Thursday, April 26, 2007

Chestiune de perspectiva

Pentru ca ieri ma luptam si eu cu aceeasi problema ma bucur ca am dat astazi peste doua pareri despre acelasi subiect. Este vorba despre decizia Parlamentului de a amenda legea electorala precizand ca in cazul in care la referendumul despre suspendarea presedintelui Basescu nu se prezinta 50% + 1 din populatia cu drept de vot atunci acesta sa fie repetat (enfin, cu o trecere pe la Curtea Constitutionala care ar urma sa decida daca conditiile pentru invalidare referendumului sunt intrunite). In forma initiala, daca aceste conditii de participare (50% + 1) nu erau intrunite, referendumul era invalidat si presedintele Basescu repus in functie.

Ca sa-mi fac o parere despre decizia Paralamentului am redus totul la intrebarea de fond "Suspendarea presedintelui Basescu este validata sau invalidata daca se prezinta la referendum mai putin de 50% + 1 din populatia cu drept de vot ?". Astazi dau peste doua raspunsuri diferite. Primul, al lui Horia Roman Patapievici in EVZ care considera actiunea Parlamentului drept abuziva :

"neprezentarea la vot inseamna implicit ca electoratul dezaproba suspendarea."
Al doilea, al lui Cristian Banu care considera ca decizia Parlamentului este singura solutie de iesire din criza :
"Dacă nu se întrunesc suficienţi oameni pentru referendum, înseamnă că, implicit, consimt la decizia Parlamentului de suspendare a preşedintelui sau pur şi simplu s-au săturat de acesta, deci, Parlamentul are dreptate."
Acum eu unde stau. Interpretarea neprezentarii la vot este in sine o chestiune delicata si ar trebui facuta cu cat mai mult recul, iar interpretarea ei ca un vot implicit acordat uneia dintre parti mi se pare si putin periculoasa, nu pentru ca n-ar fi corecta in sine, ci pentru ca, enuntata doar axiomatic, ar impinge implicit balanta intr-o parte sau alta. Dificultatea chestiunii creste in Romania si datorita absentei votului in alb, optiune care printre altele ar creste participarea la referendum. Singura concluzie pe care eu o pot trage in cazul in care numarul de participanti la referendum este nereprezentativ e ca problema demiterii presedintelui Basescu nu e deloc transata, ca nu se poate lua o decizie. De ce? Simplu, daca pentru alegerea presedintelui este nevoie de majoritate simpla, atunci absolut simetric, o decizie asupra demiterii lui trebuie si ea sa intruneasca majoritatea simpla. Din acest punct de vedere gasesc foarte utila o repetare a referendumului. In orice caz, oricat de contestata este decizia Parlamentului, eu cred ca ea va duce la o mai mare prezenta la urne pe 19 Mai din partea ambelor tabere, ceea ce nu poate fi decat benefic.