Saturday, May 19, 2007

Ah, le journalisme

Andrei Badin pe blogul personal, cu litere de-o schioapa : Ministrul de externe francez, avocatul unui pedofil din Iasi.

Povestea. Bernard Kouchner, (tocmai fost) politician socialist francez, actual Ministru al Afacerilor Externe in proaspat numitul guvern Fillon, s-a deplasat la Iasi in 2002 pentru a depune marturie intr-un proces in care Michel Soulanet, presedintele unei asociatii umanitare franceze care la respectiva vreme ajuta un orfelinat de la Popricani, era acuzat de perversiuni sexuale si corupere de minori. Michel Soulanet a fost ulterior condamnat, politicianul francez acuzand o inscenare. Ca sa completez articolul lui Andrei Badin, asociatia se numeste Plateforme d'Insertion par l'Humanitaire et la Coopération, a fost inaugurata de Bernard Kouchner in 1994 - acesta fiind si cofondatorul Médecins Sans Frontières in 1971 - iar aici aveti descrierea misiunii din Romania. Am mai gasit un articol din 2002 din ziarul local Evenimentul relatand despre subiect, Kurt Treptow are un coleg francez : Michel Soulanet.

Bun, un subiect cu siguranta penibil pentru Bernard Kouchner de care nu isi aminteste cu placere, condamnarea lui Michel Soulanet lasand o pata destul de grea asupra imaginii actiunilor umanitare ale asociatiei si a initiatorilor sai. Enfin, apreciez tabloidalul stil inca prezent in jurnalistica romaneasca, nu din cauza literelor de-o schioapa, ci datorita lejerei incoerente. Andrei Badin spune ca politicianul francez a participat la proces in calitate de martor, dar in titlu afirma ca ar fi fost avocatul apararii. Lasand la o parte faptul ca Bernard Kouchner este medic de profesie, observ doar ca din martor s-a transformat in avocat, sau poate se vroia a fi in "advocate".

Oricum, paragraful precedent e o chestiune de nuanta fata de gogoneaua cu care se termina articolul, intrebarea de final : "Va ţine cont [Bernard Kouchner] în relaţia sa cu România de acest episod?". Give me a break! Ca sa distingem bine cele doua tari, Romania si Franta, intr-una din ele politica este o chestiune strict legata de persoane, intr-alta e o chestiune strict legata de institutii. Va las sa ghiciti care e care. Mai ales in politica externa, politica pe care o face presedintele tarii nu ministrul de externe for fuck's sake! Dar e previzional bine plasat articolul lui Andrei Badin. Cand veti vedea o luare de pozitie a Ministrului Afacerilor Externe al Frantei nu tocmai roza fata de Romania sa nu va ganditi ca e pozitia oficiala a Republicii Franceze fata de statul Romania cu o politica agitata, confuza si spectaculos de originala. Nu, ganditi-va ca e pozitia omului Bernard Kouchner care se uita ranchiunos la o mica tara din Europa de Est careia trebuie sa i-o plateasca pentru o situatie pe putin inconfortabila - daca nu chiar penibila - in care a fost pus vis-à-vis de ea in trecut, si probabil acesta va fi si scopul lui cel dintai odata ajuns in functie.