Friday, May 18, 2007

Omagiu


19 Mai, judecata si discernamantul, de Horia Roman Patapievici.

Tocmai ala e baiul, judecata si discernamantul, dar nu in primul rand la cetateanul care merge maine la referendum, ci la acei intelectuali care gasesc de bun augur sa il aduleze pe Traian Basescu in momentul de fata. Presedintele suspendat a reusit sa personalizeze aspiratia de dreptate a electoratului. Asertiunea in sine nu e neaparat falsa, doar are mari lacune ca si la radio Erevan. Nu e vorba de electorat ci de o parte a electoratului si nici macar nu e vorba de intreg electoratul care va vota impotriva demiterii ci doar de cei care voteaza trup si siflet in favoarea presedintelui, restul considerand-ul sau raul cel mai mic dintre doua rele sau considerand PSD-ul raul absolut. Si inca asertiunea ar avea o urma de valabilitate daca nu ar insista pe faptul ca votul logic trebuie sa fie NU, o alegere bazata pe, atentie, judecata si discernamant, in situatia in care Traian Basescu personalizeaza aspiratia de dreptate prin populism. Nu vad logic unde mai incape judecata si discernamantul, din explicatia lui Horia Roman Patapievici deduc ca cei care vor vota impotriva demiterii dupa principiul "raul cel mai mic" dau dovada de mai multa judecata si rationament decat cei care ar vedea in presedinte intruchiparea setei de dreptate. Si usor usor H. R. Patapievici cultiva cultul omului providential de facutra Tepes-iana cu aceeasi fervoare ca si fanaticii pro-Basescu. Candva, in chestiunea prezentei icoanelor in scoli, domnul Patapievici considera drept raul absolut ceea ce el numea "fanatismul suporterilor drepturilor omului". Case closed.

Catalin Tolontan intelege din textul domnului Patapievici un joc de logica, numindu-l "un editorial remarcabil". E intr-adevar un articol remarcabil pentru cei insetati de adulare si care isi cauta un subiect asupra caruia sa-si deverseze pasiunea, au nimerit bine. Dar bottom line-ul lui Catalin Tolontan este ca H. R. Patapievici explica felul in care Traian Basescu va castiga (subinteles "a castigat deja") referendumul : fiind primul care a aratat cu degetul catre corupti, iar coruptii la randul lor i-au raspuns ca si el este la fel fara sa nege. E ilustrarea a deloc revolutionarului principiu conform caruia are dreptate cel care striga primul "Hotul!", sau tradus in termeni de campanie electorala, populismul unora e mai eficient decat populismul celorlalti. Bine, si? Singura mea curiozitate ironica este care va fi reactia domnului Patapievici si a celorlalti asemnea lui in momentul in care votul de maine le va infirma felul in care vad ei lucrurile.

Dar ceea ce este inspaimantator este ca asertiunile de mai sus considera electoratul drept o masa amorfa de subiecti fara capacitate de discernamant, chiar daca acesta e invocat din start pentru a justifica un fel de a vota. Nu domnilor, electoratul nu este o masa amorfa de oameni fara creier carora trebuie sa li se arate cum sa puna stampila pe 19 Mai. Electoratul are capacitate de discernamant, vom vedea maine si cat civism are, si orice om la orice nivel ar gandi situatia politica din Romania este perfect capabil sa articuleze in doua fraze o justificare a votului pe care il va da maine. Ocupati-va mai bine sa ii oferiti argumente si sa ii stimulati civismul, e o activitate mult mai nobila decat ralierea la o tabara si militantismul patimas in favoarea ei.