Monday, May 21, 2007

Bad, Bad Bumblebee


Dupa Flight of the Bumblebee avem noua stire de headline a zilei de Luni, presedintele Basescu luand/confiscand telefonul unei jurnaliste de la Antena 1, Andreea Pana, si fiind mai apoi inregistrat pe telefonul acesteia intr-un dialog cu sotia sa referidindu-se la jurnalista cu apelativul "tiganca imputita". Valuri si valuri de comentarii. Aproape ca am uitat ca in weekend s-a desfasurat un referendum. Dar in fine, despre acesta voi vorbi cu alta ocazie.

M-am uitat, am auzit si am citit. Referitor la "tiganca imputita", comentariul cel mai pertinent l-a facut Emil Hurezeanu in emisiunea "Deschide lumea" din dimineata aceasta de pe Realitatea TV (podcast). Presedintele ar trebui sa stie ca "daca nu te asculta domnisoara de la Carrefour atunci te asculta baietii, baietii tai, ai altora [...] presedintele Bush Junior intorcandu-se de la cumparaturile de Sambata ramas in Chrysler singur cu Barbara n-ar fi spus niciodata despre Condolezza Rice bloody nigger". Foarte exact, ceea ce remarca si Dragos Novac intr-un comment pe blogul lui Vivi : in Romania contextul conteaza, in SUA toata lumea s-ar fi scandalizat de la A la Z. Presedintele Basescu a facut aceasta afirmatie intr-un cadru privat, in masina personala plecand de la supermarket adresandu-se sotiei sale, dar a avut nesansa de a fi inregistrat pe telefonul pe care l-a luat jurnalistei de la Antena 1. In acelasi timp Bill Clinton si Monica Lewinski era o treaba privata in ultima instanta, nu?

Sa fim intelesi, dupa parerea mea, cadru privat sau nu, cuvintele isi au greutatea lor. Nu pot sa cautionez un presedinte care se exprima in felul acesta, mai ales in cadrul privat, acolo unde barierele de comunicare publica dispar. Ca sa frecam putin menta, zic eu cu folos, in momentul in care, eliberat de constrangerile functiei sau de constrangerile sociale, ca si presedinte te exprimi intr-un asemenea fel, ce mai e de comentat? Dar sa spunem ca merg pana in a accepta partea umana a presedintelui ca si a oricarui om, ce scuza de nimic este aceea in care spune ca a fost o expresie nepotrivita care a adus prejudicii morale jurnalistei? OK prejudicii morale, but for fuck's sake, la mijloc nu e doar jignirea personala a jurnalistei prin cuvinte vulgare. E mai mult, presedintele Basescu a intrat pe un teren periculos al relatiilor interetnice din Romania unde stim foarte bine ca lucrurile nu stau deloc roz si sunt in primul rand sensibile. Da, vorbim despre "oficializarea" - sau cel putin o verbalizare pe cale hmm... prezidentiala care e sinonima cu legitimarea - pentru ca vine de la o institutie a statului, chiar daca suspendata sau chiar daca in masina personala, a unor atitudini ale unei parti ale populatiei cu care nu avem deloc de ce sa ne mandrim. Asta este realitatea, ca si presedinte nu ai cu ce sa "te scoti" in momentul in care spui astfel de lucruri, eventual poti sa le repari partial in momentul in care iti faci un mea culpa sincer si complet masurand integral gravitatea celor spuse, odata devenite publice. Si actionand mai apoi in consecinta. Si chiar ca si om normal ar trebui sa ai capacitatea de recul asupra unor astfel de afirmatii si sa le iei adevarata masura.

Dragos Bucurenci
a calificat declaratia presedintelui drept rasista in direct la Realitatea TV (podcast). In acelasi timp a imbracat in semn de protest un tricou inscriptionat cu "Tigan Imputit" in emisiune si pe blogul personal a facut o apropiere, distanta dar apropiere, intre vorbele presedintelui si discursul Regelui Mihai din data de 10 Mai in care a calificat situatia politica din Romania drept "tiganie", pe care a considerat-o o gafa a Mariei Sale. Dragos Bucurenci imi e simpatic pentru ca a facut o miscare pe care nu multi au facut-o in mass-media, majoritatea preferand sa se axeze pe confiscarea telefonului. Dar de aici pana a-l califica pe Traian Basescu drept rasist cred sincer ca e o cale lunga. Societatea civila trebuie sa constientizeze masura termenilor pe care ii foloseste in acelasi fel ca si presedintele sau orice alta institutie a statului. Acuzatia de rasism e grea, tocmai din cauza asta eu nu m-as repezi sa-l calific de rasist pe presedinte, dar daca ar fi sa o fac as face-o cu toata gravitatea care o implica si as cere o replica publica din partea lui. Si intr-o societate normala presedintele ar trebui sa raspunda fara ezitare. Cat despre Regele Mihai, poate e o gafa, dar sa nu cadem in extreme si sa vedem lumea doar in alb si negru. O greseala de comunicare este o greseala de comunicare, challenge the man sa raspunda public, nu ma indoiesc de integritatea lui, dar dupa parerea mea e simplu de raspuns si cu atat mai demn din partea lui daca ar face-o. Dar e o cu totul alta mancare de peste decat "tiganca imputita" a presedintelui Basecu.

Vivi spune :
"Ca observatie personala, cand am citit prima oara articolul nu m-a surprins faptul ca a jignit-o pe jurnalista, ci ca a facut o afirmatie discriminatorie. M-au spalat americanii astia pe creier, e clar."
Vivi, evoluezi si asta este bine:) Nu e vorba despre spalare pe creier, atata timp cat ambele te-au socat e bine. E vorba despre exposure si in sfarsit dai semne ca o ai. Exposure merge mana in mana cu masura si daca o ai e OK. Iar Romania e la zeci si sute de ani de "political corecteness" despre care vorbesti, sa nu amestecam termenii. Mai intai oamenii politici romani trebuie sa invete ce inseamna comunicarea civilizata, dupa aceea trebuie sa invete ce inseamna comunicarea ideilor si ce inseamna a avea un program politic, dupa care eventual ne putem gandi la political corecteness. Cale lunga, nevoie mare de subtilitate:)