Friday, May 18, 2007

Paradoxurile presedintelui


Ieri pe TVR Traian Basescu a primit un drept la replica de 20 de minute ca reactie la afirmatiile lui Calin Popescu Tariceanu prezent cu o zi inainte la TVR. S-a aratat impaciuitor si calm pentru ca era sarbatoarea Inaltarii la Cer. Am distilat doua afirmatii.

Prima, o schimbare brusca in discursul persedintelui, ca el nu-i invinuieste pe cei 322 de parlamentari care au votat in favoarea suspendarii lui, ci ii invinuieste pe sefii lor de partid. Si ca dupa ce se va reintoarce la Cotroceni le va vorbi direct lor, nu prin intermediul inselatorilor sefi de partid. E frumos dar e ca si la radio Erevan din nou. Daca aceasta este pozitia lui atunci de ce a refuzat sistematic sa mearga in Parlament in perioada in care suspendarea sa era pusa pe tapet? Case closed. E o manevra interesanta de sfarsit de campanie la care spun si eu, asemenea domniei sale referitor la suportul pentru votul uninominal al partidelor parlamentare, astept sa vad.

A doua. Presedintele si-a afirmat din nou dreptul de a vorbi ca un om liber, de a-si exprima parerea personala, garantata de Constitutie, in momentul in care a fost intrebat de moderator (cred Adrian Voicu) de efectul afrmatiilor sale din campanie referitoare la oligarghi, clasa politica etc. Da, dar cand aungi presedinte lucrurile se schimba usor si atunci functia face pe om, nu invers, lucru pe care Traian Basescu refuza sa-l inteleaga din prima zi. Domnule presedinte, cu ocazia ceremoniei de investitura lui Nicolas Sarkozy in functia de presedinte ales al Frantei, presedintele Curtii Constitutionale, Jean-Louis Debré, seful de ceremonie, i-a adresat cuvintele urmatoare : "Sunteti incarnarea Frantei, simbolizati Republica si ii reprezentati pe francezi". Cuvintele acestea nu dau doar masura gravitatii momentului ci si cea a functiei de presedinte al republicii si dau mai ales masura greutatii responsabilitatilor pe care aceasta le implica. Noi cum stam? Domnule Basescu, daca maine veti fi "reales" va spun si eu "Vous êtez l'incarnation de la Roumanie, vous simbolisez la République et vous représentez les Roumains." Ce va inspira aceste cuvinte?