Saturday, October 21, 2006

Asterix, cel mai mare francez

Exact, daca Franta ar fi Romania si campania Mari Romani s-ar derula intr-o Franta mioritica atunci Asterix ar iesi cel mai mare francez al tuturor timpurilor. Asa si in Romania Stefan cel Mare a iesit cel mai mare roman al tuturor timpurilor. Exagerarea nu e atat de aberanta, cei doi au totusi cateva lucruri in comun. Sunt mici de statura ceea ce le confera un profil de lider din start, au mustata serioasa si inca ce mustata, amandoi s-au luptat cu cotropitorii - unii romani si ceilalti turci - amandoi au pe cap un chipiu atat de legat de persoana lor ca nu ti-i poti imagina fara el, Asterix bea la potion magique inainte sa mearga la lupta iar Stefan are si el stimulentul lui, pe muma-sa, amandoi sunt eroi de povesti, amandoi erau extrem de legati de religia timpului, amandoi aveau mare trecere la femei si amandoi au ajuns pe marele ecran cu mult succes. Cred ca singurul lucru pe care nu-l avea Asterix si il are Stefan e calul, dar astea sunt detalii tehnice. Si invers Asterix il avea pe Obelix, dar cine stie cine statea in umbra lui Stefan in batalie.

Atat ca Asterix exista doar in benzile desenate si francezii l-au votat pe Charles de Gaulle.

De data asta am scos-o la capat

Am rezolvat cu posturile pe care Cluj BlogRoll nu le manca cum trebuie asa ca toate feedurile sunt agregate cum trebuie acuma. Pentru momentul geek al zilei, problema era un bug in MagpieRSS pe care l-am gasit si aici.

Feedurile care au fost afectate de bug sunt urmatoarele, dar am reusit sa aduc posturile la zi la fiecare : Alexandra, Andrei, Bogdan, Bogdan Branzas, Chrissy, Starlog, Codrin, C*free, Dan, Dana, Sebi, Traian si Amy. Sper ca n-am uitat pe nimeni:)

Thursday, October 19, 2006

Inca n-am scos-o la capat

E mai nasoala decat pare faza cu posturile carora nu le recupereaza corect data Cluj BlogRoll. Miam dat seama ca feedurilor RSS 2.0 publicate de blogger Cluj BlogRoll nu le recunoaste content-ul asa ca ma reintorc la foaia alba, raman cu feedurile atom si incerc sa fac astfel incat data sa fie convertita corect in Unix time. Asta o sa fie task-ul weekendului.

Pana atunci imi cer scuze celor carora Cluj BlogRoll nu le mananca posturile corect si care nu isi gasesc ultimele articole pe site si promit sa remediez situatia cat de repede.

Vai ce mumuzuzu

Aflu de pe blogul lui Alex Brie care si el la randul lui a aflat de la Florin Dumitrescu (pentru ca si Sarmalele Reci vor participa) despre Concertul de Protest proiectat sambata 28 octombrie 2006 in Bewcale in sprijinul libertatii de exprimare care ar fi amenintata de o prevedere a proiectului de lege a cultelor care suna cam asa :

“În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.”
Vai ce mumuzuzu cum obisnuieste sa spuna Adi. Bine, el il foloseste in alt context, eu doar extind domeniul luptei. Asa ca, parerea mea despre protest in aceasta dimineata innorata si ploioasa de octombrie. Pe puncte, inginereste.
  • Tara are ce tara vrea
Vorbim despre Romania, tara in care exista o religie de stat si anume cea ortodoxa si in care in discursul public se pune egal intre roman si ortodox, iar daca nu faci parte din aceasta categorie nu existi pur si simplu. Tot in discursul public, toata lumea se bate cat poate de tare cu caramida in piept cat de crestin si credincios este in orice situatie si cu orice scop. Este tara unde sefii bisericii nationale (expresie atat de draga unora) pozeaza public cu indivizi gen Becali sau Noua Dreapta impotriva Gay Pride sau se ridiculizeaza prin sfintirea portii Stelei inaintea meciurilor din Champions League. Este tara unde oameni ar plati sa aiba acces la un microfon la care sa condamne Da Vinci Code si Harry Potter ca si carti anti-religioase. Si exemplele pot continua.

In conditiile astea credeti ca ar deranja pe cineva o astfel de prevedere legala?:)
  • Tara are ce tara merita
Vorbim despre tara care si-a castigat libertatea de exprimare acum 17 ani si vai de capul ei libertate de exprimare. Exprimarea e libera de o gramada de vreme si nu foloseste la nimic. Cand nu se manifesta injurand aversarul sau dand-o pe demagogie atunci auto-cenzura isi face treaba singura. Discursul public e de un lamentabil jenant.

Inca mai credeti ca ar deranja pe cineva prevederea asta?:)
  • Comunicare proasta
Cand organizezi un concert rock de protest nu pui pe banner o chitara peste care e marcat semnul interzis. E stupid:) Primul lucru la care te duce cu gandul e ca aceasta manifestare este tocmai impotriva muzicii rock.
  • Ramaneti la cauza voastra
In manifestul de protest scrie :
"Numai în aparenţă, textul vizează impunerea unei anumite decenţe în discursul şi exprimările publice. În fapt, însă, el poate deschide calea unei noi cenzuri. O serie întreagă de cărţi de filosofie sau beletristică va putea fi considerată ofensatoare pentru unele culte şi interzisă. Romane şi ecranizări precum Codul lui Da Vinci, piese de teatru precum Evangheliştii de Alina Mungiu sau concerte cu formaţii considerate “sataniste” ar putea fi, de asemenea, interzise."
Va doare de cenzura in filosofie, beletristica si teatru? Perfect. Dar ramaneti la ea, nu va bagati in "concerte cu formatii considerate sataniste". Cum n-am auzit de manele sataniste, hip hop de pantelimon satanist sau disco/trance/house/hardcore satanist, banuiesc ca e vorba de muzica Metal. Pentru voi cei care va preocupati atat de tare de pericolul ca ea sa fie cenzurata pe motive religioase, va rog s-o lasati balta, nu amestecati Metal-ul in cauza voastra doar ca sa va umflati portofoliul de cauze aparate. Poate ca cititi carti si mergeti la teatru, dar nu va dati aparatorii unei muzici si culturi despre care habar n-aveti si din care nu intelegeti nimica. Sau vreti cumva sa va aparati dreptul de a vedea Deicide, Gorgoroth, Marduk sau Dissection live la Bucuresti.

In final va las sa trageti concluziile singuri:)

Mailul pe care nu ti-l doresti

Asta e exact mailul pe care nu-ti doresti sa-l gasesti in Inbox dimineata cand ajungi la job.

From : root@...
Subject : Segfault in Samba

The Samba 'panic action' script, /usr/share/samba/panic-action, was called for pid 5785 (/usr/sbin/smbd).

Below is a backtrace for this process generated with gdb [...]
Dupa 10 minute m-am linistit. No damage done.

Wednesday, October 18, 2006

Bigshit Syndicating pe Cluj BlogRoll

Sa va dau de veste despre ultimele descoperiri Banuiesc ca ati remarcat ca in ultimul timp Cluj BlogRoll pare sa nu mai adune corect articolele de pe unele bloguri. Mi-au zis Andrei si Sebi, dar si cu Buffer Overflow se intampla la fel. Vreti sa stiti de ce? Hehe:) Articolele sunt adunate ele foarte corect in schimb cand ajung in Cluj BlogRoll data lor de publicare devine dintre cele mai interesante, 1 ianuarie 1970, prietenii stiu de ce:) Asa deci, pasul urmator este sa-mi dau seama ce se intampla cu datele astea si cat mai repede.

Va spun asta ca sa stiti ca am grija de Cluj BlogRoll si ca posturile voastre sa fie integrate tefere si nevatamate:) Plus ca scriind un nou post am ocazia sa vad live ce se intampla cu data:)

Update : M-am prins. Nu stiu de ce, dar datele de publicare din feedurile atom (campul issued) sunt convertite in Unix time complet aiurea. Prima solutie e sa trec pe feeduri RSS 2.0 la blogurile care au si varianta RSS si din fericire blogger.com si wordpress.com le au pe amandoua. Ufff. Dar acuma ma culc si las lucrarile mari pe maine. ai rabdati inca o zi si se rezolva:)

Gand recurent

Sau poate fi si gand recursiv. Se leaga de niste versuri dementiale pe care le-a scos un coleg de liceu cu un an mai mare ca mine pe vremea cand umblam cu scrisul de poezii pe la liceu, cercuri literare si minuni din astea dealtfel foarte constructive. Suna cam asa, citez destul de aproximativ din memorie:

"Eu imi mangai nulitatea
Contempland eternitatea"
Sau ceva in genul acesta. Oricum, gandul meu recurent are doar sonoritatile versurilor astora, nu se leaga de continutul lor. Si el vine cam asa : cand se va termina in Romania cu moda cultivarii exceptionalitatii pentru ca marea masa sa se ridice ceva mai sus de nulitate? Cand o sa se puna pe picioare un sistem de "culturare" bottom-up? Asta pentru ca mai nou incep sa fac comparatii intre nivelul de educatie/civilizatie al suporterilor de fotbal din cele doua capete ale continentului. A propos de asta, Razvan era pesimist in legatura cu cresterea civilizatiei din tribunele de fotbal mioritice. Nici eu nu sunt teribil de optimist, dar aruncand o privire peste publicul fidel al unei echipe ca si Olympique Lyonnais sau ASSE imi dau seama ca el este compus nu doar din muncitori de uzina si zilieri in port ci si din ingineri cu BAC+5 iar intre ei gasesti cam toate categoriile socio-profesionale. De asta eu sunt totusi putin mai optimist pentru ca uitandu-ma in curtea vecinului vad ca se poate.

Later edit : Codrin m-a corectat, nu era "Cantarind eternitatea" ci "Contempland eternitatea":)

Sunt stresat cu acte in regula

De data asta vin cu dovezi scrise ca sunt stresat la job. A fost publicat al treilea an consecutiv barometrul stresului cadrelor de catre CFE-CGC (un fel de sindicat al cadrelor din Hexagon). Nota globala acordata stresului cadrelor la locul de munca este de 6,1 din 10 si mai mult de 80% dintre cei intrebati cred ca aceasta problema inca nu este luata in considerare de catre angajator. In plus de asta, 70% se declara crispati la locul de munca, 54% se ingrijoreaza de situatia lor profesionala iar 30% isi simt postul amenintat.

Profilul tip al cadrului stresat arata cam asa :

  • presiunea este importanta
  • ritmul de lucru se accelereaza din cauza delocalizarilor si a noilor tehnologii
  • cantitatea de lucru creste
  • sau are mai mult de 35 de ani, sau e comercial, sau e femeie, sau lucreaza intr-o intreprindere mare
Cateva indicii : nu sunt femeie, nici comercial, am mai putin de 35 de ani, lucrez in IT intr-o firma de retail cu vreo 20.000 de angajati in toata Franta.

Que du bonheur!

Tuesday, October 17, 2006

Cluj Geotagging

Vad ca Razvan si Alex isi geotagg-eaza pozele de pe Flickr, I just love them:) Vad de la Clujware:) Ar trebui ca mai multa lume sa faca asta.

Asta ma duce cu gandul la Cluj BlogRoll pentru ca vreau sa profit de plugin-ul GeoPress astfel incat cine vrea sa poate geotagg-a cam orice se gaseste pe Cluj BlogRoll. Flickr face deja treaba asta cu pozele in locul lui Cluj BlogRoll asa ca o parte de treaba e deja facuta. Urmatorul pas ar fi un minunat mashup al Clujului din bloguri sau asa ceva:)

BTW, aici chiar astept feedback daca aveti idei:)

Monday, October 16, 2006

Agricultura in UE, studiu de caz

Am vazut in weekend o discutie pe TVR Cluj despre soarta agricultorilor mioritici dupa momentul aderarii si cam ce posibilitati ar avea pentru a incropi un business cat de cat rentabil si la standarde de productie europene. Pe langa practicarea agriculturii in colectivitati ca sa aiba totusi suprafete de pamant corecte unde sa se preteze o investitie serioasa, un alt secret ar mai fi branduirea, inregistrarea marcii produsului, un exemplu clasic ardelenesc fiind palinca. Palinca de Bihor, Apellation d'Origine Contrôlée:)

Mihai povesteste si el despre asta cu mai mult umor decat mine.

Remediul (beta) : Therion - Wine of Aluqah

Bun venit in 2006

Ieri seara la stirile TVR despre ce nume mai sunt la moda prin Romania. Noii nascuti se numesc din ce in ce mai des Maria si Andrei. Pornind de la aceasta constatare, careva a ajuns la concluzia ca aceasta tendinta reprezinta o manifestare normala de reintegrare in matca spiritualitatii nationale, sau ceva pe-aproape. Cu alte cuvinte, dupa 17 ani de exprimare libera a apartenentei religioase, romanilor le-a ajuns bine de tot la cap ca roman = ortodox = imi numesc copiii Maria si Andrei. Nu care cumva sa nu le dai nume de sfinti ca nu mai esti roman.

De ce totul trebuie sa se lege de natiune si de credinta? Intrebare retorica.

Remediul (beta) : Slayer - Reign in Blood

Sunday, October 15, 2006

Cluj BlogRoll duminica seara

Cateva chesti random.

Razvan intra cu un nou blog in Cluj BlogRoll, Idei locale, in care promite ca va povesti in romaneste. Despre ce, o sa vedem:) Welcome! Am uitat sa spun in precedentul post ca hostingul la Elvsoft l-am obtinut si datorita lui Razvan, asa ca multumiri si lui.

Pentru cei pe care ii intereseaza, Cluj BlogRoll e pe la 100 de vizitatori unici pe saptamana, nimic teribil deocamdata. Puteti sa la uitati pe trafic.ro daca vreti mai multe detalii.

Tehnic vorbind suntem cea mai mare comunitate de bloggeri aware dinafara Bucurestiului.

Poate ne intalnim la iarna in Cluj intre Craciul si Anul Nou sau in prima saptamana a anului. Ce ziceti?