Tuesday, July 17, 2007

Ce mai citesc

Am reluat in ultimul timp lectura de carti relativ constant. Constanta se masoara in 3-4 pagini pe drum inspre sau dinspre job, ceea ce e mult avand in vedere rapiditatea cu care mi se lipeste capul de geam intr-un somn leganat de mersul trenului.

De cateva saptamani incoace ma delectez cu Multicultural Citizenship: A Liberal Theory of Minority Rights in care Will Kymlicka discuta despre drepturile minoritatilor in statele multinationale si in cele polietnice, dupa categorisirea pe care o face el insusi. Dupa ce voi termina cartea voi vorbi cu siguranta despre ea pentru ca este food for the thought pentru politica oricarui stat vis-a-vis de minoritatile nationale care il compun, desi se rezuma la a discuta situatia din America de Nord, Australia si Noua Zeelanda. Sunt referinte la Europa, dar nu acesta este terenul principal al studiului sau. In orice caz ofera suficiente baze teoretice pentru a porni o discutie despre Europa si diferitele ei zone. Pentru inceput - inca nu am ajuns la jumatatea cartii - analiza despre ceea ce inseamna drepturile minoritatilor nationale este extrem de lucida si autorul nu se fereste sa abordeze diferitele perspectivele din care pot fi intelese acestea, "protectie fata de exterior" sau "constrangeri interne", fiecare cu plusurile si minusurile sale.

E o carte pe care o recomand tuturor celor care se intereseaza asupra subiectului, in primul rand celor ca si mine care cauta o abordare sistemica (sau sistematica, in orice caz coerenta) a chestiunii drepturilor minoritatilor nationale si in al doilea rand puristilor deschisi spre dialog care abordeaza subiectul exclusiv din perspectiva individualismului si a drepturilor omului sau care, din diverse si varii motive, se grabesc sa considere orice perspectiva etnica asupra fiintei umane ca plasand nationalitatea inaintea individului. Food for the thought dupa cum am spus.