Saturday, November 25, 2006

TIME despre Romania

Un articol foarte fain din revista TIME despre politica romaneasca publicat in 1930. Via Sorin.

Si daca tot am ajuns la TIME, va recomand un dosar la fel de interesant publicat in 1966 despre starea Romaniei si a statelor comuniste din blocul sovietic din acea vreme, cu mentiunea ca nu Cluj ci Targu-Mures era capitala Regiunii Autonome Maghiare, The Third Communism. Si cel despre vremea in care Nadia Comaneci lua prima nota de 10 la gimnastica in 1976, The Games : Up in the Air. Dealtfel in arhiva revistei sa gasesc destul de multe articole despre Romania, ajunge sa cautati rumania sau romania pe site-ul TIME.

Ce mi-a mai trecut prin cap

O alta categorie de persoane care s-au reciclat perfect in nou descoperita democratie postrevolutionara sunt actorii si regizorii. Ma refer la cei care ne incantau pe marele ecran cu istorie comunista si cu minunile epocii de aur. Nu ma apuc sa-i judec acum - inafara de instrumentul perfect de brainwashing numit Sergiu Nicolaescu - dar n-am auzit nici macar pe unul din monstrii sacri ai scenei romanesti sa iasa in fata sa-si faca mea culpa ca si-au adus contributia la propasirea viziunii comuniste a istoriei si societatii. Ei au fost populari si apropiati de sulfetele oamenilor, continua sa fie la fel de populari, asa ca nu le-ar face rau o mica spovedire, macar sa spuna ca n-au crezut chiar toate rahaturile alea de scenarii comuniste. De ce ma mananca in cur chestia asta chiar acum? Simplu, pentru ca in 2006 vad in jurul meu romani de varsta mea care traiesc departe de Romania si in momentele de nostalgie isi iau de pe net nu Lucian Pintilie ci Sergiu Nicolaescu. Got it?

Florian Bichir ar trebui indemnat catre o cariera stralucita de calugar si sa se lase de meseria de expus in public frustrarile personale. Chiar nu intereseaza pe nimeni de ce nenea asta a ramas inca in Evul Mediu.

Mirela Corlatan explica foarte bine in Cotidianul cat de infecta a fost presa din Romania saptamana trecuta scriind despre moartea Zoiei Ceausescu. As spune politicos ca ceea ce s-a scris in presa despre telenovela printesei blestemate a fost cel putin indecent, dar e prea bland. Pe de alta parte ma gandesc ca exista public berechet pentru asemenea excese de nostalgie perversa, asa ca publicul isi merita presa pe care o are.

Cluj BlogRoll

Inca un blog pe Cluj BlogRoll, gandul pur al lui Horia Pop. Welcome!

Friday, November 24, 2006

Placute bilingve in UBB Cluj

Cred ca nu asta este solutia reglarii tensiunilor in factultatea UBB, dar sa califici chestia asta drept "asalturi extremiste" mi se pare mult prea exagerat si in orice caz foarte periculos. Adica tipul a pus placute in maghiara cu "Fumatul interzis", sa relativizam totusi, n-a pus placute cu "Afara valahii din universitate" sau chestii din astea. Actiunea lui aduce mai mult a militantism Green Peace:)

Thursday, November 23, 2006

Sa ma fac avocatul diabolului

Am vazut si eu emisiunea Cultura Libre despre web 2.0, am citit parerile lui zoso si Dragos si sunt de acord cu ele. Baietii aia 3 invitati s-au adunat sa povesteasca intre ei despre web 2.0 dand-o cam pe din laturi. Acuma nu cred neaparat ca e vina lor, Dragos Bucureci a fost mediatorul emisiunii si a scos de la ei web 2.0 cam exact ceea ce avea el in cap despre web 2.0. In plus mi s-a parut si mie penibilio-jenanta remarca lui Iulian Comanescu ca n-are credibilitate din cauza ca e blogger iar lipsa lui de credibilitate ca si blogger ar fi legata de mizeriile care se scriu in roblosfera. Mai intai fii recunoscator roblosferei ca ai popularitatea pe care o ai ca doar ea ti-o da, dupa aia poti sa o injuri la subiect cat vrei.

Revenind, emisiunea nu era pentru profesionisti, oameni care se invart in business-ul Internet toata ziua. Ei nu au nevoie de o emisiune TV pe subiectul asta, sa fim seriosi:) A fost o emisiune de popularizare de 40 de minute in care au intervenit 4 oameni, ce naiba apuci sa spui in 10 minute pe cap de individ despre web 2.0 decat sa te legi de subiecte care sunt accesibilie tuturor in mioritic land, bloguri, wikipedia & shit? Pana la urma a fost ok ca si emisiune de vulgarizare, cand Internetul in Romania o sa evolueze de la stadiul de mircar care injura pe forumuri si bloguri pe cine prinde atata timp cat are pe cine injura, atunci o sa avem si emisiuni TV despre Internet mai evoluate:)

La Iasi se simte nevoia unei gauri de vierme

O gaura de vierme care sa ii duca pe baietii de la primarie direct in anul 6969 dupa Grigore Ureche. (link)

Wednesday, November 22, 2006

Carnaj Cefalic

Daca tot am ajuns din nou la metale, desi am spus ca Tormentor se ocupa de asta de ceva vreme incoace, nu pot sa nu pomenesc de Cephalic Carnage, cam ceea ce se face cel mai bun pe scena Death Metal in zilele noastre (anul 7000 si cateva sute daca ar fi sa ma iau dupa Grigore Ureche). Va trebuie putin antrenament, multa deschizatura in spirit, sa va placa basii si cu tobele mari si muzica atonala. Dupa asta restul vine de la sine.

Istorie electrica la curent alternativ

Si am uitat sa spun ca la sfarsit am fi mers in Valhalla. Rodfos, de ce nu i-ai invatat sa lase balta PSP-urile si oile?:)

Basically am fi aratat cam asa


Si am fi cantat cam asa

"On the legs of lightning,
the storm rears in defeat.
Rising in vain once more with the sea.
Grey hand's reaching, cold under the swell.
Withered in the forge of our unbelief.

All gods breed, all gods die, all gods will pay.

We'll exorcise all of these fathers of lies.
Burned holes for eyes behold the pyre of gods.

Uncrusaders, heretics to all faith.
No slavery beyond death!
Every idol will feel our scourge.
They can't hold us in this life.

All gods breed, all gods die, all gods will pay.

We'll exorcise all of these fathers of lies.
Burned holes for eyes behold the pyre of gods.

The ransom of your soul must be paid for your dead.
The way out for us all: We'll take the jailer's head.

All gods want, all gods need. Their sacrifices must bleed.
All gods breed, all gods die, all gods will pay.

We'll exorcise all of these fathers of lies.
Burned holes for eyes behold the pyre of gods."

Istorie alternativa la curent electric

Tot cautand prin Wikipedia am citit ca prin Moldova s-au gasit urme ale Vikingului Rodfos ucis pe-acolo demult de tot (link). Probabil ca era prea paros pentru ciobanasul mioritic care atunci cand nu dadea in cap vikingilor si nu ii lua prizonieri pe viitorii imparati bizantinti cu siguranta isi cultiva spiritul national daco-roman jucand ore in sir Dacii si Romanii pe PSP cu oaia (si oaia il batea de-l rupea), altfel nu-mi explic cum n-a avut vreme sa-si faca si el ditai stat medieval. Mai, daca nu murea Rodfos Vikingul si trecea Carpatii sigur i-ar fi placut, s-ar fi asezat acolo si poate s-ar fi plodit, mare avea la o aruncatura de bat daca ii venea sa se suie pe corabie sa mearga la o cafteala serioasa - cu siguranta avea cu cine - si poate astazi in loc sa bem litri de tuica pe muzica poporala si pe manele, probabil eram mai inalti cu vreo 10 centimetri, beam bere din butoi pe cantece de vitejie ca n-am mai fi avut de ce sa fim atat de frustrati nationali si mai presus de toate aveam niste trupe de Metale din alea adevarate... WOW!

Remediul (beta) : Tarot - Pyre of Gods

In perspectiva lui 1 Decembrie

Se apropie 1 Decembrie - ziua nationala blabla and stuff - si o sa incerc sa scriu cateva chestii ce-mi trec prin cap legate de acest moment. Pentru unii e doar inca o zi de concediu, ce meserias, pentru mine devine din ce in ce mai proble matica pe masura ce reflectez din ce in ce mai mult la identitatea mea. Fiecare cu piticii lui. Fac asta pentru ca pentru mine 1 Decembrie nu inseamna nimic, nu ma regasesc in nimic din ceea ce vrea sa insemne data asta pentru istoria Romaniei, gasesc ca e o zi prost aleasa pentru fi o zi nationala a Romaniei si restul cititi in continuare. Licurici si-a dat drumul, incep sa mi-l dau si eu:)

Astazi, un citat din Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie / 1 Decembrie 1918 "a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi" - e foarte important de notat de unde vin oamenii astia. Dupa decretarea unirii cu regatul urmeaza principiile care vor sta la baza noului stat roman:

"III. In legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:
1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sînul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
3. Înfăptuirea desăvîrşită a unui regim curat democratic pe toate terenele vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe în vîrstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
4. Desăvîrşită libertate de presă, asociere şi întrunire; liberă propagandă a tuturor gîndurilor omeneşti.
5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. In baza acestei conscrieri, desfiinţînd fideicomisele şi, în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, se va da posibilitatea ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atît cît să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e, pe de o parte, promovarea nivelării sociale, pe de altă parte potenţarea producţiunii.
6. Muncitorimii industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sînt legiferate în cele mai avansate state industriale din apus."
Cei care au scris chestiile astea (adica in principiu reprezentanti ai romanilor fosti iobagi la unguri daca ar fi sa caricaturizam) nu stiu ce au avut in cap cand au facut textul declaratiei. Nu stiu daca erau naivi, ipocriti, manipulati, manipulatori, demagogi, prosti sau pur si simplu fraieri. Cert este ca astazi, 2006 AD, o parte din ideile astea continua sa fie mult prea progresiste pentru o cantitate non neglijabila de romani. Semn ca natiunea romana traieste bine cu ea si cu trecutul ei.

Telenovela cu familia Ceausescu

A murit Zoia Elena Ceausescu si EVZ ne scoate din burta telenovela, "Blestemul familiei Ceausescu". WTF?!? EVZ s-a gandit ca tara aia e plina de tampiti si idioti la care le poti vinde orice, a piperat povestea cu o lacrima varsata de Marius Lacatus si a dat-o vulgului. Probabil EVZ are dreptate in final si ala care chiar s-ar gandi sa-si bage banii intr-o telenovela pe subiectul asta ar face hit national. In orice caz, urmatorului pe care il aud spunand ca EVZ este publicatie de calitate ii trimit filmuletul cu vaca nebuna razand. Ma enerveaza ca trebuie sa citesc gunoaie infecte ca sa dau si de cate un text de calitate.

Tuesday, November 21, 2006

Nu sunt singurul

Dupa ce-am petrecut cateva ore bune din noaptea de sambata explicandu-i unui tip din Sibiu problemele mele identitare, astazi citesc pe blogul licurici-ei (link) :

"…pe zi ce trece imi dau seama ca sunt mai mult ardeleanca decat romanca. e din ce in ce mai departe de mine ceea ce se intampla in capitala principatelor romane si ma identific din ce in ce mai putin cu ceea ce se cheama intr-un singur cuvant romania."
Inutil de spus ca licurici e din Cluj.

Go Shoot Yourself

Primit mail ieri, asta de-l lipesc in post mai jos, mail de semnat petitia "Salvati Icoanele Copiilor" impotriva "retragerii simbolurilor religioase din unitatile de invatamant". Nu descriu sentimentele provocatoare de dataturi cu capul de pereti violente si compulsive care ma incearca acuma. De ce nu ma mira sa vad numele lui Victor Roncea cu tot cu organizatia sa, Civic Media? Daca cititi Buffer Overflow stiti cat de tare imi place de nenea asta.

Gandul saptamanii : alora care i-au crestinat pe rumani de i-au facut ortodocsi le multumesc cu regretul in suflet ca n-au dat mai repede printre rumani aia de crestinau catoliceste. Sau stai, rumanii n-au fost crestinati, ei s-au nascut direct crestini ortodocsi. No pai nu mai stiu cui sa-i multumesc.


---------- Forwarded message ----------
From: Victor Roncea
Date: 20.11.2006 18:34
Subject: URGENT - STRANGETI SEMNATURI ORG SI PERS PANA MAINE - Multumiri
To: undisclosed-recipientsCITESTE SI DA MAI DEPARTE
(Pentru centralizare la e-mail office@civicmedia.ro sau tel 0722-361-410 - Victor Roncea)

Asociatia Civic Media * www.civicmedia.ro * office@civicmedia.ro

Catre: Guvernul Romaniei
In atentia: Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii
Salvati Icoanele Copiiilor
Asociatia Civic Media impreuna cu reprezentantii societatii civile co-semnatari ai acestei petitii - scrisori deschise isi exprima opozitia categorica fata de petitia "Privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant" inaintata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pe data de 12 august 2006 de profesorul Emil Moise, care este sustinuta de Alexandru Crisan si Monica Dvorski - Centrul Educatia 2000; Sorin Platon - ONG Cafeneaua Politica; Catalin Tenita - Societatea Culturala Noesis; Doina Jela – Asociatia Jurnalistilor Independenti din Romania; Dorina Nastase - Centrul Roman de Studii Globale; Gabriel Andreescu – Centrul de Studii Internationale; Gabriel Penciu - Asociatia Culturala si Amicala Romana de la Strasbourg; Ghenadie Brega si Oleg Brega - Asociatia Hyde Park; Joanne Richardson - Asociatia D Media, Cluj; Ioana Avadani – Centrul pentru Jurnalism Independent; Ion Bogdan Lefter; Iustina Ionescu – Centrul de Resurse Juridice; Liviu Andreescu; Mihaela Miroiu; Mihai Burcea – Militia Spirituala; Mircea Toma, Razvan Martin – Agentia de Monitorizare a Presei; Remus Cernea – Solidaritatea pentru libertatea de constiinta; Renate Weber; Romanita Iordache – ACCEPT; Ruxandra Costescu - membra Indymedia Romania; Roxana Tesiu - Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Smaranda Enache – Liga Pro Europa,.
Avand in vedere Constitutia Romaniei; Declaratia Universala a Drepturilor Omului; Pactul international referitor la drepturile economice, sociale si culturale. Adoptat si deschis semnarii, ratificarii si adeziunii de Adunarea Generala, prin rezolutia 2200 A(XXI) din 16 decembrie 1966, intrat in vigoare la data de 3 ianuarie 1976; Pactul international referitor la drepturile civile si politice. Adoptat si deschis semnarii, ratificarii si adeziunii de Adunarea Generala, prin rezolutia 2200 A(XXI) din 16 decembrie 1966, intrat in vigoare la data de 3 ianuarie 1976; Declaratia privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale sau etnice, religioase sau lingvistice. Adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite prin rezolutia 47135 la a 47-a sesiune, 18 decembrie 1992; Declaratia privind eliminarea tuturor formelor de intoleranta si de discriminare din motive de religie sau de convingere. Adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, 25 noiembrie 1981, rezolutia 36/55; Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale,
Prin prezenta petitie va solicitam ca in analizarea petitiei "Privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant" sa luati in considerare urmatoarele elemente:
1. Chestiunea legislativa
Legislatia si practica din tarile membre ale Uniunii Europene, ca si legislatia si practica Uniunii Europene nu interzic prezenta simbolurilor religioase in public. De asemenea n u exista o lege care sa interzica prezenta simbolurilor religioase in spatiul public nici in Romania (Anexa 1).
In Europa problema libertatii religioase si a prezentei simbolurilor religioase in spatiul public nu este ingradita, fiind lasata la latitudinea comunitatilor locale.
Mai mult, exista exemple europene recente care sustin prezenta simbolurilor religioase in spatiul public. In acest sens va prezentam urmatoarele cazuri:
1. a. La data de 15 februarie 2006 Curtea Suprema de Justitie a Italiei a respins solicitarea de eliminare a crucifixului din scolile publice argumentand ca acesta reprezinta un simbol al valorilor crestine care stau la baza societatii. Judecatorii italieni au subliniat faptul ca crucifixul simbolizeaza "valorile care inspira si stau la baza Constitutiei noastre, a modului nostru de viata pasnic". "Din acest punct de vedere crucifixul poate avea o functie simbolica si educationala, indiferent de religia elevilor".
1. b. In anul 1995 Curtea Constitutionala a Germaniei a decis ca este necesara modificarea Legii scolilor din landul Bavaria, in sensul excluderii simbolurilor religioase din scoli. In ciuda faptului ca Legea scolilor din Bavaria a fost modificata, practic nu au fost scoase crucifixele din scolile publice – opozitia publicului fiind deosebit de puternica. Incepand din anul 1996 Curtea Constitutionala a Germaniei nu a mai acceptat cazuri referitoare la prezenta simbolurilor religioase in scoli, preferand sa lase aceste reglementari in sarcina corpurilor legiutoare locale. Opozitia publica fata de aceasta reglementare a dus la situatia ca decizia Curtii Constitutionale din Germania a marit tensiunile din sanul societatii in loc sa le micsoreze.
1. c. Grecia este membra a Uniunii Europene din anul 1981. Constitutia si legile Greciei prevad si sustin prezenta publica a simbolurilor religioase ale confesiunii crestin ortodoxe, fara ca institutiile Uniunii Europene sa contrazica aceste prevederi legale prin nici o masura.
1. d. Pe langa exemplele europene enumerate mai sus consideram necesar si un exemplu din Statele Unite ale Americii. Studentii Universitatii Georgetown din Washington DC au sustinut intre anii 1996-1999 o campanie intensa pentru introducerea crucifixului in salile de curs, campanie incununata de succes. La data de 6 mai 2004, imamul Yahya Hendi de la Universitatea Georgetown a declarat ca este "convins ca crucea reprezinta un simbol religios important pentru toti oamenii. {i as protesta daca crucea ar fi scoasa din salile de curs".
1. e. In petitia sa profesorul Moise citeaza mai multe cazuri judecate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Insa citatele prezentate sunt trunchiate si nu reflecta spiritul respectivelor cazuri si ale deciziilor luate. Din acest motiv va solicitam sa analizati minutios chiar la sursa fiecare din cazurile prezentate de profesorul Moise in argumentatia sa, ele nereflectand spete sau situatii similare cu ceea ce sustine domnia sa.
2. Defaimarea si discriminarea unei intregi comunitati religioase.
Afirmand ca prin "acceptarea simbolurilor religioase - in cazul nostru apartinand religiei crestin-ortodoxe – unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor practicate de religia respectiva" profesorul Moise defaimeaza cei 18.806.428 de crestini ortodocsi din Romania (conform recensamantului din anul 2002). Cu atat mai mult afirmatia este jignitoare pentru cele aproximativ 9.000.000 de femei crestin-ortodoxe din Romania.
2. a. Conform Noului Testament Femeia este egala barbatului (Galateni 3, 28).
2. b. In acest caz legislatia din tarile membre ale Uniunii Europene condamna defaimarea unei religii. Articolul 166 din Codul Penal german pedepseste cu amenda orice insulta adusa unei comunitati religioase. O lege asemanatoare exista in Austria.
2. c. Atata vreme cat in Romania este promovat respectul fata de simbolurile altor religii in contra libertatii de exprimare, cum a fost in cazul caricaturilor profetului Mahomed (Anexa 2), apreciem ca discriminatorie fata de cei 18.806.428 de crestini ortodocsi ca si fata de cei peste 2.000.000 de crestini de alte confesiuni (Anexa 3 pentru numarul crestinilor din Romania) o eventuala decizie de eliminare a simbolurilor crestine din scolile publice.
3. Fundamentul societatiilor democratice ale lumii sprijina morala publica
3. a. Declaratia Universala a Drepturilor Omului, prin articolul 29, sustine: "In exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om nu este supus decat numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica".
Morala publica a Romaniei democratice este cea crestina, bazata pe drepturile suverane ale poporului majoritar crestin, si care, conform specificului tolerantei ortodoxe, accepta alaturi de el toate celalalte confesiuni recunoscute.
Noi semnatarii acestei petitii, in numele nostru si in vederea protectiei copiiilor Romaniei de agresiunile anti-crestine ale unui grup ultra-minoritar extremist, sustinem respectarea drepturilor noastre si ale copiiilor nostri, inclusiv prin pastrarea simbolurilor religioase in {colile romanesti.
In incheiere, speram ca drepturile democratice ale natiunii, recastigate in decembrie 1989, inclusiv dreptul la credinta, negat timp de 45 de ani de catre regimul comunist ateist, nu vor fi incalcate la pretentiile absurde a 0,1 la suta din populatie, pretentii de natura a antagoniza societatea romaneasca gata sa intre in randul natiunilor europene cu specificul ei propriu.
Va multumim.
Data azi, 20 noiembrie, in spiritul Zilei Internationale a Protectiei Minorilor
Organizatii si Institutii
Asociatia Civic Media
Asociatia 15 Noiembrie 1987 – Brasov
Asociatia Cafeneaua Politica
Centrul Rezistentei Anticomuniste
Grupul Independent pentru Democratie
Centrul de Studii si Dezvoltare Comunitara Pro Comunitate
Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului
Centrul Cultural Israeliano-Roman, Tel Aviv
Persoane

(... tai aici mailul ca urmeaza kilometri de anexe...)