Saturday, April 29, 2006

Blog patriotic

Adica "Ganduri autohtone" peste care am dat astazi. Un blog care se autointituleaza "blog patriotic" al carui mission statement suna cam asa :
"Satul de comentarii de prost gust la adresa romanilor si pe nedrept, venite chiar si din partea romanilor, am decis sa analizez ce se intampla cu strainii, cum se comporta ei, FAPTE care arata ca si ei sunt oameni ca romanii, sunt si hoti destui printre ei."
O tura de 5 minute prin posturi si va dati seama rapid de ton. Cel mai teribil post mi se pare cel cu inundatiile. Propos-uri complet aiurea si o atitudine defensivo-agresiva cum nu se poate mai tipic romaneasca, de "sa moara si capra vecinului".

Exemplu despre cum sa NU bloghezi despre Romania.

Metal resources (III)

M-am gandit ca acum ar fi un moment bun pentru recomandari:) Asa ca iata cam ce metale imi plac mie, am luat textul acesta asa cum l-am postat pe un forum de pe Last.fm (sau aproape).

First metal experiences around the age of 13 :

 • Metallica - "Ride the Lightning" & "And Justice for All"
 • Sepultura - "Schizophrenia"
 • Kreator - "Renewal"
 • Megadeth - "Countdow to Extinction"
Favourite bands/albums/songs :
 • Death & Control Denied
 • Kataklysm - precise, agressive, technical and yet musical
 • everything related to Dan Swano especially Edge of Sanity's "Purgatory Afterglow", "Crimson", "Crimson II", the side project Pan-thy-monium and Nightingale
 • Opeth, everything they do is a piece of art but "Ghost Reveries" is the top
 • Kreator, fresh breath in an old world, "Renewal" is a peak in their discography
 • Evergrey, powerful dark metal by a very generous band, the guys played last year in Lyon in front of max 100 people like they were playing in front of 1000
 • Pyramaze, the best discovery of the last 2 years
 • Napalm Death, "Fear, Emptiness, Despair" - the song "Remain Nameless" is quite a piece of work, check out the lyrics
 • Megadeth, the old albums
 • Neuraxis - canadian mix of grind and death metal in the vein of Kataklysm (almost) but far more poetic
 • Immortal, "At the Heart of Winter" - the northern winter spirit
 • In Flames - "Colony", the song I like the most from this band
 • Queensrÿche - "Operation Mindcrime" (almost forgot about them:))
 • ... and many many more...
Musicians I like : Chuck Schuldiner, Dave Mustaine, Mille Petrozza, Steve di Giorgio, Gene Hoglan, Mikael Akerfeld, Martin Lopez, Steve Harris, Geoff Tate, Dan Swanö.

Friday, April 28, 2006

Metal resources (II)

Tot in acelasi gen ca si "A Headbanger's Journey" am vazut un documentar TV foarte interesant, facut de norvegieni (oare de cine altcineva?) despre Black Metal, care a devenit un produs cultural de export al Norvegiei peste tot in lume. Si cel mai interesant lucru erau interviurile cu trupele din anii de glorie, Mayhem, Emperor, Darkthrone, Satyricon, etc. A fost primul documentar despre Black Metal-ul norvegian in care subiectul era abordat sub aspectul cultural si in care era vorba si despre altceva decat despre actele lui Varg Vikernes (Burzum).


Cautand DVD-ul pe Amazon, am dat de o carte care si ea este a must : "Choosing Death : The improbable history of Death Metal and Grindcore". E mult mai putin mainstream decat documentarul precedent pentru ca vorbeste despre metal-ul extrem, un gen care si astazi este foarte putin cunoscut. Daca despre Alice Cooper, Slayer sau Black Sabbath s-a mai auzit si la MTV si lumea mai stie cum suna, atunci de exemplu Death, Napalm Death sau Carcass sunt inca formatii obscure chiar si pentru unii cunoscatori, desi figureaza sistematic printre referintele trupelor care fac metal astazi.


Metal resources (I)

Sebi mi-a indicat un documentar care pare extrem de interesant si foarte promitator: "Metal: A Headbanger's Journey". Din cate am putut citi, pare un documentar care abordeaza inteligent lucrurile, cultura metal, radacinile si istoria ei, ceva absolut necesar si indispensabil pentru a scoate oamenilor din cap belicoasele stereotipuri despre zgomot si metalisti. Autorul documentarului este Sam Dunn , "a 30-year old anthropologist and a lifelong metal fan", de unde probabil si abordarea mai "profesionista" a subiectului. In "distributie" apar nume mari, printre care Alice Cooper, Tom Araya (Slayer), Kerry King (Slayer), Bruce Dickinson (Iron Maiden), Tony Iommi (Black Sabbath), Lemmy (Mötorhead), Angela Gossow (Arch Enemy - daca nu va spune nimic, e trupa formata de Chris Amott de la Carcass). Trailer-ul se gaseste pe metalhistory.com.

N-a fost sa fie, dar mai bine asa

Sa acceptam realitatea, Steaua si-a papat calificarea in finala UEFA pe pielea ei. Dupa ce conduci cu 2-0 sa pierzi meciul cu 4-2 in felul inconfundabil romanesc in care au facut-o stelistii se numeste lucru manual. Si-au facut-o cu mana lor. Au tinut 30 de minute in care au avut meciul in mana, au dominat partida tehnic si tactic, au jucat ca sa inscrie, au jucat fotbal profesionist. Incredibil, dar se poate si la noi asa ceva. Sau mai precis s-a putut, timp de 30 de minute, dupa care Steaua nu a mai contat, jucatorii au cedat psihic, si tactica lui Olaroiu a jucat un rol negativ important, s-a vazut o echipa panicata careia ii era frica sa nu piarda si de asta juca complet la intamplare. Cam asta a tinut-o pe Steaua in picioare pana in minutul 89 cand a papat ultimul gol, frica de a nu pierde, in loc de vointa de a castiga. Belicoasa tara asta romaneasca de care am crezut un moment ca am scapat, dar vad ca nu. Suntem mici cu ambitii mari si ne agatam de orice firicel de paianjen care ne iese in cale.

Sa vedem si partea pozitiva din toata povestea asta. La anul vom avea o echipa in grupele Champions League, performanta de care n-am mai avut parte de mai bine de 10 ani. Intr-un fel, revenim in Europa fotbalistica si asta este foarte bine. Al doilea punct pozitiv, Becali nu va mai putea capitaliza imagine de pe urma cupei UEFA din anul asta. Ceea ce e si mai bine. Imaginati-va doua secunde o Romanie in care Becali ar fi proprietarul unei echipe care castiga cupa UEFA, in sfarsit o a doua cupa europeana dupa 20 de ani, ca muschetarii. Partea mai putin surazatoare este tot paragraful intai. Nu vom esua lamentabil in Champions League din aceeasi problema metala ca si acum 10 ani astfel incat sa fim trimisi pe pielea noastra inapoi la colt dupa 1-2 sezoane nereusind sa adunam nici 2 puncte in 6 meciuri in grupe ?

Am uitat sa spun doua cuvinte despre echipa de soc Gradinescu si cu celalalt pe care nu stiu cum ii cheama. Intr-o zi probail comentatorii de fotbal din Romania o sa invete ce inseamna decenta si comentariu echilibrat, sa vorbeasca ceva mai mult despre fotbal si ceva mai putin despre cat de nasol e un teren englez sau cat de mult ghinion au jucatorii romani si sa intretina lamento-ul national pe micul ecran. Wake up and smell the carcass ! Desi de data asta miroase mai frumos.

Thursday, April 27, 2006

Nimic nou sub soare

De fapt, ba da. Sunt in vacanta de luni si ma tot pregatesc sa povestesc excursia de o zi la Paris, vizita la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Paris, reality check-ul absolut indispensabil cand iti imaginezi ca ceva s-ar fi schimbat. De fapt... nu. Functionarrul roman a ramas tot functionar roman, don't worry, metehnele comuniste si cadrul puscariesco-proletar in care te asteapta in ghereta lui de vandut bilete de troleu sunt in floare, probabil si mai usor de conservat intr-un loc atat de izolat cum ar fi tocmai ambasada din Pairs, care, culmea, e la o aruncatura de bat de La Tour Eiffel. Enfin, cat poate insemna o aruncatura de bat in Paris, vreo 20-30 de minute de mers pe jos probabil. Dar o sa revin cu desfasurarea detaliata a evenimentelor pentru ca merita.

Sunday, April 23, 2006

Guitar Lesson with Opeth (2)

Partea a doua din disecarea piesei "The Drapery Falls".