Wednesday, May 09, 2007

Traian Basescu fata in fata cu jurnalistii


Ieri seara la TVR in emisiunea Intre Bine si Rau realizata de Liviu Mihaiu, presedintele Traian Basescu a avut ocazia sa raspunda intrebarile mai multor jurnalisti : Victor Ciutacu, Traian Razvan Ungureanu, Catalin Tolontan, Corina Dragotescu si Laurentiu Ciocazanu. A fost o "discutie", mai degraba un schimb in diagonala destul de segmentat cu intreruperi dese, din care am retinut destul de putine lucruri constructive, dar totusi cateva lucruri merita mentionate.

Traian Ungureanu a vorbit destul de putin, chiar foarte putin, si a insistat pe singurul subiect de discutie care merita abordat, din punctul sau de vedere. Decizia de suspendare a presedintelui de catre Parlament pe care a calificat-o ca si "dreptul de a trage cu pistolul doar pentru ca il am in mana". Toata lumea a fost de acord cu el, decizia Parlamentului a fost una politica, nebazata pe incalcarea Constitutiei de catre presedinte. Si subiectul s-a incheiat aici. In acelasi timp, din moment ce Constitutia este cea care ofera dreptul de a trage cu pistolul doar in virtutea faptului ca ai unul, restul sunt povesti despre sexul ingerilor, ca sa-l parafrazez pe Iosif Boda. Nu sunt discutii inutile, sunt niste probleme care trebuiesc abordate din nou cu cea mai mare seriozitate in momentul in care se va lua in serios modificarea legii fundamentale. Dar acum subiectul principal este ce ne facem dupa 19 Mai.

Cordina Dragotescu a pus doua intrebari excelente. Prima, care a fost pusa si de Laurentiu Ciocazanu si de Victor Ciutacu in repetate randuri, a fost legata de amenitarile presedintelui din timpul campaniei ca va dezvalui lucruri "necurate" despre cum functioneaza guvernul, despre oligarhi, despre relatiile lor cu politicul. Traian Basescu a raspuns tot timpul deviind intr-un discurs de principii, plin de generalitati si populist, despre cum unii oameni de afaceri sunt avatajati prin ordonante de urgenta care le sterg datoriile, cum il manevreaza pe premier, cum clasa politica e plina de scarbavnici fosti colaboratori cu Securitatea (mai precis in numar de 100 in Parlament) etc. Da, presedintele Basescu pare sa stie multe, cel putin asa sustine peste tot unde cuvanteaza, dar nu spune nimic concret. Pentru spectator e cel putin frustrant si chiar indoielnic, mai ales ca aceste afirmatii sunt facute in timp de campanie. Transparenta nu exista la presedintele Basescu dar vrea sa fie reinvestit cu puterea de a fi singurul luptator impotriva coruptiei.

O alta intrebare foarte interesanta, acum ca dscutiile despre sexul ingerilor par sa ia sfarsit, a fost legata de ce ne va oferi perioada de dupa 19 Mai in ipoteza in care Traian Basescu ramane presedinte. Din punctul meu de vedere e un lucru esential, pentru ca oricat i-am scarbavnici pe marsavii cei 322 sau oricat l-am besteli pe presedintele jucator, referedumul este - cel putin teoretic - o alegere politica foarte importanta intre doua modele. Intre cel propus de oamenii politici care doresc inlaturarea lui Traian Basescu si cel propus de presedinte. Despre primul sper ca vom afla mai multe de la Mircea Geoana in "Intre Bine si Rau"-ul de saptamana viitoare. Despre cel de-al doilea n-am aflat ieri mai nimic. Conform propriilor lui declaratii, Traian Basescu va ramane la fel de intransigent si nu va negocia cu partidele. Aflam ca va incerca stabilirea unei majoritati parlamentare (numai el stie cum) pentru modificarea Constitutiei si introducerea votului uninominal, in ce fel nu e clar. Ieri seara a declarat ca Romania nu poate fi nici republica parlamentara (datorita cotei mici de incredere de care nu se bucura Parlamentul) si nici o republica prezidentiala de felul SUA. Atunci ce? Amintesc ca mai exista un fel de republica prezidentiala (sau semi, nu conteaza) mai aproape de Romania, in Franta. Acolo presedintele are initativa legislatva, are puterea de a dizolva guvernul si cea de a dizolva Adunarea Nationala (echivalentul Camerei Deputatilor) si de a convoca alegeri anticipate. Sporirea puterilor presedintelui l-ar satisface totusi pe Traian Basescu, dupa cum a declarat tot ieri intr-o intalnire cu Grupul pentru Dialog Social (via Andrei Badin). Dar toate astea seamana iarasi a strategie electorala confuza.

De departe cea mai interesanta interventie a avut-o Catalin Tolontan. Se pricepe si la altceva decat fotbal:) El a remarcat ca in toate discursurile sale, presedintele TraianBasescu, prin referirea repetata pana la saturare la relatiile "necurate" dintre economic si politic, diabolizeaza de fapt capitalul si mijloacele economiei de piata prin care acesta este produs. Mai exact 10% din discurs si-l petrece laudand sanatatea economiei private din Romania si restul 90% o diabolizeaza. Presedintele a ajuns intr-un final sa spuna (din nou, vorbe culese din vant pentru ca pe ce se bazeaza nu e deloc clar) ca 90% din banii facuti din afaceri in Romania sunt bani corect castigati. Restul de 10% fiind prin coruptie, frauda sau imixtiunea nefasta dintre politic si economic din interese personale. Ciudat ca un presedinte sa participe la escaldarea unei situatii politice pana la provocare unui blocaj politic extrem de nefast pentru tara pe care o conduce pentru o piata care este "nesanatoasa" in proportie de 10%. Uitandu-ma la cifrele inaintate de Traian Basescu as spune ca Romania n-o duce tocmai rau, ca lucrurile merg in directia cea buna si ca presedintele doar se discrediteaza singur prin actiunile sale. Exista si alternativa ca a dat-o in bara cu raspunsul si de data aceasta.

Cum spuneam, saptamana viitoare e randul lui Mircea Geoana, presedintele PSD. Podcastul emisiunii de ieri poate fi vizionat pe site-ul TVR.