Monday, July 30, 2007

Ce nu inteleg si Clujul European

In primul rand nu inteleg de ce cru spune in postul ei urmatoarele : "cine spune ca brandul clujului trebuie sa fie orientat pe “oras universitar” cred ca vrea sa vanda clujul in aghires. sau in salaj." De ce "Cluj, oras universitar" ar fi ceva imbatranit si obosit. Daca e sa luam in considerare titulatura de "oras universitar" cred ca in sine este foarte buna si ca nu ea este cea care trebuie schimbata ci mai degraba felului in care sunt vazute si facute studiile universitare in Romania de astazi. Dealtfel cru atinge subiectul intr-o oarecare masura : "oras deschis, relaxat, in care intelighentia renunta la incrancenare si tinerii gasesc in universitati mai mult decat sereluri de dipolome." Eu as merge mai degraba pe "Cluj, oras multicultural" dar si in cazul acesta brandingul este una si punerea umarului la construirea unui Cluj multicultural este alta.

In al doilea rand nu inteleg de ce Vasile Racovitan simte nevoia sa-l aduca pe Adrian Paunescu in discutie relativ la acelasi subiect. Intr-adevar, U Cluj, Feleacul si Lucian Blaga pot fi considerate marci ale Clujului, dar nici pe departe niste componente de brand local exportabil si pe alte meleaguri. Fata de U Cluj multi clujeni - ma numar si eu printre ei - au un atasament emotional puternic dar anvergura echipei si impactul ei ramane pur local, despre Lucian Blaga habar nu am cati clujeni il vad pe scriitor ca si clujean, iar Feleacul inafara de a fi un deal nu e nimic mai mult. Mai degraba padurea Fagetul de pe Feleac are pentru mine o incarcatura emotionala mai puternica. In Romania altul este orasul de la poalele unui deal, Brasovul. Dar sa nu fiu atat de exclusivist, probabil si aceste marci ar putea fi componentele unui brand local, dar sunt departe de a fi pe primul loc. Iar poezia lui Adrian Paunescu vine ca nuca-n perete, scuzata sa-mi fie exprimarea, pentru ca de la un capat la altul nu face decat sa deseneze fortat si extrem de prost romanismul Clujului si nostalgia unui individ cu idei departe de a fi moderate si cu un trecut comunist de poet al palatului fata de care imi iau toate precautiile posibile inainte sa-i citesc vreo productie. Sa nu ne inselam asupra mesajului, de ce "Ros-galben-albastre sunt razele Clujui", pentru ca Adrian Paunescu s-a trezit brusc sa ranjeasca sarcastic la deviatiile nationaliste ale lui Gheorghe Funar? Good joke:)

In discutia de fata merita semnalat un material extrem de interesant pe care l-am descoperit anul trecut care vorbeste extrem de la obiect despre Clujul European. Este vorba de un text al lui Dan Strambu - care este si autorul unei Scrisori deschise adresata dlui. Primar despre Stema Clujului la care ader si eu - care trece in revista elementele urbanistice, istorice si culturale prin care Clujul ar putea fi promovat drept oras european. Cred ca nici o discutie despre brandul Clujului nu ar trebui sa treaca pe langa un astfel de text.