Thursday, March 02, 2006

Remember

Astazi m-am abonat la primul blog in italiana, edit - "Il blog di HTML.it", pronuntat ceva de genul "acca ti em ell punto it":) Posturile sunt interesante si ce ma distreaza cel mai tare e sa citesc limbajul IT in italiana, care imi aminteste de vremurile revolute cand lucram pe proiectul NX in frumoasa Roma pentru Nomachine brand al Medialogic S.p.A. Si pe inca un alt proiect care a ajuns undeva intr-un sertar (a se intelege server CVS) uitat de lume:)

Wednesday, March 01, 2006

Dragobete again

In general ma bucur cand gasesc altii care au pareri similare cu ale mele, mai ales in momentul in care dau de ei prin tot felul de publicatii. Acest lucru nu vrea sa spuna nimic despre opiniile mele ci doar imi da curaj ca n-am luat-o chiar complet razna si imi ofera argumente suplimentare poate mai bine structurate si exprimate decat ale mele. Asa ca sa revenim la Dragobetele nostru atat de romanesc despre care am mai scris. Gasesc in prezentonline.ro un articol din 23 februarie semnat Bogdan Iancu, "Dragobete's Day". Iata ce spune :
"Dragobetele de astazi este o re-inventare a unei traditii. Re-inventare care are la origine tocmai importul sarbatorii occidentale a amorului plin de inimi rosii gonflabile, bomboane de ciocolata si sclipici.[...] Si pina in urma cu citiva ani n-am avut habar, eu si multi altii, nici despre Dragobete, redescoperit „romåneste”, mai din orgoliu, mai din calcul economic."
Adica propulsarea Dragobetelui ca sarbatoare romaneasca este o reactie la Valentine's Day, iar sarbatorirea ei (in mediul urban cel putin - articolul da exemplul unui club bucurestean ce "va organiza o petrecere de Dragobete sub sloganul „Iubeste romaneste!”, la care se adauga indemnul: „Spune macar pentru o seara «te iubesc» si nu «I love you»”") nu va fi foarte diferita de cea a celebrei sarbatori de import. Ceea ce inca nu stiam e ca si pentru Halloween am gasit ceva romanesc, sarbatoarea Sfantului Andrei.

Tot din articol aflu ca acest fenomen a fost numit "macdonaldizarea societatii contemporane" de catre sociologul George Ritze si ca exemplu este dat revigorarea patiseriilor franceze ca reactie la aparitia McDonalds-ului in Franta. Ok, nu eram aici cand a aparut MacDo-ul in Franta, dar nu mi se pare ca au fost atat de lasate de izbeliste patiseriile franceze (sau "les boulangeries", ca despre ele este vorba) in comparatie cu Dragobete despre care efectiv n-am auzit niciodata pana mai ieri si care nici nu se mai sarbatoreste de o gramada de vreme, secolul XIX daca tin minte corect. Cred mai degraba ca fenomenul "boulangeriilor" franceze, daca exista unul intr-adevar, are mai multe cauze, ceva din schimbarea modelului de consum in Franta (ex : este mai sanatos sa mananci un sandwich de la boulangerie decat un meniu de MacDo), ceva din sustinerea de catre stat a micilor intreprinzatori, adica nu e chiar numai de dragul de a fi mai catolic decat papa. Pe cand (dupa parerea mea) promovarea atat de insistenta si intr-o oarecare masura agresiva a Dragobetelui in Romania, ii da o tenta de ridicol si artificialitate, fiind tipica felului in care in se fac lucrurile in sociatatea noastra, mai tot timpul demasurat.

All in all mi se pare foarte bun articolul, il recomand tuturor celor care, ca mine, sunt intrigati de Dragobetele asta si vor sa aiba opinii si de altundeva decat de la televizor. In alta ordine de idei prezentonline.ro se prezinta deocamdata bine, are un design web super care bate multe din ziarele romanesti si il are ca redactor sef pe Dan Cristian Turturica, cel care face si Prim Plan la TVR1, un tip care mi se pare echilibrat si just in opinii, ceea ce lipseste la greu din presa romaneasca de azi. Bulina neagra e ca n-au feed RSS, am incercat sa le scriu dar nu a functionat. O sa mai incerc, poate apreciaza feedback-ul.

Tuesday, February 28, 2006

Le blog de la loi DADVSI

Lestelechargements.com, un blog initié par "deux ministères et deux organismes de gestion des droits d'auteur" pour discuter justement de la question de droits de l'auter et le téléchargement, ferme ses commentaires à moins d'une semaine après l'ouverture du blog. Courageux. Via pointblog.

Windows rulez on the server side

And now, for something completely different. "Windows servers" have taken the lead of the computer servers market for the first time, according to a Server Tracker report by IDC, cited by the romanian online journal Wall-Street.ro. The numbers of the servers sells in 2005 are the following
 • Windows : 17.7 billion $
 • Unix : 17.5 billion $
 • Linux : 5.3 billion $ (compared to the 4.3 billion $ in 2004) - kudos !
 • Mainframe : 4.8 billion $ (compared to the 5.7 billion $ in 2004)
This separation into Windows, Unix and Linux servers is based on the operating system, not the machine itself, even if the piece of hardware plays an equally important role. It is important to mention it because more or less Windows servers are bought because of the software while Unix servers are bought for the hardware. It may be caricatural (please don't bun down my embassy or my flag, please don't), but I think it's generally true. In my understanding :
 • "Windows servers" are machines sold by a constructor with a pre-installed Microsoft Windows (NT, 2000, 2003, whatever) Server operating system(OS). They would have been called "Linux servers" if they were pre-installed with a RedHat Linux OS for example. It means that the software to which this machine is dedicated dictates the operating system. That's an important fact that dictates the evolution of the server market. To make it simple, the "Windows/Linux servers" are machines powered by Intel or AMD x86 architectures.
 • "Unix servers" draw their name from the strong association between the operating system and the hardware architecture. You've got 3 "Unix servers" providers, IBM, SUN and Hewlett-Packard, each of them selling different architectures and different Unix based operating systems (IBM AIX, SUN Solaris, HP-Unix). Unix servers are well known for their better performances, higher scalability, higher stability but also higher cost.
The biggest companies building and selling Unix servers are IBM, SUN and HP, who, along with Dell, are also the top 4 sellers on the servers market, whether they are Windows, Unix or Linux servers. And I'd also add the Mainframe servers, where IBM is the biggest provider if not the single one.

So, why Microsoft Windows Server OS leads the market today ? I guess there are few good reasons:
 • Lower hardware cost - Unix servers are known for being of high cost than the x86 architectures; they're also more scalable, solid and stable, but you pay the price for it
 • Lower Microsoft software cost - for example SQLServer compared to Oracle; that's very important
 • Microsoft providing software for the 64 bit architecture - something Unix server providers have done long time before
 • Microsoft Windows 2003 Server operating system having reached a certain degree of maturity
 • But most important, I think, are the enterprise software Microsoft has to offer (and I think of .NET and SQLServer mainly); SQLServer 2005 starts to provide features of an enterprise database, and .NET has grown a big community as a platform for Web development.
The most encouraging part of the report is the growth of the market share of Linux servers. This means that Linux has a real future, companies invest into Linux platforms and it cannot be neglected as a competitor for both Windows and Unix servers, even if Linux runs equally on the "Unix servers".

Monday, February 27, 2006

Inca un subiect romanesc

Disclaimer : Sunt pentru o universitatea maghiara in Romania, pentru o autonomie administrativa, pentru o autonomie culturala si pentru un cadru legislativ care sa garanteze drepturile populatiei maghiare sa isi perpetueze cultura la toat nivelurile societatii. Daca pe cineva intereseaza o sa imi expun parerile in alt post. Incerc in schimb ca in ceea ce spun mai jos sa fiu cat mai putin biased de convingerile mele, pentru ca ceea ce doresc sa pun in evidenta este prostia si manipularea, nu vreo parere pro sau contra universitatii maghiare sau autonomiei.

Ce poate fi mai romanesc decat sa urlam ca bezmeticii in momentul in care auzim despre universitatea maghiara? Probabil Dragobetele, sic. Mama lui de bete. In sfarsit, un articol din Cotidianul de astazi a reusit sa-mi dea doza necesara de buna dispozitie de care bineinteles ca duceam lipsa intr-o dimineata de luni inacrit la job, "Asociatia de neprietenie din Universitatea Babes-Bolyai". Un articol dealtfel insipid care contine o singura informatie, "Comitetul de Initiativa Bolyai propune boicotul senatului universitatii clujene pana cand structura ei va include si facultati de stiinte naturale, sociale, respectiv umaniste cu predare in limba maghiara." Cand dau de un articol din asta ma duc direct la comentarii, daca vrei sa te enervezi sigur gasesti acolo material din belsug, garantat. Si de data asta i-am gasit pe aia la care sa le adresez urarea mea obisnuita in astfel de situatii, le doresc o viata frumoasa in Romania lor sovina. Acesti campioni ai plasticitatii si prostiei trebuie cititi, pentru ca altfel nu iti dai seama de nivelul rudimentar la care gandesc oamenii astia, iar in timp ce niste vorbe spuse doar zboara prin aer si basta, scrisul ramane, dureaza, poti sa il recitesti si mai tarziu, sa te mai aduca cu picioarele pe pamant in caz ca ai uitat cum stau lucrurile. Iata-i pe campioni, iar de data asta nu pot sa nu-mi afisez rautatea :

 • Locul 1, swordfish - un spalat pe creier ceva mai stilizat : "maghiarii sunt cei mai ai dreq. mergeti in harghita sa vedeti ca daca se inmoaie sa vorbeasca cu un roman atunci o fac in engleza, din dispret pt Romania. sunt niste hiene, niste ciocoi in cel mai rau sens. au pretentii pentru ca se considera superiori. afara cu ungurii din tara!"
 • Locul 2, gerula - spalat pe creier de baza : "Bai, daca vreti facultate in limba maghiara, de ce nu va ducetzi in Ungaria la studii?! si eventual poate ramanetzi acolo, daca asta-i tot ce avetzi in creier."
 • Locul 3, toni - care nu mai poate de cat romanism este patruns : "Trebuie sa existe o singura limba oficiala intr-un stat. Chiar daca maghiarii platesc taxe sa nu uite ca se afla in Romania . Faptul ca platesti taxe nu-ti da dreptul chiar la orice ."
Este in schimb o urma de dialog in schimbul de replici din subsolul articolului, nu extrem de constructiv, dar cu opinii daca nu neaparat mai moderate, atunci macar mai civilizat exprimate, si de o parte si de alta.

Ajung seara acasa, stirile TVR1 de la ora 19h00 preluate de TVR International. Vad stirea pe care am citit-o si in Cotidianul, nimic nou, doar cateva imagini in plus, se trece foarte repede peste subiect, inteleg ca scopul stirilor este unul informativ. Fie. Sa nu va obositi sa incercati sa explicati ceva telespectatorilor. Se trece la subiectul urmator, autonomia teritoriala. What ??? De unde pana unde? Asa, cineva cand a facut desfasuratorul emisiunii a gasit ca e bine sa se lege de acest subiect. Atentie, nimeni nu a pomenit cuvantul acesta in reportajul precedent, era vorba doar despre facultati in limba maghiara, n-avea nimica de-a face cu autonomia teritoriala. Bineinteles ca reportajul TVR nu se oboseste nici de data asta sa spuna doua cuvinte despre ce inseamna autonomie teritoriala, sa clarifice si sa explice toate nivelurile de autonomie daca tot suntem pana acolo, despre ce fel de autonomie se poate vorbi intr-un stat democratic, nimic, nada, baga imediat 3-4 interviuri cu persoane din secuime, in general tineri, care isi spun parerea despre autonomie (teritoriala o numeste TVR). Ce face TVR ca sa puna paie pe foc? Ia interviurile direct in maghiara si le difuzeaza asa, dublate de cineva care le traducea in romana. Care e problema? Hai sa fim seriosi, n-ar trebui sa existe nici o problema intr-un stat european multicultural modern al secolului 21, nu? Ma intreb doar ce efect creaza asta asupra oamenilor din topul meu de mai sus. Toata stirea a inceput de foarte prost, crainica spunand direct ca autonomia teritoriala este vazuta ca rezolvarea tuturor problemelor de catre maghiari si ca un prim pas inspre separarea teritoriala de romani. No comment. Cuvintul "teritorial" legat de "autonomie" produce un efect sigur, este bau-baul, nu se merge numai pe prostie ci si pe frica. Iata cum, prin stiri populiste, canalul de televiziune cica national face un talmes balmes din informatie, nu explica clar nimic, cultiva doar confuzia si nationalismul in forma lui cea mai gregara. In schimb tine mortis sa ne informeze despre gainile vaccinate impotriva gripei aviare in Franta.
Sa nu uit, videocastul e disponibil pe site-ul TVR.

Eurovision - le balci roumain

Sau altfel spus concursul de desemnare a cantecului care va reprezenta Romania la Eurivison 2006 in Grecia. A castigat Mihai Traistaru cu melodia Tornero. Povestea intregului eveniment pe Oikotimes.

Ca orice natie mica est europeana cu sperante si vise mari, noi ne pregatim in fiecare an pentru Eurovison. O culme a kitch-ului la care statele vestice isi trimit concurentii cam de-a-n prastia si astfel reusesc sa fie tot timpul ultimii, dar in care noi punem o gramada de suflet si energie, pentru ca tine vital de existenta noastra ca romani sa castigam Eurovision-ul. Fie. Nu m-am uitat aseara la concurs pentru ca nu imi place muzica aceea, putin imi pasa daca reprezinta Romania, si melodiile in concurs erau in mod particular proaste anul acesta, la fel ca si concurentii. Ce a fost in schimb asa de delirant anul asta? Pentru ca intr-un final am ajuns in fata televizorului la indemnul doamnei mele. Scandalul fetitelor de la Indiggo sprijinite din plin de mama lor, care au cantat o clona jalnica de Aqua de toata minunea ca sa nu zic cacareaza, au facut un scandal monstru ca pentru ele nu se putea vota la televoting, l-au aruncat tuturor in fata pe Dieter Bolen (sau cum naiba il cheama) producatorul lor german (blondul de la Modern Talking adica), ca si garant pentru calitatea cantecului lor, pentru care publicul este impiedicat sa voteze in urma unei conspiratii obscure. Mai departe, fetele astea s-au dat intr-un spectacol jenant in ora de emisiune dezbatere despre Eurovision ce a urmat concursului, aratandu-une cat de simplete si stupide pot fi. Ti-era si mila. OK. Cum meritau, toti le-au luat la o bascalie fantastica, incepand cu Maruta, prezentatorul fost TVR2 acum Realitatea TV cu vocea de barbat cea mai stridenta pe care am auzit-o vreodata, pana la Delia, ceva blonda interpreta spalata pe par si pe creier, trecand prin vreo 10 jurnalisti de la tot felul de publicatii fantoma si ne-fantoma. Toate astea pe un fond de "wow Mihai, ce super ai fost", toti concurentii au fost super, a fost un show minunat. Come on !!! Unul sau doi din juriu si nu numai s-au ridicat sa mai spuna cate o critica, dar cu voci joase si relativ nebagati in seama, pentru ca auto-multumirea ii umplea pe toti, chiar si pe perdanti (inafara de ridicolele de la Indiggo). Pana cand Nicu Alifantis a sunat in studio sa-si spuna calm si raspicat parerea, rezumat in doua cuvinte "e cam trist ce se intampla", dar Maruta i-a ajutat pe toti cu vocea lui strdenta sa treaca peste momentul Nicu Alfantis, nu care cumva sa se strice auto-multumirea ce plutea in aer.

Cam asta se numeste balci. Pentru ce? Pentru Eurovision. Nahspa e ca emisiunea de pe TVR1 a fost cea mai urmarita de ieri seara. Nu numai ca suntem o natie mica si est europeana, dar suntem si mandri ca le avem din plin la balcanisme.

Sunday, February 26, 2006

Dragobetele

Marturisesc ca pana anul asta (2006 AD) n-am avut habar ce e Dragobetele. Dar dintr-o data anul acesta m-a izbit cum tot auzi de el la fiecare colt. Se poate ca pana acum un an am ignorat actualitatea romaneasca si am trecut peste Dragobetele asta, poate sunt incult, habar n-am, dar de data asta cel putin m-am informat. In mare e o sarbatoare populara a iubirii si venirii primaverii care se sarbatoreste pe 24 februarie, Dragobete fiind un fel de zeitate similara lui Cupidon si in acelasi timp fiul altui personaj din mitologia romaneasca Baba Dochia.

Toate bune si frumoase pana aici, am aflat cine este acest personaj. In ce context l-am auzit din toate directiile in ultimele 3 zile? Of course, Dragobete este Valentine's Day-ul romanesc. Mai mult decat atat, unele pareri nu se opresc aici, de ce ne trebuie Valentine's Day daca il avem noi pe Dragobetele nostru, de ce trebuie sa importam sarbatori comerciale (si costisitoare, completeaza altii) cand o avem noi pe-a noastra (mai ieftina, completeaza tot aceiasi)? Cam asta aud eu despre Dragobete de cateva zile. Aici imi fac mea culpa, n-am mai dat de un Valentine's Day prin Romania de 7 ani, dar atunci nu auzeam sa se faca mare tambalau cu Dragobete. Sau poate pentru ca pe la Cluj lumea nu se da lumea in vant dupa el, poate nici nu stie despre el, fiind mai degraba sarbatorit prin sud si Moldova. O fi si asta.

Parerea mea despre toata povestea asta. Dragobete pare sa fi fost resuscitat destul de recent (de exemplu pe site-ul Evenimentului Zilei , cautarea termenului "Dragobete" da rezultate cateva articole dntre care cel mai vechi dateaza din 1999 - dar articolul in cauza nici macar nu vorbeste despre sarbatoarea in sine), in scopul de a-l oferi ca alternativa la Valentine's Day, sarbatoare ce pare ca deranjeaza, fiind considerata ba importata deci ne-romaneasca, ba una catolica deci ne-ortodoxa (ca doar suntem toti ortodocsi, nu?), ba una comerciala. Probabil ca aceste reactii sunt normale, probabil ca noi suntem o natie mai refractara la nou si la schimbare, in orice caz, nu e nicaieri scris ca Valentine's Day trebuie sarbatorit. Daca ti se acreste de caracterul ei comercial ignora toata publicitatea sau injura una buna de sa se rupa pamantul sau mai bine revolta-te. Pana la urma ca se numeste Valentine's Day sau Dragobete e vorba despre partenerul tau nu despre sarbatoare in sine, inimioare rosii si ciocolata. Totusi, incercarea aceasta de a-l reinvia pe Dragobete mergand pe romanismului sarbatorii asociat cu exploatarea sentimentului respingerii a ceea ce este strain (ca sa nu-i zic altcumva), e pentru mine la fel de artificiala ca si cum pentru parintii mei e artificiala Valentine's Day.

Crash

Am vazut intr-un sfarsit Crash(2004). Cred ca cea mai mare defavoare care i se poate face filmului este Sandra Bullock pusa pe afis, desi face bine la publicitate. Ea n-are prea mult de-a face cu filmul, are doare un rol episodic, mai mult decat secundar. Filmul este exclusiv despre rasism, rasa si idei preconcepute legate de rasa. Si America e un cadru propice pentru un astfel de film. Se gasesc in acest film cam toate felurile de rasism sau ura rasiala (doar evreii nu apar in the picture), in aceeasi masura in care se gasesc si toate felurile de compromisuri sociale, si nu numai, legate de problema rasiala. Pana la urma filmul e echitabil cu toti, e genul de film in care nu sunt personaje principale ci doar personaje secundare care te pun pe ganduri, gen Traffic sau Syriana, atat ca e altfel filmat decat acestea.
In a doua jumatate a filmului intervine justitia aceea inerenta care repune lucrurile la locul lor pentru fiecare personaj. Lucru normal pentru cinematografie, mai ales cea hollywoodiana, dar de data asta nu este nici fortata si nici caricaturala. Ok, poate un pic fortata, dar poate intr-o realitate palpabila s-ar putea intampla lucrurile astfel, who knows. In final filmul lasa o impresie de Divine Intervention spre final, dar umanitatea personajelor persista. Nimic nu se rezolva, dar ramane o urma de optimism care nu strica niciodata.

Later edit
: o parere mai pe larg dintr-un alt unghi pe blogul Dianei.