Wednesday, July 18, 2007

Del.icio.us

Cititi articolul de astazi al lui Horia Roman Patapievici din EVZ si corelati-l cu postul lui Sebi despre cartea lui Adrian Gavrilescu. Eu ma distrez de minune:) Cheia interpretarii articolului lui H. R. Patapievici cred ca se gaseste in special in acest paragraf din carte :

Totusi, in ciuda perpetuarii definitiei vetuste a "intelectualului", multe personaje publice indeplinesc conditia esentiala pentru a fi catalogate ca "intelectuali publici": se exprima consecvent pe o serie de teme de interes general intr-un limbaj accesibil multor categorii sociale. Comentarea unor asemenea teme nu-i mai cere intelectualului public sa functioneze exclusiv in schema "traditionala"- aceea care il obliga sa "opereze un transfer de competenta si notorietate de la opera sa (literara, filosofica, artistica) in domeniul politic". Azi, intelectualul public s-a "profesionalizat" devenind celebru nu prin opera sa, ci prin sansa de-a i se fi acordat accesul la mediatizare"
Luand-o dupa schema traditionala, discursul dlui. Patapievici se sustine, doar ca schema traditionala nu se aplica in cazul de fata. Nu, dl. Patapievici nu este un "intelectual al lui Basescu", dar a mers intr-o directie - pe care eu o consider regretabila - in care a ajuns in anumite momente sa sacrifice logica si instrumentele sale - care pun un intelectual in alta categorie de forta decat omul de rand - in schimbul sustinerii neconditionate a persoanei presedintelui si e departe de a fi singurul in aceasta situatie. Dar pozitivez totusi, intelectualii sunt capabili sa isi revada pozitiile de-a lungul timpului.