Thursday, December 21, 2006

Asteptam sa vad cum va reactiona

De la evenimentele din Parlament de luni 18 Decembrie astept reactia lui Patapievici. O face in EVZ de astazi, Vacaroiu - demisia! PRM - dezmembrarea!, intr-un articol scris la nervi. Le zice la nervi, dar le zice bine si terapeutic:)

"De la fostul partid unic, PRM a mostenit agresivitatea, incultura, fobiile, violenta ostentativa, dementa ideologica si invecinarea cu fascismul. PSD i-a mostenit acestuia viclenia, oportunismul, stilul complotist, lacomia, vocatia de a se substitui statului si brutalitatea nesimtita."

"Cei care continua sa creada ca Partidul Romania Mare este un partid de patrioti trebuie sa inteleaga, din tot ce au facut parlamentarii sai in 18 Decembrie, ca nimic nu dauneaza mai mult intereselor Romaniei decat faptul ca acest partid extremist exista si ca sefii sai isi pot desfasura nestingheriti, la adapostul imunitatii parlamentare si impunitatii juridice, activitatea nociva. In 18 Decembrie, Romania a avut o initiativa de o mare demnitate, frumusete si onoare: oamenii PRM au terfelit-o."

"Numai cu complicitatea presedintelui de sedinta au putut parlamentarii PRM sa-si aduca si sa-si mentina trupele de asalt in incinta parlamentului. Numai cu complicitatea presedintelui de sedinta au putut parlamentarii PRM sa-i agreseze verbal pe reprezentantii societatii civile si sa-i ameninte cu aruncarea de la balcon."
Se vede ca articolul e scris la cald din cateva mici devieri. In primul rand nu cred ca solutia este dezmembrarea PRM, care nu prea imi imaginez cum ar putea avea loc si nici Patapievici nu spune cum o vede el, iar de buna voie partidul n-o sa explodeze singur. Eventual prin scoaterea lui in afara legii, sau asa ceva. In orice caz solutia cea mai adecvata este aducerea lui C. V. Tudor in instanta, judecarea si condamnarea lui. Daca vreti se poate incepe cu calomnie la adresa presedintelui Romaniei. Oamenii de felul lui nu trebuie stigmatizati pentru ca devin martiri, trebuie dati pe mana justitiei.

Inca o mica observatie. Patapievici se lasa dus de valul emotiei cu care scrie si spune la un moment dat
"superba initiativa de a condamna comunismul, care va ramane in istoria tarii si a lumii ca un moment de adevar si curaj". Da, momentul este unul deosebit care ramane clar in istoria tarii ca un moment extrem de important, care este in acelasi timp unul de curaj dar si unul in care am vazut cam cum stam la 17 ani de la revolutie. Ar trebui sa fie momentul unui inceput. Nu stiu in ce masura "istoria lumii" isi va aduce aminte de el, in schimb "lumea" a reactionat deja spunand ca gestul a fost facut cam tarziu.

Ultima, si cu asta termin. Patapievici spune despre "Romania Mare" ca este un "nume ce ar fi trebuit sa ramana cel mai respectat brand istoric al romanilor". Aici nu sunt deloc de acord cu Patapievici pentru ca 1) nu sunt deloc partizanul dezvoltarii Romaniei in configuratia stabilita in 1918 (ca sa citez pe cineva) si 1918 nu mi se pare neaparat o idee fericita si 2) gasesc foarte proasta ideea de a stimula astfel de sentimente de ambele parti.