Eckstein Kovacs Peter, Kelemen Hunor sau Nagy Zsolt, dintre care doar ultimul blogheaza si in romaneste, ceilalti doi adresandu-se exclusiv publicului vorbitor de limba maghiara. E vizibil ca politicienii PSD sunt deocamdata mai bine reprezentati pe Internet decat orice alt partid din Romania, probabil cu exceptia UDMR-ului, si cel putin la nivelul zero al manifestarii pe net dau semne ca inteleg la ce foloseste. Este de mirare ca alte partide de calibru nu sunt prezente in aceeasi masura. Daca ma uit la site-urile celor trei mari formatiuni politice, PD, PNL si PSD, imi dau seama dintr-o privire pe care dintre ele mi-as petrece mai mult timp (PSD) si care nu merita doi bani (PNL si PD).

Ca si manifestare politica pe Internet, blogurile membrilor PSD mai sus amintite sunt si ele inca la varsta copilariei, nu sunt nimic mai mult decat PR strict personal fara o strategie de comunicare consistenta si fara o viziune politica social-democrata (sau legata de partidul din care fac parte) care sa provoace publicul sa se angajeze politic (sau in dezbateri politice), dar au macar meritul ca deocamdata fac trafic. Se va vedea la termen lung daca vor ramane la stadiul de locuri de exprimare personala si nimic mai mult, sau daca se vor transforma in adevarate mijloace de comunicare politica.