Wednesday, July 25, 2007

Blogging politic si viziune de partid

Ca sa exemplific ceea ce spuneam in postul anterior despre varsta frageda a blogging-ului oamenilor politici din Romania, iata ultimul post al lui Cristian Diaconescu, in care autorul incepe sa vorbeasca despre proiectul sau politic. Un fragment :

"Dacă mă întrebaţi, însă, în ce tip de societate doresc să trăiesc şi care cred eu că este principalul instrument ce poate construi o asemenea societate, atunci vă pot răspunde. Îmi doresc o societate în care niciunul dintre noi să nu mai fie umilit în spitale, îmi doresc o societate în care gunoiul să-şi găsească şi alt loc, în afară de cel de pe stradă, îmi doresc o societate unde oameni să mai zâmbească şi să se plimbe cu fruntea descreţită, îmi doresc o societate în care părinţi noştri să primească respectul pe care îl merită, îmi doresc o societate în care un film românesc să fie premiat doar pentru că prezintă frumuseţile acestei ţări, îmi doresc o ţară în care mita să fie privită cu ruşine, îmi doresc o ţară în care oamenii să ceară mai puţin şi să ofere mai mult... Fiecare dintre noi ar trebui să contribuie la un asemenea proiect, voinţa noastră de a reuşi a fost cu siguranţă cel mai puternic catalizator al României din ultimi ani... Partidele au obligaţia de a potenţa energia emanată de populaţiei, de a transpune voinţa cetăţenilor într-un proiect politic."
Deziteratele dansului sunt cele ale oricarui om politic "de bine" din Romania, cred ca nimeni nu ar putea sa-l contrazica, nici macar presedintele Traian Basescu. Doar ca discursul dlui. Diaconescu nu poarta stampila "social democrat", cea a partidului al carui vicepresedinte este. In primul paragraf al postului explica destul de bine ca "doar prin intermediul unui partid poţi promova un set de valori politice, pe care ulterior să le implementezi instituţional când eşti la putere", extrem de just, doar ca din start isi promoveaza proiectul politic ca si pe unul strict personal, rupt de orice partid sau orientare politica. Daca ne aflam in fata unei simple greseli de comunicare, atunci ea va fi probabil rectifcata ulterior, in cazul contrar "aceasta mica neatentie" tradeaza viziunea dlui. Diaconescu despre partid ca si organizatie politica. Partidul este vazut ca un simplu instrument organizational de care, ca si om politic si membru al sau, trebuie sa dispui la un moment dat pentru a acapara puterea si a-ti impune viziunea politica. Nu e total gresit ci doar simplist si extrem de periculos in jocul politic, pentru ca o astfel de concepere a partidului te poate sapa cel mai repede cand ai ajuns in final la varful lui. Pe scurt, coeziunea partidului, atunci cand se realizeaza - din pacate nu tocmai acum pentru PSD - se realizeaza pur si simplu contextual, doar pe baza de interes si/sau afinitati personale si e construita exclusiv de individualitati care se impune ca si lideri la un moment dat. Din toata aceasta conceptie a partidului lipseste exact esentialul, componenta ideologica, care ar trebuie sa fie ea cea care sa asigure nivelul zero de coeziune - as adauga - pe termen lung.