Friday, October 06, 2006

Cluj BlogRoll updates

Blogul lui Bogdan Branzas face parte incepand de astazi din Cluj BlogRoll. Welcome! Bogdan scrie foarte interesant despre Cluj si brandul Cluj, merita citit.

Din nou despre pagini

Paginile au fost desemnate blogul lunii septembrie de catre jurnalismonline.ro. Motivul sunt noile rubrici demarate de Sorin pe blogul sau despre care am vorbit putin aici. Iata si explicatia data de Iulian Comanescu votului acordat lui Sorin Adam Matei

Sorin Adam Matei e suficient de departe incat sa nu se teama de cadavrele de cal pe care le vor arunca in ograda lui sefii de redactii romanesti pentru analizele lui pe cat de acide, pe atat de simptomatice [...] Insa cele trei posturi J101, referitoare la “Adevarul”, “Jurnalul” si “Gandul”, reveleaza tot atatea boli ale presei romanesti. Buna idee, mare curaj!
Ceea ce spune Iulian Comanescu imi confirma intr-un fel ipoteza pe care o lansasem in post-ul precedent, ca facand parte din presa romaneasca, fiind inauntrul sistemului, sau nu poti, sau nu vrei sau n-ai curaj sa il critici. Ziceam asta gandindu-ma la intorsatura pe care o luase pagini.com imediat dupa plecarea lui Sorin de la Evenimentul Zilei. Cred ca ipoteza mea sta in picioare si cred ca Sorin face acum o treaba care va fi apreciata si aplaudata in primul rand de colegii lui de breasla din Romania pentru ca probabil ei sunt primii care ar vrea sa se dezlantuie cum o face Sorin, dar sau nu vor, sau nu pot sau n-au curajul. Care dintre cele trei, nu stiu. Nu stiu daca este lasitate, ipocrizie sau pur si simplu respectarea unui cod deontologic. Iar Sorin mai are inca o calitate, este relativ cunoscut, deci e un punct de sprijin solid. Ceea ce face el pe pagini.com nu este o noutate, este doar mai sistematizat si mai bine orientat, am gasit prin roblosfera mai multi oameni care sa semnaleze lucruri neinregula cu articolele din presa romaneasca, dar erau voci mici fara traficul blogului lui Sorin.

Remediul (beta) : Napalm Death - Greed Killing

To Boldly Go

Why Picard is better, via Claudiu.

Remediul (beta) : Cephalic Carnage- Scientific Remote Viewing

Thursday, October 05, 2006

Cluj BlogRoll updates

Vin tarziu cu update-urile, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Doua bloguri noi in Cluj BlogRoll:

Asa ca welcome! In the pipes mai sunt cateva in standby, crestem incetul cu incetul:)

Cu feed-ul lui Mihai inca am probleme cu accentele, de aceea se vede cam bizar dar imi scarman creierii pe asta si sper in curand sa rezolv problema. Nu reusesc sa-mi dau seama de encoding-ul feedului, se prezinta ca si UTF-8 dar nu e UTF-8. Am reusit sa il citesc ca si ISO-8859-1 dar diacriticile tot ies aiurea si nu reusesc sa le convertesc in UTF-8. Daca vreun cunoscator da pe-aici si are vreo idee ii multumesc:)

Remediul (beta) : Ancient Rites - Victory or Valhalla

Tagged - Lyon

La imboldul lui Carmen Holotescu, careia ii multumesc, spun si eu cateva lucruri despre orasul meu, Lyon.


3 locuri care-mi plac in Lyon

 • Vieux Lyon, orasul vechi, intre 6 si 9 dimineata. Cand intri iti pierzi orice senzatie de metropola, plus ca dimineata fiind pustiu ai impresia ca e totul al tau.
 • Stade de Gerland, stadionul pe care joaca Olympique Lyonnais. N-am fost decat la un meci, cel de anul asta cu Real Madrid, dar a fost o experienta unica. Sezonul asta mai am programate meciurile cu Dinamo Kiev si Steaua:)
 • Basilica Notre Dame de Fourvière. Vederea panoramica asupra orasului e minunanta.
3 locuri care nu-mi plac in Lyon
 • Campusul INSA. Am petrecut 5 ani in caminele lui si mi-a ajuns.
 • Place Gabriel Peri, deasupra statiei de metrou Guillotière. E un fel de China Town amestecat cu Maghreb Town si am un sentiment constant de nesiguranta de fiecare data cand trec pe-acolo dupa caderea intunericului.
 • Centrul orasului sambata la 4PM. E plin de lume, nu ai loc pe unde sa te misti, nu ai loc sa respiri, doar sa transpiri si iti vine sa-i iei la palme pe toti.
3 locuri in care imi place sa ies cu prietenii in Lyon
 • St. James Irish Pub din Vieux Lyon, singurul loc unde au Carlsberg la 7%, pe langa stout bineinteles.
 • Cinematografele mici si obscure din centrul orasului unde toate filmele sunt difuzate in versiunea originiala. Lantul de cinematografe CNP este excelent, daca e un loc de mers la film in Lyon acolo e de mers. Timp de cateva saptamani sambata incepand de la miezul noptii rulau cele doua Ghost in the Shell.
 • Fleming's Pub. In special cand organizeaza seri de Metal \m/.
1 lucru pe care un roman nu l-ar intelege la Lyon (in loc de 3 lucruri pe care un occidental nu le-ar intelege)
 • Locuitorii orasului.
cel mai de fite cartier
 • Nu stiu exact la ce sa ma gandesc cand vine vorba de fite, dar cele mai branchés sunt cu siguranta arondismentele 1 si 2.
cel mai urat cartier
 • Din Lyon intra-muraux nu stiu, imi plac toate. In periferie gasesti in schimb destule.
Dau si eu stafeta mai departea urmatorilor:
Remediul (beta) : Megadeth - A tout le monde

Wednesday, October 04, 2006

Super Simple ORM

Din cand in cand sa mai scriu si eu ceva despre chestii tehnice. Asa deci, astazi am dat peste un post foarte interesant pentru developerii Java (si nu numai) : "Super Simple Java ORM Framework For SQL Happy Developers". Conform autorului articolului, iata care sunt asteptarile lui elementare de la un framework ORM (Object Relational Mapping) :

 1. Externalizarea tuturor query-urilor SQL intr-un fisier de configurare. Pentru cand va trece DBA-ul pe-acolo sa le optimizeze daca e nevoie.
 2. Pooling al conexiunilor la baza de date cu pozibilitatea de a trasa intr-un fisier de log query-urile executate.
 3. O clasa simpla care sa furnizeze serviciile 1 si 2.
Asta da! Pana astazi ma credeam picat de pe luna:) Sa detaliez putin. Eu nu sunt chiar atat de radical, dar imi place cum gandeste:)

Sa scriu SQL-ul pentru toate query-urile simple SELECT, UPDATE, DELETE si INSERT pe o singura tabela mi se pare enervant si o pierdere de vreme. Un ORM ca de exemplu Hibernate face treaba asta excelent iar tipul asta de query-uri fac cam intre 60% si 70% dintr-o aplicatie business. Asa ochiometric. Cand e vorba de query-uri pe doua sau mai multe tabele, care implica join-uri si mici clauze WHERE, un ORM te poate ajuta in cel mai bun caz oferindu-ti un limbaj de query orientat obiect, ca si HQL sau cel din EJB3. Dar tot SQL se numeste. OK iti ofera avantajul ca in spate poti avea orice model de date, ca tabelele si coloanele pot sa se numeasca cum vor ele, dar asta nu mi se pare pertinent in 90% din cazuri, deci nu e un real avantaj. In restul de cazuri, cand query-urile SQL sunt complicate ai doua posibilitati : sau scrii SQL eficient cu mana, sau te lasi pe mana ORM-ului si iti pui la pamant aplicatia cand ai mai mult de un utilizator. In cazurile tranzactionale cel mai sigure sunt procedurile stocate. In final, tot ochiometric, cam in 30% - 40% din cazuri (cele mai complicate) un ORM nu foloseste la mare lucru. ORM-urile au si un alt argument, ca in spate poti sa ai orice motor de baza de date (Oracle, SQLServer, mySQL, PostgreSQL), codul aplicatiei nu se schimba. Corect. Dar asta se intampla si cand respecti standardul SQL ANSI. Problema mare o pun procedurile stocate care sunt dependente de RDBMS-ul utilizat, dar si in ele daca partea de SQL este conforma standardului ANSI atunci migrarea de la o baza la alta e usoara.

In final o discutie mai lunga pe TSS pe marginea acestui post, "No ORM, the simplest solution".

Tuesday, October 03, 2006

Incet incet imi pierd interesul in pagini

Blogul pagini.com tinut de Sorin Adam Matei a capatat o fata noua in ultima saptamana, Sorin inaugurand doua noi rubrici, J101 "care se ocupa de greselile evidente din presa, mai ales scris, din .ro si ofera uneori si solutii pentru remedierea lor" si Stiri ratate care vorbeste despre "stiri pe care presa din .ro sau nu le vede, sau daca le vede, nu le aude". Din viata recenta de o saptamana a acestor rubrici si din felul cum sunt scrise nu vad neaparat un demers constructiv si util si blogul pagini.com mi se parea cu mult mai interesant inainte de aceasta transformare. Intr-adevar, demers absolut constructiv, Sorin pare sa mai aiba inca o rubrica in care remarca articole bine scrise, cu intrebari pertinente si analize serioase. Din punctul meu de vedere pana acum este fele apa fele viz, articolul lui Sorin Ionita pare sa se ridice la nivelul laudelor lui Sorin, in schimb cel al lui Ciprian Siulea este departe de a fi excelent, e chiar banal.

Deschiderea acestor doua rubrici se petrece la cateva zile dupa plecare lui Sorin de la EVZ, despre care a promis ca va da mai multe amanunte. Inseamna probabil ca facand parte din sistem sau nu poti, sau nu ai curajul sa il critici, doar iesind din sistem o poti face cu adevarat. Este deci justificat in acest caz sa ma gandesc la libertatea jurnalistului roman si reculul pe care il are fata de propria lui profesie? Poate e prea devreme, poate e prea tarziu.

Remediul (beta) : Cephalic Carnage - Dying Will be the Death of Me

Monday, October 02, 2006

Concert Mike Stern

La propunerea lui Andrei Crivat, Cluj BlogRoll se adauga listei de parteneri media in promovarea concertului jazzman-ului Mike Stern din Cluj printre ai carui organizatori se numara si Saptamana Clujeana. Se va tine pe 4 noiembrie la Teatrul National deci cred ca va fi cool. Pe blogul lui Andrei gasiti un YouTube daca vreti sa va faceti o impresie despre muzica.

PS : Remediul de astazi va fi ceva extrem de Metal Jazzy.

Remediul (beta) : Cynic - Veil of Maya

Sunday, October 01, 2006

Noutati Cluj BlogRoll

Mai intai, un nou blog, Inca te uiti la ecran? scris de Lina Radu. Welcome!

Mai apoi, avem placuta de membru. Puteti sa-o luati de-aici si s-o atarnati unde credeti de cuviinta:) Eu mi-am atarnat-o pe coloana din dreapta. Mi-am stors creierii si cunostintele de GIMP o jumatate de zi:)

Si in ultimul rand am scos pagini.com din Cluj BlogRoll dupa ce am fost in mod justificat tras de ureche de Alex Ulmanu caruia ii multumesc totusi ca a strecurat un cuvant despre Cluj BlogRoll. O confuzie de comunicare intre mine si Sorin m-a facut sa raman cu impresia ca era colaborator la EVZ Cluj.

Remediul (beta) : Amon Amarth - Fate of Norns