Thursday, May 17, 2007

Mircea Geoana fata in fata cu jurnalistii

Saptamana trecuta am vorbit despre editia emisiunii Intre Bine si Rau a TVR care l-a avut ca invitat pe Traian Basescu la o poveste cu cinci jurnalisti. O emisiune destul de anosta in care putine au fost momentele in care presedintelui i-au fost puse intrebari pertinente si din care nu s-a ales mai nimic. Astazi voi vorbi despre editia de saptamana aceasta in care Mircea Geoana, presedinte PSD, a fost pus fata in fata cu trei jurnalisti, Adrian Ursu (Gandul), Robert Turcescu (Realitatea TV, Cotidianul) si Sorin Rosca Stanescu (Ziua) si doi analisti, Radu Tudor (the numbe one analist militar al Romaniei) si Cristian Parvulescu. O emisiune ceva mai agitata decat cea de saptamana trecuta, cu cateva intrebari mai percutante, dar cu un similar bilant dezolant.

O sa incep cu Sorin Rosca Stanescu care a jucat cam acelasi rol ca si Traian Ungureanu saptamana trecuta. si anume a taia interventiile lui Robert Turcescu si Cristian Parvulescu pentru a nu crea prea mult disconfort presedintelui PSD si de a-i pune intrebari deschise in care acesta din urma sa-si poata pune in valoare retorica fara prea mult continut de idei. Intrebarea far a fost "Cum vor evolua lucrurile dupa 19 Mai in ipoteza in care Traian Basescu se reintoarce la Cotroceni?", o intrebare dealtfel importanta, dar pusa (spun eu voit) atat de prost incat nu-si mai avea sensul. Mircea Geoana s-a invartit in jurul unei explicatii vagi si frumoase in care a insistat pe necesitatea clasei politice de a ajunge la un numitor comun pentru a face lucrurile sa avanseze, situatie in care Traian Basescu - sau un alt presedinte, daca acesta din urma va fi suspendat - ar trebui sa functioneze ca un mediator. Insa nu crede ca Traian Basescu sa fie omul potrivit pentru job.

Robert Turcescu a jucat rolul care ii vine cel mai bine, cel al cetateanului incruntat si posomorat dezgustat de clasa politica romaneasca. In fiecare schimb pe care l-au avut l-a contrat destul de bine pe Mircea Geoana cu argumentul populismului pe care acesta il practica in aceeasi masura ca si adversarii sai pe care ii acuza de populism, dar presedintele PSD stapan pe retorica a reusit destul de bine sa eschiveze. Doua au fost momentele in care Robert Turcescu a parut a-l pune in dificultate. Primul, cand a venit vorba despre legea lustratiei (tema reluata de presedintele Basescu in emisiunea precedenta), readactorul sef al Cotidianului i-a amintit lui Mircea Geoana de Ion Iliescu, fostul aparatchik comunist si ex presedinte post-revolutionar al Romaniei actualmente senator PSD. Replica presedintelui PSD a fost "da, dar atunci si Traian Basescu impreuna cu toti membrii PD-ului ar trebui sa dispara din functii politice". Al doilea moment a fost cand i-a cerut lui Mircea Geoana parerea despre presedintele PRM Cornelui Vadim Tudor vis-à-vis de organizarea de mitinguri comune PSD - PRM. Presedintele PSD a replicat cu o intrebare off topic. De fapt aceasta a fost strategia permanenta atat a lui Mircea Geoana cat si a lui Traian Basescu, de a raspunde complet pe langa subiect incercand sa duca discutia acolo unde vroiau ei. Tehnica obisnuita. Mai mult despre pozitia lui Robert Turcescu in Cotidianul.

Adrian Ursu m-a surprins cu o intrebare extrem de pertinenta. Daca presedintele PSD acuza degradarea limbajului campaniei practicata de presedintele Basescu, atunci de ce recurge la randul lui la aceeasi tehnica? Mircea Geoana, dupa presiuni sustinute, a spus doar ca admite devierile de limbaj pe care atat el cat si alti membrii PSD (Marian Vanghelie, Victor Hrebengiuc) le-au practicat. Dar atat. E un inceput, dar nimic mai mult.

Intaiul analist militar al tarii, Radu Tudori, a exprimat si el o intrebare-remarca foarte interesanta. Trimitand-ul pe Traian Basescu "inapoi la popor" - sau inapoi in strada dupa cum spun altii - si mai ales declarand ca daca presedintele suspendat se va intoarce dupa 19 Mai la Cotroceni o luna mai tarziu va fi din nu suspendat, "coalitia anti-prezidentiala" prin exponentul ei cel mai vocal, Mircea Geoana, a fost cea care a provocat revenirea lui Traian Basescu in sondajele de opinie. Biletelele au scazut increderea populatiei in presedinte, dar punerea lui din nou in situatia de a "candida" l-a reabilitat, ultimele sondaje de opinie indicand o intentie de vot pro-Basescu de 59% sau 70% in functie de cine a facut/platit sondajul. O intrebare bineinteles retorica.

Ajung si la Cristian Parvulescu care a fost cel care, dupa parerea mea, i-a pus liderului PSD intrebarea cea mai importanta. Cum vede acesta organizarea de miting-uri comune intre un partid de stanga, PSD, membru al Partidului Socialist European, si un partid de extrema dreapta, PRM. A insistat pe faptul ca partidul socialist slovac a fost exclus din PSE dupa ce s-a aflat intr-o situatie similara. That's the question, pentru ca acolo este intr-adevar o problema care pune in lumina vidul doctrinar absolut din politica romaneasca. Cristian Parvulescu a mai insistat si pe faptul ca PSD-ul incearca din rasputeri sa capitalizeaze de pe urma situatiei actuale si se ascunde dupa zgomotul infernal al campaniei pentru a trece in plan secund chestiune extrem de importanta a reformei partidului dintr-o organizatie de fosti nomenclaturisti intr-un adevarat partid de stanga. Mircea Geoana, ajutat si de Sorin Rosca Stanescu, s-a eschivat magistral insistand pe faptul ca atat PSD-ul cat si PRM-ul lupta acum impreuna pentru salvarea democratiei si apararea Constitutie, niciuna dintre ele nevand culoare politica sau orientare doctrinara. Dupa 19 Mai mai vedem. Mai mult despre pozitia lui Cristian Parvulescu in Romania Libera.

In rest eternele acuzatii de colaborare cu Securitatea a lui Traian Basescu la care i s-a cerut insistent dovada lui Mircea Geoana, acelasi fix-pix ca si saptamana trecuta.

De gatul lui Mircea Geoana atarna greu doi bolovani. Primul este eternul Ion Ilici Iliescu care mai gaseste un culcus cald la PSD si mai este scos din cand in cand la inaintare - albeit parte din strategia lui Traian Basescu - dar de care nimeni din PSD nu pare sa poata sau sa vrea sa se debaraseze. Pana cand PSD-ul nu se va debarasa de el credibilitatea potentialului de schimbare este zero, oricati Adrian Nastase ar fi deferiti sau nu justitiei. Ceea ce ne aduce la al doile bolovan, reforma PSD intr-un adevarat partid de stanga, singurul care reuseste momentan sa ocupe acest spatiu. Iar Mircea Geoana pare pus in fruntea partidului mai mult pentru retorica sa desavarsita decat datorita capacitatii sale de a intruchipa adevarata schimbare. Deocamdata PSD-ul beneficiaza de lipsa totala de strategie politica, ce sa mai spunem de program, a PD-ului, partid care joaca totul plasandu-se in siajul presedintelui Traian Basescu. Dar campania pentru referendum indica ca lupta pentru a ocupa spatiul stangii se duce intre PSD si PD-PLD. In schimb constatarea mea ramane alta, daca vrei ca un partid sa dea semne de reforma trebuie sa astepti ca el sa scada in sondaje sau sa piarda cateva alegeri:)