Saturday, February 18, 2006

Romania vrea sa cumpere manuscrisele lui Cioran

Din Le Monde, "La Roumanie se porte acquéreur des manuscrits de Cioran". Este vorba de 37 de manuscrise estimate la o valoare de 150 000 de euro gasite de "brocanteusa" Simone Baulez, dupa moartea lui Cioran in 1995, cand i s-a cerut de catre fratele lui Simone Boué, partenera filosofului, sa "goleasca" prin vanzare mobilelor si obiectelor apartamentul pe care il ocupa. Povestea intortocheata a punerii in vanzare a acestor manuscrise apare si in "Romanul politist al manuscriselor lui Cioran" pe site-ul ro.altermedia.info. Elementul nou adus de Le Monde este interventia ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, care declara ca statul roman este gata sa faca o propunere detinatorului legal al manuscriselor in vederea achizitionarii acestora pentru a fi puse la dispozitia unei institutii culturale din Romania.

Not bad actually.

Brokeback Mountain

L-am vazut in sfarsit, "Brokeback Mountain". Gay drama/romance or not, filmul e tare. Doi cowboy in tineretea lor prin anii 60 fuck up o transhumanta cu oile in timpul careia isi descopera homosexualitatea. "I'm not a queer. I'm not a queer either" sau pe-aproape, in dimineata primei nopti de descoperire pe varful muntelui. Filmul nu se opreste aici, si asta il face diferit fata de alte filme cu tematica gay-related. Urmareste evolutia personajelor pana la varsta de 40 de ani, sau chiar mai mult, cand unul dintre ei moare. Fiecare dintre cei doi creste o familie, cu copii, socri, divort, tata vitreg, pensie alimentara si tot tacamul, dar ei continua sa se intalneasca regulat pe Brokeback Mountain in fiecare an (sau chiar luna) si ceea ce ramane din tot filmul este umanitatea care ii mananca pana la ultima ramasita a fiintei lor. Nu degeaba scena finala a filmului il infatiseaza pe Heath Ledger intr-un trailer park, in care a trait toata viata dupa divort, primind o vizita din partea uneia dintre fiicele sale, dupa vreo 10 ani de celibat, care ii aduce vestea casatoriei sale si isi doreste sa fie si el acolo prezent. Filmul reuseste sa arate homosexualitatea cu fata umana. Nu cred ca e atat de derizoriu, ba dimpotriva. Arata gingasie, tandrete si complicitate in gesturi, tot ce caracterizeaza o relatie intima, infatiseaza o relatie gay cu aceeasi naturalete cu care vezi pe strada orice cuplu hetero, asa ca filmul isi merita din plin laudele. Este intr-adevar cinema - nu vreau sa-i zic entertainment - pentru marele public, mai facil, dar ce e rau in asta ?

Friday, February 17, 2006

Bonnes nouvelles pour l'OL

L'Olympique Lyonnais renoue avec la victoire en championnat contre Nantes (3-1 au stade de Gerland) après 3 matchs nul consécutifs en Ligue 1 contre Lens, Auxerre et Bordeaux. C'est bon pour le moral avant le match de Ligue des Champions contre le PSV Eindhoven envers lesquels on a une dette : de les éliminier après les quarts de finale de l'année dernière. La meilleure des nouvelles est que Juninho a réussi à inscrire de nouveau et pas n'importe comment, d'un coup franc bien sûr:) Allez l'OL !

Cine l-a ucis pe Teo Peter

Intr-un articol din Cotidianul de astazi, "Explicatii idoate pentru o Justitie chioara", Costin Ilie se revolta pe replica data de colonelul James Mallon ziaristilor romani cand a fost intrebat cine l-a ucis pe Teo Peter :

"Intrebat de ziaristii romani cine l-a ucis pe muzicianul roman, colonelul James Mallon a replicat ca nu stie cine, dar stie ce l-a omorit pe Teo Peter. „Accidentul l-a ucis“, a spus americanul. Mai departe, intrebat cine a provocat accidentul, acesta a continuat sa socheze. „Cele doua masini implicate“. Logic. Ce prosti sintem si noi romanii. Cum dracu de nu ne-am prins pina acum ca asa merg lucrurile."
Ieri seara am auzit o alta opinie legata de raspunsul dat de procurorul american (am inteles ca James Mallon ar fi procuror) pe TVRi la revista presei de maine (nu stiu daca exact asa se numest emisiunea). Explicatia era cam asa. Intr-un tribunal American nu se judeca ceea ce s-a intamplat ci ceea ce se reconsituie cu probe in fata juriului despre ceea ce s-a intamplat, la baza judecatii stand prezumptia de nevinovatie. Era dat ca exemplu faimosul proces O. J. Simpson in care omul a fost achitat desi o America intreaga putea sa jure ca el a fost cel care si-a omorat sotia si amantul. Acesta este sistemul judiciar american, ca ne convine noua sau nu. In concluzie achitarea militarului american care era acuzat de omorarea lui Teo Peter nu trebuie pusa pe seama unei justitii Americane care ne ia pe noi de prosti ci pe seama faptului ca nu au fost aduse probe suficiente in favoarea vinovatiei americanului, lipsa de probe care este pusa pe spatele anchetatorilor romani (sau cine era responsabil in Romania de investigarea cazului si producerea de probe).

Update : Tot in Cotidianul, intr-un alt articol, "Expert american: „accidentul l-a omorit pe Teo Peter“", raspunsurile colonelului James Mallon sunt puse in context. S-a cam grabit dl. Costin Ilie sa ne dea un exemplu viu de atitudine belicoasa "tot timpul ceilalti sunt de vina, suntem tot timpul defavorizati si luati de prosti" :
"„Daca un juriu din SUA declara o persoana nevinovata, asta nu inseamna ca acea persoana nu a comis acea fapta“, a declarat ieri, intr-o video-conferinta transmisa de la Washington, colonelul James Mallon, expert in sistemul juridic american. Video-conferinta a fost organizata pentru a explica jurnalistilor romani decizia in cazul Teo Peter. „Cine l-a omorit pe Teo Peter?“, a fost prima intrebare a ziaristilor romani. „Nu va pot spune cine l-a omorit, insa va pot spune ce l-a omorit: accidentul“, a fost raspunsul lui Mallon. Prin aceste raspunsuri americanul a reusit sa irite intreaga asistenta. „Si cine a produs accidentul?“, a venit, firesc, urmatoarea intrebare. „Cele doua masini implicate“, a fost raspunsul sec al colonelului american."

Ce ma enerveaza in dimineata asta (II)

Cand gasesc cod Java scris asa :
try {
...
} catch (Exception e) {
}
sau un pic mai bine dar la fel de enervant :
try {
...
} catch (Exception e) {
e.printStackTrace();
}

Gramatica noua

O stire de pe BBC Romanian "Academia Romana si noua gramatica" :
"La 43 de ani de la ultima ediţie, Academia Română a redactat o gramatică nouă, bazată pe limba vorbită în fiecare zi, nu pe cea folosită în cărţile de literatură. Cea mai nouă ediţie a Gramaticii Academiei aduce însă şi schimbări importante de terminologie.
Unele publicaţii au introdus deja noile reguli ortografice, cum a fi cea a grafiei: "nicio problemă", în loc de “nici o problemă”. O regulă care, de altfel, este absolut firească, de vreme ce şi “niciodată” scriem legat.
Regula va vi introdusă, de la toamnă, şi în manualele şcolare, iar profesorii au fost deja însărcinaţi să prezinte deja această regulă la orele de curs, dar nu toţi elevii au aflat de noua ortografie."
Se preconizeaza moartea lui "pe care" si (sper eu) a lui "â" si "sunt".

Ce ma enerveaza in dimineata asta (I)

brand, branding, branduiala (sau branduire), publicitate online, rebranding, ce logo si-a mai tras nu stiu care firma, publicitate online din nou, podcast (asta e cea mai tare, cum sa numim un mp3 sau un wmv pus la downloadat pe net in acord cu web 2.0 hype), iarasi publicitate online (unii oameni numai asta vad pe Internet).

Thursday, February 16, 2006

Legend of the Bone Carver(I)

Iarasi Pyramaze, una din revelatiile mele din ultimii 2 ani alaturi de Evergrey si Opeth (redescoperire mai mult decat revelatie). Bone Carver-ul a primit doua ascultari deocamdata prin boxele mele cam obosite. Albumul ma loveste din prima secunda la fel de puternic ca si "Melancholy Beast" dar inca nu am gasit melodia aceea care sa ma ia de pe picioare si care sa imi sune in cap toata ziua timp de saptamani intregi. Cum mi s-a intamplat cu "Mighty Abyss" de pe "Melancholy Beast" (Pyramaze), "March of Mephisto" de pe "The Black Halo" (Kamelot) sau "Recreation Day" de pe "Recreation Day" (Evergrey). In schimb o astept cu nerabdare si emotie pentru ca stiu sentimentul acela minunat care il incerc cand descopar ceva cu adevar nou si fenomenal. Imi vor mai trebui cateva ascultari cu siguranta. Ascultarea unui album (bun) de metal "is a process" care cere rabdare si o oarecare initiere dar merita efortul. La fel mi s-a intamplat si cu "Symbolic" de la Death, piesa se cheama "Empty Words".

Oare ce ne lipseste

M-am uitat in seara asta pe Rai Tre la un documentar despre sfarsitul
anilor 60. Hippies, Woodstock, Viet Nam si restul. Imi vine in cap o
singura intrebare. Oare ce ne lipseste in ziua de azi ca sa schimbam
lumea? Ar trebui schimbata lumea? Probabil ca da. Ma obsedeaza
versurile lui Dave Mustaine de pe "Peace Sells" : "If there's a new way
/ I'll be the first in line / But it better work this time". Si atunci
ce naiba ne lipseste? Umanitatea probabil, sau poate ideea care sa
schimbe totul, sau vointa. Habar n-am, poate imi spune cineva.

Du nouveau sur le CNE

Le Contrat Nouvelle Embauche (CNE) a été inventé par le gouvernement de Villepin en août 2005 comme alternative au Contrat de Durée Indéterminée (CDI) et première mesure de lutte contre le chomage . C'est un CDI avec une période d'essai de 2 ans qui s'applique aux entreprises de moins de 20 salariés. Pendant les 2 années de période d'essai l'employeur peut licencier le salarié sans justifier sa décision et vice-versa, le salarié peut quitter à tout moment la société sans pré-avis. "Les premirs dossiers de salariés embauchés en CNE arrivent aux prud'hommes" on peut lire dans Le Monde du 14 février. Pour l'instant rien n'a été décidé, 3 -4 mois d'investigations étant nécessaires pour un jugement, donc on ne peut pas savoir s'il s'agit de licenciments abusifs ou non. Si cette histoire se terminera par un bilan négatif le CNE - qu'il aurait êté utilisé comme moyen de licenciment abusif - l'autre nouveau contrat proposé par le gouvernement en début d'année 2006, le Contrat Première Embauche (CPE), on peut le foutre à la poubelle. Qui sait, ça pourrait être une bonne chose en fin de compte, qui obligerait les politiques, les syndicats et le patronnat de se mettre tous à table et d'attaquer le vrai problème, pour l'instant tabou, la Loi Du Travail qui est obsolète et inadaptée à la situation actuelle.

Retailerii si pietele est-europene

Articolul "Retailerii americani tintesc pietele est-europene" de pe Hotnwes.ro vorbeste despre Tesco si Wal-Mart, cele mai mari doua companii de retail din lume, care cauta sa se extinda in Cehia si Ungaria in principal prin achizitii ale unor lanturi de hypermarket-uri locale. Auchan si Tesco au intentia de a intra pe piata romaneasca, unde sunt deja prezenti Metro, Selgros, Carrefour, Kaufland si Cora. OK, treaba lor, fac ce vor, desi mi-a frica in special in Romania de o crestere a consumului fara ca cresterea economica sa tina pasul - ceea ce cred ca s-a si intamplat deja - dar am remarca mea de 2 bani just like that. Tesco sunt britanici nu americani.

Ce mai fac dananghelii

E foarte fain ce gasesti pe Google cand fai un search dupa numele tau :
Si nici unul dintre cei pomeniti nu sunt eu:)

Wednesday, February 15, 2006

Pyramaze new album

"Legend of the Bone Carver", the latest offering from Pyramaze, is out. I've been waiting for this album to come out since the first timed I listened to their first one, "Melancholy Beast", almost two years ago. Yet again, I don't have the time and the patience - you know "time that is short, distance unknown..." - to explain how magnificent "MelancholyBeast" is and how fulfilled I am every time I listen to it, there are guys much better than me at this task, see the album's review at Metalreviews. But I'm anxious to listen to this new bone carver stuff.

(Picture from www.pyramaze.com)

Tuesday, February 14, 2006

Pe cand si la noi asa ceva ?

Din nou un articol din Le Monde cu titlul "Plusieurs personnalités mises en cause après l'ouverture des Archives historiques de Budapest". Pe scurt, dosarul lui Paul Lendvaï - jurnalist si eseist celebru maghiar astazi in varsta de 70 de ani - tinut de politia secreta comunista maghiara, a fost publicat in saptamanalul literar "Elet és Irodalom". Aceasta a iscat un mic scandal la Budapesta, unul dintre informatorii politiei secrete in dosarul Paul Lendvaï fiind György Szepesi, un celebru comentator sportiv in varsta de 80 de ani, care tocmai a fost facut cetaten de onoare al Budapestei.

Pe langa scandalul propriu zis, care nu ma prea intereseaza desi contine o mare doza de ironie, ma intreb retoric bineinteles cand o sa se faca publice si in Romania niste dosare ale fostei Securitati... asa, sa avem si noi impresia ca am ajuns la normalitate, sa demonstram ca am ajuns sa stim trai cu trecutul nostru recent...

Romania in Le Monde

"Les partis roumanis se rebellent contre la politique anticorruption" in Le Monde din 11 februarie despre respingerea de catre Senat a ordonantei de urgenta din septembrie 2005 privind infiintarea DNA. Articolul vorbeste de la sine :
"Clasa politica din Romania se revolta impotriva politicii guvernului in materie de coruptie la nivel inalt. Joi seara, pe 9 februarie, Senatul roman a respins o ordonanta de urgenta data de guvern in septembrie 2005 pentru a-si acorda mijloacele de a lupta impotriva acestui flagel. Datorita abtinerii importante a senatorilor apartinand partidelor majoritatii, Partidul Social Democrat (post comunist)," - blah, in your face! - "aflat la putere pana in 2004, impreuna cu partidul extremist Romania Mare, a reusit sa gaseasca o majoritate pentru a bloca o politica ce a antrenat punerea sub acuzatie, in ultimele luni, a numerosi lideri politici."
Nici guvernarea nu scapa foarte usor :
"Acest brusc val de anticoruptie vizeaza si conducatori ai Partidului National Liberal, principala formatiune de guvernamant. Dinu Patriciu, patronul grupului petrolier Rompetrol, este urmarit pentru frauda, evaziune fiscala si spalare de bani. Acest om de afaceri, a carui avere este estimata la aproape 300 de milioane de euro, este unul dintre principalii 'sponsori' ai Partidului National Liberal si prieten al primului ministru Calin Tariceanu. Fara a se preocupa de respectul principiului separarii puterilor, seful guvernului roman l-a sustinut in mai multe randuri pe bogatul sau prieten."
Voilà, voilà, bonne soirée.

Revenind la caricaturi

Din aceeasi lene cosmica si lehamite de oamenii aia manipulati care dau foc la ambasade, la steaguri si cer moartea celor ce au publicat desenele, nu postez parerea mea despre tot balamucul iscat de povestea cu caricaturile ci mai postez cateva link-uri catre opinii care mi se par de bun simt. Muck cel mic are 3 posturi care mi-au placut :
Si totusi... in final cred ca discutia despre "unde se termina libertatea mea si incepe a celuilalt" a cam ajuns la un capat. Ce nu pot intelege nici in ruptul capului e ca desi sunt musulmani sau organizatii musulmane care au recurs la o metoda legala de a ataca in justitie ziarele care au publicat caricaturile (stiu doar ca France Soir a fost dat astfel in judecata), nici unul din lumea musulmana nu se ridica sa ii condamne deschis si eventual sa ii si opreasca pe cei care dau foc la ambasade, cer moartea ziaristilor, mai cer cu ocazia asta si stergerea Israelului de pe harta, si toate celelalte. Ceva e fundamental putred si n-are nimica de-a face cu caricaturile...

Chestiunea natiunii

BBC Romanian a publicat ieri un interviu cu Gyorgy Frunda despre "subiectul fierbinte" al momentului, Recomandarea 1735 - al carei autor este - inaintata Consiliului Europei in ianuarie 2006. Fiind o inregistrare audio (sau ca sa fiu trendy, un podcast), nu am posibilitatea si nici timpul necesar sa o ascult la birou, dar o sa o ascult acasa pentru ca dl. Frunda mi se pare un om normal ca politician si ma intereseaza parerea lui. Povestea asta imi lasa un gust profund amar la fel ca si tot ce se intampla in Romania cand politica isi indreapta botul inspre chestiunea minoritatilor si in special a celei maghiare. Recomandarea redactata de dl. Frunda este doar un pretext pentru PD in frunte cu Emil Boc (PC se pare ca s-a raliat pozitiei PD ca sa-si demonstreze loialitatea fata de guvernare, loialitate de lipsa careia era invinuit UDMR cu aceasta ocazie) sa mai castige electorat asmutand oamenii cu un discurs nationalist, care inca functioneaza foarte bine in Romania. Si unde face asta domnul Boc ? La Cluj. La mine la Cluj.

Monday, February 13, 2006

In Flames new album

I've just found out about the new In Flames album, "Come Clarity". The album review published today on MetalReviews is very encouraging compared to the review of their previous album the nu-metal-ish crap entitled "Soundtrack to Your Escape". Like the reviewer, I too hope I'll be in the third category after listening to this release :

"I predict right now that people will hold extreme sentiments towards this album. The extreme sentiments will be shared by three separate groups of individuals, the first being those who believe that In Flames has once again released a horrid album that bears virtually no semblance to their previous masterpieces, the second being those who truly enjoyed the last two efforts and think this is an awesome follow-up, and the third being those who believe In Flames have risen from the ashes with an album that, although is very different from their old material, is still very special in its own way. I happen to fall into the third category of individuals."
I don't know if I'll like it or not, but the artwork on the album cover is actually very well done (from inflames.com).