Saturday, June 09, 2007

Le presa in le Romania

Citesc stirile sa mai vad ce se mai intampla. Citesc stirile despre Marsul Diversitatii si Marsul impotriva Diversitatii, desfasurat in paralel. Reiau doua titluri de articole :

BBC : Marsul Gay Fest a avut loc fara incidente majore
Hotnews : Marsul anti-homosexualitate, tulburat de incidente minore
OK, fiecare isi indreapta atentia inspre ceea ce crede el de cuviinta, un mars sau celalalt. Concluzionez ca ceva incidente au fost, dar nimic teribil nici de-o parte si nici de alta. Poate un pas catre normalitate, cel putin fata de anul trecut. Dar mai tarziu un alt titlu apare :
Hotnews : Bucuresti: Lupte de strada si zeci de arestari la manifestatia homosexualilor
Ridicare de spranceana. "Luptele si zecile de arestari" nu au avut loc in cadrul Marsului Diversitatii ci in randurile protestantilor. Protestantii erau intre randurile celor care marsaluiau organizat impotriva sau nu? Subtilitate de context care face toti banii si poate absolvi Hotnews de incoerenta sau pura stupiditate. Dar pana sa caut subtilitatea aceasta raman la titlurile articolelor. E destul de coerent sa spui "fara incidente majore" sau cu "incidente minore", pana la urma ne referim la aceleasi incidente si subtilitatea rezida in distinctia intre minimizarea sau punerea in evidenta a unor incidente care deduc ca sunt totusi marginale. Dar sa treci de la incidente marginale la "lupte de strada si zeci de arestari" asociate direct cu "manifestatia homosexualilor" e alta poveste. O poveste care nu mai tine de subtilitate ci de, politicos spus, incoerenta crasa. Restul concluziilor vi le las voua.

Dar chestiunea serioasa care merita discutata in situatia de fata este ca un mars al diversitatii - sau al homosexualilor sau al comunitatii gay, cum vreti sa-i spuneti - nu se poate desfasura in Romania de astazi fara incidente.

PS : Un alt titlu de adaugat la colectie, de pe blogul lui Andrei Badin, Fascistii lui Becali s-au batut cu jandarmii la marsul homosexualilor. OK, am inteles ca au fost incidente, dar intereseaza pe cineva - din presa evident - de ce naiba au marsaluit oamenii aceia la Gey Fest? Pentru ca daca doar "fascistii lui Becali", niste indivizi la fel de marginali ca si liderul lor, sunt subiectul care merita tratat in cazul de fata atunci attention deficit-ul cotidian al presei romanesti se transforma in perceptie deformata asupra realitatii.