Thursday, June 14, 2007

Slaba productie a Alinei Mungiu-Pippidi

Un articol extrem de slab din partea Alinei Mungiu Pippidi in Romania Libera de astazi, Intelectualii si puterea. Un raspuns pentru Doina Cornea. Despre luarea de pozitie a doamnei Doina Cornea cu prilejul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu am mai vorbit aici si inca o consider cea mai buna si plina de common sense luare de pozitie a unei personalitati publice despre subiect.

Alina Mungiu-Pippidi incearca sa-i dea un raspuns pentru a justifica luarile de pozitie pro-Basescu ale intelectualilor romani si sprijinul pe care acestia i l-au oferit presedintelui pe durata campaniei. Dansa ofera cea mai originala explicatie de ce un intelectual trebuie sa il sustina pe presedintele Traian Basescu. Atentie :

"Draga doamna Cornea, aveti dreptate, intelectualul trebuie sa ramana critic la adresa sefilor de state sau guverne, ati fost si sunteti un model pentru noi in aceasta privinta. Dar luati in considerare si faptul ca oamenii il vor pe el, si nu pe Voiculescu, Tariceanu si Geoana. Se poate sa-si faca iluzii asupra lui, dar sigur iluzoriu e faptul ca poti construi ceva intr-o democratie contra vointei oamenilor. Oamenii vor ca Traian Basescu sa schimbe regulile jocului in politica. Dvs. va plac aceste reguli ale jocului? Nu credeti ca mai bine il ajutam sa faca asta, ca nu poti reusi asa ceva decat de pe o asemenea baza populara, decat sa dam apa la moara unei mari cardasii compuse din securisti, escroci si frustrati (ultimii cuprinzand multi prieteni comuni de-ai nostri)?"
In mod paradoxal asta nu inseamna diminuarea simtului critic in opinia danseia. Desi intre "a-l ajuta pe presedinte" si a-l ridica in slavi cu o lipsa totala de discernamant e o distanta de la cer la pamant, doamna Pippidi o compacteaza destul de rapid - vezi si sfarsitul articolului. Dar e prima data cand aud ca un intelectual trebuie sa isi bazeze optiunea politica pe altceva decat pe propriul rationament, in cazul de fata pe vointa populara si asta pentru ca suntem in democratie. E ciudata conceptia aceasta. Pentru mine un intelectual ar trebui sa-si foloseasca in primul rand rationamentul in definirea pozitiei sale publice - as zice ca e chiar o obligatie - pentru ca, spre deosebire de omul de rand, are la indemana toate uneltele (intelectuale) ca sa ia o decizie rationala si cat mai in cunostiinta de cauza. Altfel dictatura poporului in capul intelectualului imi seamana al naibii de mult cu o epoca nu demult apusa.

Ultimul paragraf este dezolant si te lasa fara nici un comentariu.
"Al doilea apel este catre diversi intelectuali amici ai mei. Prieteni, aveti tot dreptul sa-l admirati pe Traian Basescu. Trec cu vederea si daca spuneti da cand va ofera una sau alta dupa ce v-ati exprimat aceasta admiratie in mod indelungat, chit ca unii ar interpreta asta ca o plata."
Nu stiu ce a determinat-o pe Alina Mungiu-Pippidi sa ia aceasta pozitie atat de contradictorie si pana la urma nedemocratica - pentru ca tot o acuza pe Doina Cornea ca ar fi nedemocratica. Cred ca nu dorinta de a-i raspunde doamnei Cornea a facut-o sa scrie acest articol, ci mai degraba faptul ca se simte cu musca pe caciula si ii da dreptate in sinea ei. Iar prin aceasta miscare incearca de fapt sa ia ascendentul asupra interlocutoarei sale si sa devieze dezbaterea in alta directie.