Thursday, December 14, 2006

MEdC despre iconitze

Bun, Sebi spune ca decizia ministrului Hardau referitoare la scoaterea sau nescoaterea icoanelor din scoli este corecta. Ministrul spune ca e treaba comunitatii, parintilor elevilor si scolii sa decida de la caz la caz daca icoanele se vor pastra sau nu in scoli in virtutea principiilor democratice.

Cum zice si Sebi, ministrul nu prea avea de ales. Eu cred ca laicitatea institutiilor statului nici macar nu e treaba Ministerului Educatiei de la bun inceput, deci nu vad cum ar fi putut emite vreo parere care sa incline balanta intr-o directie sau alta. Mai apoi, cam asta e singurul fel in care poti sa (vorba vine) "rezolvi" chestiunea in Romania de astazi. Sa fim seriosi, suntem la ani lumina de dezbaterile lumii civilizate despre religia in spatiul public, laicitatea institutiilor si separarea dintre stat si biserica. Unii, printre care si eu, vad dezbaterea cu icoanele un prilej bun de a ataca subiectul, dar nu asta se dezbate in opinia publica legat de icoane.

Intrebare fireasca, se vor organiza, in virtutea practicii democratiei invocate, intalniri intre parinti, profesori si comunitatile locale ca sa se discute problema icoanelor in scoli? In 2007, in 2008? Sebi spune ca lobby-urile din ambele parti in privinta chestiunii icoanelor e un semn ca avem de-a face cu o societate democratica. Corect, dar e doar un semn. De la exprimat opinia pana la dialog mai este cale lunga, abia cand va fi un dialog pe subiectul asta vom putea vorbi despre o adevarata practica a democratiei. Deocamdata nu-l vad pe romanul care si-a recastigat dreptul la practica religiei (in public) abia acum 17 ani deschis la vreun dialog pe subiectul asta. Nu vad biserica deschisa la vreun dialog pe subiectul asta. Mai este nevoie de ceva timp ca societatea romaneasca sa se maturizeze, deocamdata suntem doar la lansat ideile in eter sa ajunga la urechile tuturor.