Wednesday, December 06, 2006

Cele doua rapoarte

Din articolul Oprea si Tismaneanu ascut lupta anticomunista din Cotidianul de astazi chiar nu inteleg unde este competitia dintre Comisia pentru Analiza Dictaturii Comuniste si Insitutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Articolul insista din rasputeri pe o competitie intre cele doua, dar ii lipsesc amarnic argumentele. Transpunere opozitiei Tariceanu - Basescu pana si in povestea asta mi se pare fortata.

Ultima data cand i-am vazut la TV pe Vladimir Tismaneanu (presedintele primei comisii) si Marius Oprea (presedintele IICR) - tot in emisiunea lui Turturica - lucrurile erau destul de clare. Comisia are o existenta de 6 luni si un scop punctual foarte precis, de a furniza presedintelui o sinteza prin care sa poata condamna comunismul. Institutul are o munca de fond si de durata, merge mult mai in detaliu decat raportul comandat de Basescu, se concentreaza si pe alte aspecte - cum ar fi inchisorile comuniste - si foloseste alte unelte decat comisia, face o munca complementara.

Micul detaliu interesant de la sfarsitul articolului referitor la ultimul Barometru de Opinie Publica al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, 36% printre barbatii de peste 55 de ani cu maxim 8 clase care locuiesc in mediul rural in Transilvania au avut de suferit personal sub aspect politic de pe urma comunismului. Cred ca merita aprofundat.